Kaupungissakin voi asua kuin kyläyhteisössä. M2-Kotien Jätkäsaaren Preesens-talossa asuvat asukkaat avasivat ovensa asuntomessuvieraille ja kertoivat yhteisöllisestä kaupunkiasumisesta.

”Haluaisitko tomaatintaimia?”, kuului huuto naapurin parvekkeelta, kun Sonja Vesala ja Sohvi-koira olivat iltakävelyllä. Niin syntyi pieni puutarha Sonjan valoisan studioyksiön parvekkeelle, M2-Kotien Preesens-taloon Helsingin Jätkäsaaren Juutinraumankadulle. Naapurilta saadut taimet toivat iloa ja satoa pitkälle syksyyn.

”Tämä on tällainen kylä”, Sonja sanoo nauraen. ”Olemme toinen toisemme lemmikinhoitajia ja kukankastelijoita. Jos on sairaana, heti löytyy naapuri käymään kaupassa tai tuomaan särkylääkettä ja kuumemittarin. Ja jos on jotain korjattavaa, pian naapurin Rauli tulee poraamaan ja ruuvaamaan”, hän kertoo.

Preesens-talon oma Facebook-ryhmä pöhisee aktiivisena: talossa on 62 asuntoa ja ryhmässä 64 jäsentä. Uudet asukkaat kutsutaan heti mukaan ryhmään ja muuhun yhteiseen toimintaan.

”Eilen yksi naapuri tarjosi Facebookissa ylimääräistä valkoista kenkävoidetta, ja sille löytyi heti ottaja. Joku toinen on puolestaan taitava leipoja, joka tarjoaa usein leipomuksiaan muillekin. Meillä tehdään yhteistyötä ja autetaan toinen toisiamme”, Sonja sanoo.

M2-kodit_Jätkäsaari_Meeri_Utti
Sonja ja Sohvi-koira ovat molemmat löytäneet paljon tuttuja naapurustosta. M2-Kotien Juutinraumankatu 10:ssä asuu jopa parisenkymmentä koiraa ja saman verran kissoja.

Naapureista ystäviksi

Sonjan kreetalainen katukoira, nykyisin jätkäsaarelainen kotikoira Sohvi leikkii yhdessä yläkerran naapurin Anne Vairimaan Zahra-kissan kanssa talon yhteistilassa, kattokerroksen upeassa Talvipuutarhassa.

Myös eläinkaverusten emännät ovat tulleet ystäviksi. Anne on leiponut pöytään omenapiirakkaa, johon Sonja on antanut omenat.

“Muista antaa mulle tän pohjan resepti!”, Sonja huokaa piirakkaa maistaessaan. ”Olen aina ollut tällainen puhelias, mutta missään aiemmassa asunnossani ei ole ollut näin vilkasta yhteistoimintaa naapurustossa”, hän kertoo.

”Minä puolestaan olen aiemmissa asuinpaikoissani halunnut olla aina enemmänkin omassa rauhassani”, Anne sanoo naurahtaen. ”Toki täälläkin saa olla halutessaan oman kodin rauhassa, mutta minulle on ihan uutta se, että naapureista tulee myös ystäviä. Tutut naapurit tuovat myös turvallisuuden tunnetta”, Anne sanoo.

Naapurukset kertovat kuin yhdestä suusta, että hyvin suunnitellut yhteistilat ruokkivat yhteisöllisyyttä. Talvipuutarhassa on vietetty porukalla uutta vuotta ja juhannusta, vedetty vauvakerhoa, katsottu televisiota, tehty etätöitä ja muuten vaan vietetty aikaa yhdessä tai yksin.

”Kun yhteisissä tiloissa viihtyy, niistä pitää myös hyvää huolta.”

M2-kodit_Jätkäsaari_Meeri_Utti
Anne ja Zahra-kissa kaipasivat kaupungin sykkeeseen ja kotiutuivat nopeasti yhteisölliseen Jätkäsaareen.

Avoimet ovet

Kun Sonja ja Anne kuulivat Jätkäsaaressa järjestettävistä asuntomessuista, he innostuivat heti miettimään, miten oma talo voisi olla messuilla mukana.

Toteutus ideoitiin yhdessä M2-Kotien Kaisa Nisulan kanssa. Messuviikonlopun aikana ovet avattiin paitsi talon yhteistiloihin, myös Sonjan ja Annen omiin koteihin. Innostuipa kolmaskin perhe esittelemään kotiaan messuvieraille.

”Rappuun asti oli pitkä jono tulijoita. Yleisimmin kävijät ihastelivat kodin valoisuutta ja kysyivät, miten tänne pääsee asumaan”, Anne hymyilee.

Ovien avaaminen tuntemattomille ei jännittänyt sen kummemmin. Annea tosin mietitytti, meneekö joku utelias kurkistamaan siivoamattomaan varastohuoneeseen.

Sonja kertoo itsekin olevansa kiinnostunut näkemään oikeiden ihmisten aitoja koteja. Siksi hän ei ottanut suuria siivouspaineita ennen asuntomessuja.
”Uskon, että aidot asunnot kiinnostivat myös messukävijöitä. Nämä ovat oikeiden ihmisten koteja, eivät mitään sisustussuunnittelijan työnäytteitä”, Sonja kertoo.

Kotien ja yhteistilojen lisäksi messukävijät ihastelivat värikästä rappua ja sen seiniä koristavia kuvia vanhasta Helsingistä.

”Ainakin minä olen aidosti ylpeä talostamme. Jätkäsaari on erityislaatuinen asuinalue, ja meillä on aivan erityislaatuinen talo”, Anne iloitsee.

 

Käy katsomassa paikkakuntasi M2-Kodit ja hae asuntoa jo tänään!

Teksti: Krista Ahola

Kuvat: Meeri Utti

Tags: , , , , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?