Ota rahoistasi kaikki irti – vinkit taloudenhallintaan
Oman rahan käytössä ja oman energian käytössä on paljon samaa. Molemmat kannattaa suunnata siihen, mikä tuo itselle mahdollisimman paljon hyvinvointia ja onnellisuutta. Tätä painottaa talousvalmentaja Jenni Selosmaa. Hän antoi myös muutaman muun vinkin.
Pohdi arvojasi
Pelkkä pitää säästää -ajatus ei välttämättä motivoi. Tarvitaan tavoitteita ja pohdintaa siitä, millaiset asiat tuovat itselle hyvinvointia ja onnellisuutta.
Kukaan ei voi kertoa toiselle ihmiselle, mistä kannattaa säästää. Yhdelle jokin menoerä, kuten pizzan tilaaminen, voi olla turha, mutta toiselle se on tärkeä nautinnon lähde. Siksi menojen tarkastelu on aina myös omien arvojen tarkastelua.
Pureskele palasiksi kuukauden kulusi
Jo pelkkä menojen seuranta vie taloutta helposti oikeaan suuntaan. Kun tiedostaa kulutustottumuksensa, on helpompi tehdä valintoja.
Jos käytät enimmäkseen pankkikorttia, on oman kulutuksen seuraaminen yllättävän helppoa. Pura yhden kuukauden menot verkkopankista osiin ja tarkastele niitä vaikkapa excelin tai kännykän mobiilisovelluksen avulla.
Esimerkiksi Takuusäätiöllä on ilmainen Penno-sovellus. Myös perinteinen ruutupaperivihko on toimiva. Sen väliin voit sujauttaa kuitit heti kauppareissun jälkeen ja kirjata ostokset vihkoon sopivana hetkenä. Kirjaamistarkkuuden voit päättää itse, mutta ainakin välttämättömyydet kannattaa erotella vain huvin vuoksi ostetuista asioista.
Hyvin pieneltä tuntuva kertaostos tekee yhteenlaskettuna ison summan vuodessa. Esimerkiksi viiden euron makeisostos viikossa tekee vuodessa 260 euroa. Jos saisit yhtäkkiä ylimääräisenä 260 euroa, mitä tekisit sillä? Ostaisitko koko rahalla karkkia vai käyttäisitkö rahat johonkin muuhun?
Kokeile käteistä kirjekuoressa
Monet vanhat käyttäytymismallit vaikuttavat rahankäyttöömme, ja ne on hyvä tiedostaa.
Jos esimerkiksi tilille ilmestynyt raha ”polttelee” ja taipumuksesi on käyttää rahat heti ja elää loppukuu kaurapuurolla, kokeile käteistä ja kirjekuoritekniikkaa.
Palkan tultua maksa vuokra ja laskut pois alta. Nosta sen jälkeen päivittäiseen elämiseesi kuluva rahasumma käteisenä ja jaa se neljään tai viiteen kirjekuoreen, kuukauden pituudesta riippuen. Käytä kunakin viikkona vain sille viikolle tarkoitettu rahamäärä. Tunnustele mielessäsi, miltä käteisen rahan käyttäminen tuntuu. Onko siinä jotain eroa kortin käyttämiseen verrattuna?
Ole itse oma pikavippitoimistosi
”Älä ota pikavippejä. Joudut joka tapauksessa maksamaan ne pois isojen korkojen kanssa”, neuvoo Selosmaa.
Pikavipin ottamisen jälkeen joudut elämään tiukasti seuraavat kuukaudet, jotta saat maksettua velan pois. Mutta jos teet nuukailun jo etukäteen, voit muodostaa oman pikavippivaraston. Tästä puskurista voit lainata rahaa itsellesi tiukan paikan tullen.
Säästämistä kannattaa yrittää, vaikka tuntuisi, ettei omassa taloudessa säästämisen varaa olisikaan. Heti palkkapäivän jälkeen voit laittaa vaikkapa 5 prosenttia tuloista menemään automaattisesti toiselle tilille ja katsoa mitä tapahtuu.
Joskus voi käydä niin, että loppurahat riittävätkin koko kuukaudelle. Samalla varatilille syntyy puskuri mahdollisia yllätystilanteita varten.
Hae apua tiukassa tilanteessa
Rahavaikeuksien keskellä mielenhallinta on tärkeää. Muista, että tilanne ei ole lopullinen, vaan asioita on mahdollista muuttaa pienin askelin.
Laskuille voi saada usein lisää maksuaikaa soittamalla laskuttajalle. Eräpäivän siirtäminen on myös laskuttajalle edullisempaa kuin perintään laittaminen. M2-Kodit tarjoavat asukkailleen asumisneuvontaa. Asumisneuvojan kanssa voi puhua myös talousasioista. Lue lisää asumisneuvonnasta.
Teksti: Krista Ahola