Kangasalan Suoraman Helmessä tavalliseen kerrostaloasumiseen sekoittuu kehitysvammaisten palveluasumista. Tuloksena on iloinen yhteisö, jossa syntyy myös musiikkia.

Aurinko paistaa sisään isoista ikkunoista, jotka kiertävät talon alimman kerroksen yhteistiloja. Tilan kaikki kalusteet ovat värikkäitä ja uudenkarheita. Olohuonemaista tilaa reunustaa löhöilyyn sopiva sohvanurkkaus. Tunnelma on odottava, sillä tiloissa tavallisesti pörräävät asukkaat ovat töissä. Meno yhteistiloissa alkaa vasta alkuillasta.

Ollaan Tampereen Kangasalla, syksyllä 2016 valmistuneessa Suoraman Helmessä, jossa alakerran yhteistilasta, Kuussalongista, vastaa Kangasalan kunta. Kunta vuokraa M2-Kodeilta tiloja kehitysvammaisten ympärivuorokautiseen palveluasumiseen.

Tämä on sairaan kiva, onnellisen pojan koti.

Yläkerrassa asuu Marko Salonen, 24, yksi palveluasukkaista. Markon koti on samanmuotoinen kuin Even koti, sisustus on tosin pelkistetympi, käsin virkattuja peittoja tai tyynyjä ei näy. Niiden sijaan olohuonetta reunustavat kosketinsoitin, kitara ja tietokone.

Marko sanoo kotinsa olevan ”sairaan kiva, onnellisen pojan koti”. Hänelle onnea tuovat hyvä ruoka ja kaverit, joita on sekä töissä että kotitalossa. Kavereiden kanssa jutellaan ja katsotaan televisiota Kuussalongin yhteistiloissa. ”Talossa asuu mukavaa porukkaa ja kaikkien kanssa moikataan”.

M2_asuminen_kangasala_kuussalonki_kaisu_jouppi_3
Suoraman Helmen yhteistiloissa oleillaan yhdessä. Kuvassa eturivissä Marko Salonen, Virve Laitinen, Tuula Lindholm ja takana yksikön vastaava hoitaja Leena Kosonen ja Pasi Räfsten.

Tärkeintä Markolle elämässä on musiikki, jota hän on tehnyt yli kymmenen vuotta. Päivisin Marko käy töissä Pähkinäkallion toimintakeskuksessa, mutta vapaa-aika menee musiikin tekemiseen, säveltämiseen ja sanoittamiseen. Haaveena on päästä esiintymään lavalla.

Kotona on tärkeää oma rauha, sillä kotona syntyvät myös ideat musiikkiin. Kappaleet kertovat elämästä ja luonnosta. Yhden laulun hän on tehnyt myös Suoraman Helmelle sisään muuttaessa. Sen nimi on ”Kuinka pullan saan”.

Marko kertoo, että kappale vain alkoi soida hänen päässään. Sanoitukset kertovat asumisen ilosta ja mukaan on päässyt myös pari riviä tytöstä, johon Marko on ollut ihastunut. Kappale on esitetty alakerran salongissa.

Kehuja tuli. Yleisön viihdyttäminen on Markolle palkitsevaa. ”Haluan välittää ihmisille hyvän mielen biisien kautta”.

Markon kappale: Kuinka pullan saan

Astun ovesta sisään
Juttelen kavereiden kanssa
Minä odottamaan jään ystävää

Otan kuvia
On asumisvalmennus
Ollaan me ystävät yhdessä
tänään täällä

Kertosäe:

Tiedän, kuinka pullan saan
Kun kärsivällisesti jaksetaan odottaa

Ihastukset jalat alta vie
Asuntoon vie rakkauden tie

Tietokoneella kuvia on
Me niitä katsotaan

Ohjaajat jo odottaa
Koska pääsee meitä ohjaamaan
Me odotamme, koska pääsemme
Taloon muuttamaan
Uusi paikka on verraton
Meillä tosi ihanaa on

Kertosäe:

Tiedän, kuinka pullan saan
Kun kärsivällisesti jaksetaan odottaa
Ihastukset jalat alta vie
Asuntoon vie rakkauden tie

Teksti: Aurora Airaskorpi

Kuvat: Kaisu Jouppi

Tags: , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?