Tältä näyttää suomalainen koti
Tunnistatko näistä omasi?
Toiminnallinen keittiö
Mielikuvitusleikki: Tupsahdat sisään asuntoon tietämättä, missä päin maailmaa olet. Mihin huoneeseen kannattaa ensimmäiseksi kurkistaa tunnistaaksesi maan? ”Keittiöön”, vastaa Tavallisia koteja -kirjan kirjoittanut arkkitehti Sanna Meriläinen.
Suomalainen keittiö on pysynyt vuosikymmenten ajan samanlaisena. Meidän keittiömme on ennen kaikkea toiminnallinen: kodinkoneiden paikat ja tasojen korkeudet on suunniteltu huolella. Yksi keskeinen tunnusmerkki on astiankuivauskaappi.
Ei kotia ilman eteistä
Totta kai asunnoissa on eteinen! Vai onko? Esimerkiksi amerikkalaisissa kodeissa tullaan usein sisään suoraan olohuoneeseen.
Suomalaisessa kodissa ei olla sisällä kengät jalassa. Niinpä eteisessä täytyy olla tila, johon kengät laitetaan. Vaihtelevien vuodenaikojen takia tarvitaan myös kaapistot ulkovaatteille ja -varusteille.
Eteisten ja tuulikaappien juuret löytyvät maaseudun talojen kuisteista. Perinteisesti suomalaisesta eteisestä löytyi myös penkki, jossa vierailijat kursailivat ennen peremmälle siirtymistä.
Löylyä lissää!
Sauna on suomalaisten kotien erityispiirre. Perinteisissä maalaiskodeissa sauna sijaitsi usein piharakennuksessa tai talon siivessä, kun taas kaupungeissa saunottiin vielä 40–50 -luvuilla talosaunoissa ja yleisissä saunoissa.
Espoon Olarin kerrostaloihin rakennettiin 70-luvulla ensimmäiset asuntokohtaiset saunat.
Kerrostalojen sähkösaunat saivat suomalaiset huumaantumaan, ja jo seuraavalla vuosikymmenellä asuntojen omat saunat olivat suomalaisen asumisen valtavirtaa.
Näköyhteys keittiöstä olohuoneeseen
Suomalaisissa kodeissa näkyy edelleen 50–60-lukujen suuri murros, kun maalta muutettiin kaupunkeihin. Kaupunkien asunnot olivat yleensä pieniä, joten niiden pohjaratkaisut suunniteltiin tarkkaan.
Keittiö ja olohuone sijoittuivat lähelle toisiaan, sillä 50-luvulla ajateltiin, että perheenäidillä on hyvä olla näköyhteys olohuoneeseen, jossa lapset leikkivät.
Sisustus syntyy kotimaisista merkkituotteista
Suomalaisessa sisustamisessa on demokratiaa: samat tutut tavarat voi löytää niin opiskelijan vuokrayksiöstä kuin johtajan luksuslukaalistakin. Esimerkiksi Marimekko, Arabia ja Iittala ovat merkkejä, joista tunnetaan kansallista ylpeyttä.
Kun kotiin hankitaan kotimaista designia, ostos on esimerkiksi patalappu tai keittiöpyyhe eikä välttämättä iso ja kallis esine. Tällaisten sisustushankintojen funktio ei ole erottuminen vaan pikemminkin yhteenkuuluvuus: suomalainen käyttää ilolla kodissaan samanlaista unikkokuosia kuin naapurinsakin.
Kuinka suomalainen olet? Löytyvätkö kotoasi nämä perisuomalaiset asiat:
- Fiskarsin sakset
- juustohöylä
- astiankuivauskaappi
- tiskiharja
- Aalto-maljakko tai Mariskooli
- kahvinkeitin
- sauna
- räsymatto
- tuulikaappi
- Iittalan Teema-astiasto
- Arabian muumimukit
Teksti: Krista Ahola
Kuva: Kaisu Jouppi