Kierrätyksen kuningatar

Asumista ympäristön ehdoilla

Asuminen ja arjen valinnat vaikuttavat siihen, kauanko maapallo tottumuksiamme sietää. 

Sonja Pakkaselle on taas kertynyt paperia aika lailla. Kirjekuoria, muistiinpanoja, mainoksia, lehtiä. Hän on tunnollisesti lajitellut ne koriin, jolla paperit on helppo viedä ulos. Näin Pakkanen on tehnyt aina.

”Minulla oli tapana lajitella jätteet aika tarkasti jo ennen kuin lajitteluroskiksia edes oli talossamme. Silloin ne piti viedä vähän kauemmas, lähiseudun yleiseen keräyspisteeseen”, Pakkanen sanoo.

Pakkanen on asunut samassa talossa Helsingin Aleksis Kiven kadulla 24 vuotta. Parempaa paikkaa kun on ollut vaikea keksiä. Asuinpaikka on säilyttänyt charminsa, ja jätehuoltokin on vain helpottunut. Viime vuonna M2-Kotiin saatiin uudet, maahan kaivetut Molok-roskikset.

”Kun roskikset ovat hyvässä kunnossa, jätteiden lajittelu ei vie yhtään sen enempää aikaa kuin jos heittäisi kaiken yhteen ja samaan sekajätteeseen.”

Kirpparilla hypistelemään

Jätteiden lajittelu ja kierrätys ylipäätään kiinnostavat Pakkasta yhdestä ja samasta syystä. ”Kyllä se on ympäristö! Tällä yhteisellä planeetallahan meidän pitäisi elää, ja toivottavasti vielä hyvin kauan. Esimerkiksi muovisaastetta tulee kuitenkin koko ajan lisää.”

Niinpä myös kirpputorit ovat kiehtoneet Pakkasta pitkään. Moni kirppisfani on siirtynyt verkon digitaalisille kauppapaikoille. Pakkanen vannoo kuitenkin perinteisten kivijalka-kirppisten nimeen. Sieltä ovat löytyneet niin etanapannut, talvitakit kuin edustusmekko tuttavan häihinkin. ”Kun ostan, tykkään itse koskea ja hypistellä tavaroita.”

Asuntonsa Pakkanen on konmarittanut minimiin – jäljellä ovat tärkeät ja merkitykselliset kalusteet. Tavaran vähentämisessä hän on toiminut ympäristö edellä, kierrätys ohjenuoranaan.

Jos vaate on ehjä, se kannattaa viedä vaatekeräykseen.

”Olen huomannut, että etenkin vanhemmat ihmiset saattavat heittää vaatteita roskiin tai tehdä niistä rättejä. Jos vaate on ehjä, se kannattaa ehdottomasti viedä vaatekeräykseen. Siellä siitä voi olla tarvitsevalle iloa.”

Kierrätystä myös taloyhtiöön

Pakkanen on talonsa talotoimikunnan puheenjohtaja. Yhdessä muutaman muun aktiivin kanssa heidän M2-Kodissaan on saatu paljon mukavaa aikaan.

”Kerhohuoneemme on parhaasta päästä. On tikkataulua ja biljardipöytää. Kuntosalikin on moderni”, Pakkanen listaa.

Hetki sitten Pakkasen puhelimeen on tullut viesti. Asukkaiden keskuudessa on pähkäilty, että taloon tarvittaisiin iskuporakone. Sitä tarvitsee jokainen, mutta harva päivittäin. Siksi sellaiset tavarat kannattaa hankkia yhteisiksi.

”Eli kyllä tästä kohta on rautakauppaan lähdettävä”, Pakkanen sanoo nauraen.

Hän toivoisi, että tavaroiden kierrätys tehostuisi talon sisällä. Tarpeettomaksi jääneitä tavaroita voitaisiin jakaa muille esimerkiksi kerhohuoneella. Tosin monessa taloyhtiössä kierrätyshuone on alkanut muistuttaa lähinnä sorttiaseman etäpistettä.

”Meillä on yhteinen Facebook-ryhmä viereisen taloyhtiön kanssa. Ehkä voisimme markkinoida tarpeettomia tavaroita siellä. Näin tavaroiden vaihdosta voitaisiin sopia suoraan, eivätkä ne kerääntyisi taloyhtiön nurkkiin”, Pakkanen suunnittelee.