Taide valtasi Vantaan
Aurinko paistaa Vantaan Martinlaaksossa keskelle rakennustöiden valtaamaa Laajaniitynkuja 5:ttä. M2-Kotien koko pihamaa on myllerryksessä, mutta kaivuutöiden ja nostokurkien keskellä tapahtuu samaan aikaan jotain hyvin esteettistä ja pikkutarkkaa. Espanjalainen katutaiteilija Aryz maalaa vaaleankeltaisen kerrostalon päätyseinään suurta muraalia, jossa murretuista värisävyistä rakentuu asetelma vaaseja, ruukkuja ja kukkia.
Taiteilija itse seisoo nostokurjen päällä ja maalaa uutta värikerrosta vanhan päälle pienellä maalitelalla. Katsojan silmään maalaus näyttää jo varsin kokonaiselta, mutta taiteilijan mielestä työ vaatii vielä paljon.
”Minulle tärkeintä on löytää oikeat värisävyt ja harmonia värien välille”, valkoiseen t-paitaan ja maaliroiskeiden sävyttämiin housuihin pukeutunut Aryz sanoo.
Aryz, 29, aloitti seinien maalaamisen 14-vuotiaana, jolloin hän maalasi enimmäkseen hylättyjä tiloja omassa kotimaassaan Espanjassa. Vuodesta 2010 eteenpäin hän on kiertänyt maailmaa seiniä maalaten, nopealla laskutoimituksella hän veikkaa määräksi vähintään 50 seinää. Aryzin uran aikana muraalien suosio on kasvanut ja maalaukset ovat siirtyneet hylätyistä tiloista ja graffittiseiniltä julkisten rakennusten ulkoseiniin.
Muraali syntyy vuorovaikutuksessa katujen kanssa
Laajaniitynkujan seinämuraalin kokoiset työt syntyvät Aryzilta viidessä päivässä, pisin aika mitä hän on viettänyt seinän ääressä on 12 päivää. Yhden maalauspäivän pituus on tavallisesti 7-8 tuntia. Työvälineinä Aryzilla on ulkokäyttöön soveltuvat talomaalit sekä valikoima teloja ja pensseleitä.
Aryz ei käytä työstään nimitystä katutaide vaan puhuu mieluummin ”julkisen tilan interventioista”. Hänen mukaansa jokainen työ syntyy vuorovaikutuksessa tilan kanssa. Hän ei suunnittele töidensä kuvia etukäteen vaan muodostaa käsityksensä vasta tehdessä.
Kaupungin värisävyt ja ympäristö määrittävät sitä, mitä seinään voi maalata. Etelä-Amerikassa kirkkaatkin värisävyt uppoavat värikkäiden asuintalojen kirjoon, vantaalaisen kerrostalon seinään Aryz on valinnut maanläheiset värit. ”En halua töideni olevan aggressiivisia. Jos vastapäisen talon asukas haluaa katsoa ikkunastaan jotain ihan muuta, en halua, että maalaus hyppää silmille väkisin.”
Muutama asukas kävelee ohi ja pysähtyy teoksen eteen, pääasiassa ihailemaan ja kiittämään taiteilijaa. Yksi heistä on Merja Frilander, joka on kiertänyt katsomassa Vantaalle nousseita seinämuraaleja ja iloinnut jokaisesta. ”Näitä katsoo mielellään pitkäänkin, töistä saa paljon ahaa-elämyksiä.”
Merja uskoo, että taiteella voi olla positiivinen vaikutus alueen tunnelmaan. ”Tätä tarvitsemme ympäristöön. Asuinalueemme on jo vuoden ajan ollut isojen rakennustöiden keskellä, muraali tuo positiivista tunnetta ja iloa tälle pihalle.”