Kestävämpää asumista

Helsingin Herttoniemenrannassa sijaitsevan M2-Kodin roskakatoksen ovesta kelpaa syksyisen auringon helottaa sisään. Ei roskan roskaa – paitsi roskasäiliöissä.

”Kun paikat pistetään siistiksi, ne yleensä pysyvätkin sellaisina”, M2-Kotien isännöitsijä Aleksi Sutinen sanoo.

Sutinen ja Laivalahdenkaari 18:n kiinteistön ylläpidosta vastaavan Aurinkolahden Huollon toimitusjohtaja Juha Vähätalo tutkivat jätehuonetta ylpeinä.

”Huolehdimme siitä, että jätehuoneesta löytyvät paikat kaikille jätelajeille. Ja että tilaa on myös riittävästi. Silloin hajut pysyvät poissa ja järjestelmä kannustaa lajitteluun”, Vähätalo sanoo.

Arkiset teot luovat viihtyvyyttä

Laivalahdenkaari 18 on yksi M2-Kotien kymmenestä pilottikohteesta, joissa toteutetaan Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää. Pienillä arkisilla teoilla kotikulmista tulee viihtyisämmät ja ympäristöystävällisemmät.

”Ohjelman pääpaino on jätehuollon ja lajittelun tehostamisessa ja talon energiatehokkuuden hienosäädössä. Pilottitaloissa on otettu käyttöön muun muassa vihreä sähkö”, Sutinen kiteyttää.

Pilottikohteiden avulla testataan, miten Ekokompassi-talot saadaan parhaaseen iskuun. Tavoitteena on muuttaa hankkeen tulosten avulla pikkuhiljaa koko M2-Kotien talokanta ekologisemmiksi.

”Talot ovat toki keskenään erilaisia. Jossakin huomiota vaatii jätehuolto, lapsiperheiden suosimissa kohteissa säästöä saadaan käyttöveden virtausta säätämällä. Eikä elämänlaadusta silti tingitä”, Vähätalo sanoo.

Ekokompassi näkyy kukkarossa

Sutinen ja Vähätalo nostavat ympäristönäkökulman lisäksi esiin myös kiinteistöjen hoitokulut. Raha on asumisessa aina läsnä.

Tärkeä osa Ekokompassia on asuintilojen lämmitys. Sen osuus asumisen energiankulutuksesta on noin 68 prosenttia. Kun kotien sisälämpötila säädetään sopivaksi, turha tuulettaminen jää pois.

”Sekajätteen kuljettaminen on kalliimpaa kuin huolella lajiteltujen jätteiden. Kun lajittelemme ja opimme säästämään energiaa entistä tehokkaammin, pysyvät kiinteistöjen hoitokulut ja myös asuinkulut kurissa”, Sutinen tiivistää.

M2-Kotien huoltomies tutuksi

Mutta palataan Laivalahdenkaaren jätekatokseen. Kuluvan vuoden aikana osassa M2-Koteja yhteistyökumppaneiksi valittiin pieniä, paikallisia huoltoyhtiöitä. ”On tärkeää, että asukkaat kokevat, että heistä välitetään. Silloin he haluavat myös pitää ympäristöstä huolta”, Vähätalo sanoo. ”Pienet yhtiöt toimivat joustavasti, ja silloin myös ongelmat saadaan nopeasti korjattua”, Sutinen jatkaa.

Tehokkaan toiminnan lisäksi pieni huoltoyhtiö tavoittelee kodinomaista tunnelmaa koko alueelle. Siitä hyötyvät kaikki. Vähätalo onkin huomannut, että kun huoltomies on tuttu, kynnys nykäistä hihasta madaltuu. Juttuhetket lisäävät yhteisöllisyyttä.

”Meidän huoltomiehillämme on nimi ja kasvot, jotka asukkaat tuntevat. Laivalahdenkaarella hän on Jetro Koro”, Vähätalo sanoo.