Mikä on innostava ja ilmainen harrastus, jota sinäkin voit harrastaa omassa M2-Kotien asunnossasi? Lukeminen! Näillä vinkeillä selätät keskittymisen häiriöt ja sukellat lukemisen moniin maailmoihin.

Millainen fiilis tänään on? Tekeekö mieli rentoutua kevyen kirjan parissa vai uppoutua tietokirjaan? Saisiko olla sarjakuvia tai runoja? Munkkivuoressa asuvalla, Kirjakaruselli-nimistä Instagram-tiliä pitävällä Janika Kiukkosella on aina monta kirjaa kesken.

”Lukeminen laajentaa maailmoja! Luen fiiliksen mukaan kaikenlaisia kirjoja ja valitsen myös aiheita, joista en entuudestaan tiedä mitään. Esimerkiksi Zlatan Ibrahimovićin elämäkerran ansiosta kiinnostuin jopa jalkapallosta”, Janika sanoo ja naurahtaa.

Lukeminen kotona on päivän kohokohta

Koti on Janikalle mieluisin paikka lukea. Hän lukee usein sängyssä maaten tai pöydän äärellä istuen. Rentouttavinta on kuitenkin käpertyä keltaisen viltin alle olohuoneen sohvalle kirjan ja teekupillisen kanssa. Rauhallinen ympäristö ja hyvä valaistus ovat tärkeitä.

“Kun luen, pääsen omaan sisäiseen kuplaani, jossa voin käyttää mielikuvitusta. Oma hetki kirjan kanssa on minulle päivän kohokohta.”

Joskus Janika kuitenkin huomaa, että kännykän äärellä on kulunut monta tuntia. Silloin tuntuu kuin koko ilta olisi mennyt hukkaan. “Poissa silmistä, poissa mielestä” -sanonta toimii myös viestitulvaa piippailevan kännykän kanssa.

“Puhelin kannattaa laittaa äänettömälle ja viedä toiseen huoneeseen. Sieltä se vie huomiota huomattavasti vähemmän.”

Janikan kirjamaku on monipuolinen, ja sen huomaa tästäkin kirjapinosta. Nämä kirjat hän palautti juuri Oodin kirjastoon.

Kirjoja voi lukea tai kuunnella

Janikan rakkaus lukemiseen syttyi jo lapsena. Hän luki läpi kotikylänsä Vihtavuoren pienen kirjaston kaikki lasten- ja nuortenkirjat, ja myös hänen kotonaan oli aina kirjoja. Janika muistaa esimerkiksi ihastelleensa äitinsä neulontakirjoja, vaikka ei ymmärtänyt niistä mitään. Rakkain lukumuisto on kuitenkin Harry Potter, jonka kirjojen rytmissä Janika kasvoi aikuiseksi.

”Edelleen Harry Potter on kuin turvasatama. Jos päivä on ollut huono, laitan kotona Harry Potterin äänikirjan pyörimään.”

Lukemista mahtuu tavalliseen arkipäivään paremmin, kun hyödyntää myös äänikirjat. Ne tuovat kirjojen maailmat myös sellaisten ulottuville, jotka eivät ehdi tai malta pysähtyä paikoilleen perinteistä kirjaa lukemaan.

Janika laittaa aina yksin kotona ollessaan äänikirjan pyörimään kuulokkeisiin tai puhelimen kaiuttimeen. Kuuntelu tekee arkisista kotiaskareista mukavampaa.

”Kaikkein ihaninta on kuitenkin palapelin kasaaminen samalla äänikirjaa kuunnellen. Siinä pystyn todella rentoutumaan ja keskittymään.”

Myös lenkillä ja bussissa Janika kuuntelee äänikirjaa. Joskus hän aloittaa kirjan kotona perinteisenä kirjana ja ulos lähtiessä jatkaa samaa äänikirjana. Jos kuuntelu ei onnistu tai lukijan ääni ei miellytä, hän vaihtaa joskus lennosta vielä kolmenteen muotoon, e-kirjaan.

”Kesällä lähden meren rantaan lukemaan. Rakastan myös lukea sellaisissa ympäristöissä, joissa muutkin lukevat, kuten kirjastossa tai viikonloppuisin kahvilassa. On ihanaa nostaa katse ylös kirjasta ja huomata, että ympärillä muutkin ihmiset lukevat.”

Kaikki lukeminen on arvokasta

Nykyisin puhutaan paljon siitä, etteivät lapset lue riittävästi. Janika työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana ja hän on huomannut, että pohjimmiltaan kaikenlaiset lapset pitävät tarinoista ja ääneen lukemisesta.

”Usein lapselta löytyy vähintään yksi oma kiinnostuksen kohde, kuten Ryhmä Hau tai pelaaminen. Lapsen kanssa lukemisessa pääsee alkuun etsimällä kirjastosta kirjan juuri tästä lapsen omasta kiinnostuksen kohteesta. Kirjoja löytyy kyllä niin Ryhmä Hausta kuin pelaamisestakin!”

Myös aikuisten kannattaa pitää mielessä, että kaikenlainen lukeminen on tärkeää. Kirjan ei tarvitse olla painava klassikko, vaan harlekiini-pokkarin lukeminen on yhtä arvokasta.

”Joku voi sanoa, ettei hän harrasta lukemista, mutta silti hän lukee joka päivä esimerkiksi sanomalehden sarjakuvat. Sehän on lukemista! Silloin voi lainata kirjastosta vaikka kokonaisen albumin niitä samoja sarjakuvia.”

Janika lukee paljon myös lasten- ja nuortenkirjoja. Niiden kieli on selkeää ja sujuvaa. “On kiva päästä taas takaisin siihen tunnelmaan, miltä oikein tuntui olla teini-iässä”, Janika sanoo ja hymyilee.

Janika innostuu usein tietystä aihepiiristä ja lukee siitä kaiken mahdollisen. Tällä hetkellä käynnissä on Pohjois-Korean kausi.

Kirjastot kuuluvat kaikille

Janika on lukenut tämän vuoden aikana yli sata kirjaa, mutta omaksi hän ostaa vain noin kirjan vuodessa. Lukeminen on ilmaista ja kaikkien saavutettavissa, kiitos suomalaisen kirjastojärjestelmän. Janikan vakiokirjastoja ovat Munkkiniemen ja Töölön kirjastot sekä Oodi Helsingin keskustassa.

”Kirjastot ovat kuin metsä, tulen tänne kirjojen pariin rauhoittumaan”, hän kuvailee samoillessaan Oodin hyllyjen välissä.

Parhaat kirjat löytyvät usein toisten suosituksia kuuntelemalla. Kirjastossa kannattaa aina vilkaista vasta palautettujen kirjojen hylly ja henkilökunnan suositukset. Myös lukuhaasteet innostavat monenlaisten kirjojen pariin.

”Itse osallistuin tänä vuonna Helsingin Helmet-lukuhaasteeseen, ja vastaavia on muillakin kirjastoilla. Esimerkiksi tänä vuonna Seinäjoen kirjaston lukuhaaste oli lukea kirjoja 25 eri maasta.”

Vaikeuksia päästä alkuun? Lue Janikan vinkit lukuharrastuksen käynnistämiseen

  • Etsi alkuun kirja, joka liittyy omiin kiinnostuksenkohteisiisi. Jos olet hulluna jalkapalloon, etsi jalkapalloon liittyviä kirjoja.
  • Aloita pienestä. Päätä lukea viisi sivua päivässä ja toista se viikon ajan. Jos lukeminen ei ole lähtenyt käyntiin viikon jälkeen, vaihda kirjaa.
  • Kokeile selkokirjoja. Niissä on sama tarina kuin alkuperäisissä kirjoissa, mutta kirjan kieli on helppolukuista.
  • Järjestä lukuympäristö mukavaksi ja rauhalliseksi. Huolehdi, että valaistus on sopiva.
  • Jos et pysty keskittymään kotona kotitöiden tai eri medioiden takia, ota kirja mukaan ja lähde kodin ulkopuolelle. Jos kännykkä häiritsee, voisiko sen jättää kokonaan kotiin?
  • Etsi kirjavinkkejä netistä ja Instagramista. Hashtagilla #kirjagram löytää lukemista harrastavien Instagram-tilejä. Merkintä #lukuhaaste vie erilaisten lukuhaasteiden pariin. Myös kirjablogeista löytää hyviä lukusuosituksia.

Janikan Kirjakaruselli-nimiseltä Instagram-tililtä löydät paljon hyviä kirjavinkkejä.

Teksti: Krista Ahola

Kuvat: Susa Junnola

Tags: , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?