Pääkaupunkiseudun M2-Kotien viheralueista huolehtivat omat työntekijät. Työtä koordinoi M2-Kotien oma puutarhuri Hillevi Korkala.

“Puiden ja pensaiden leikkuuta, rikkakasvien kitkemistä, pensasrivistöjen kanttauksia, puiden tyvivesojen poistamista, vuorimäntyjen typistystä. Ja tietenkin ruohonleikkuuta ja kaikkia muita viheralueiden viihtyisyyteen liittyviä hommia”, M2-Kotien puutarhuri Hillevi Korkala luettelee alaisuudessaan työskentelevien M2-Kotien viherhoito- ja nurmikonleikkuutiimien tehtäviä.

Puutarhurin ja hortonomin koulutuksen saanut Korkala ei itse ehdi tarttua oksasaksiin tai ruohonleikkuriin kuin perehdyttäessään uusia kesätyöntekijöitä tehtäviinsä. Näin kesäkaudella häneen törmää silti usein M2-Kotien kohteissa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kirkkonummella.

Puutarhuri kiertää katsomassa, missä kaksi viherhoitotiimiä ja kolmea nurmikonleikkuutiimiä tarvitaan ja mitä töitä niissä on tehtävänä. Kolmihenkiset tiimit liikkuvat kohteesta toiseen tarpeen mukaan.

Usein myös M2-Kotien talotoimikunnat ja talojen asukkaat haluavat keskustella puutarhurin kanssa vaikkapa näkymiä varjostavista puista tai alasleikkausta kaipaavista pensaista. Sähköpostitse tulee runsaasti yhteydenottoja. “On todella hienoa, kun asukkaat ovat aktiivisia ja haluavat osallistua yhteisten alueiden hoitamiseen. Minun kauttani saa myös työkaluja tai vaikka multaa esimerkiksi pihatalkoisiin”, Korkala sanoo.

M2-Kotien viihtyisyys ykkösasia

Pääosin M2-Kotien viheralueiden hoito eri puolilla Suomea ostetaan ulkopuolisilta yrityksiltä. Viime kesänä Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kirkkonummella kokeiltiin ensimmäisen kerran M2-Kotien omia nurmikonleikkaajia. Vantaalla myös muut vihertyöt tehtiin omin voimin.

Työntekijät olivat valtaosin nuoria, jotka itsekin asuvat M2-Kodeissa.

He saivat todella hyvän vastaanoton muiden asukkaiden keskuudessa, sillä työn jälki oli hyvää. Ihmisistä oli myös mukavaa, kun tutut nuoret saivat kesätöitä.

“Niinpä jatkoimme hanketta. Tänä vuonna M2-Kodit huolehtii itse ruohonleikkuun lisäksi viheralueiden muustakin hoidosta Vantaalla ja Helsingissä. Espoossa ja Kirkkonummella leikkaamme ruohon, ja ensi vuonna teemme myös viheralueiden muut työt.”

M2-Kodit - Puutarhuri Hillevi Korkala
M2-Kotien puutarhuri Hillevi Korkala näyttää vihertyöntekijä Anne Lemkelle, miten vuorimänty typistetään, jotta kasvi saadaan pysymään tuuheana ja matalakasvuisena.

Nuorille kesäduunia M2-Kodeilta

Hillevi Korkala aloitti M2-Kotien puutarhurina maaliskuun puolivälissä. Kevät oli kiireinen.

Ruohonleikkureita, trimmereitä, oksasaksia ja muita työvälineitä ei ollut riittävästi, kun vihertyöt siirtyivät ulkopuolisilta yrityksiltä omaan taloon. Työntekijätkin piti rekrytoida ja työt suunnitella.

M2-Kodit ottaa osaa Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan, jonka tavoitteena on tarjota 14–29-vuotiaille nuorille kesätöitä. Muun muassa M2-Kotien ilmoitustauluille ripustettuihin työpaikkailmoituksiin tuli yli 70 hakemusta.

“Työntekijöiden valinta oli todella vaikeaa, sillä hakemukset olivat hyviä ja nuoret todella motivoituneita. Valtaosa työpaikan saaneista on ensimmäisessä oikeassa kesätyössään. Jotta pystymme tarjoamaan töitä mahdollisimman monelle, työsuhteet ovat kuukauden mittaisia.”

Paitsi vihertyössä, kesätyöntekijöitä on myös M2-Kotien toimistoissa monenlaisissa tehtävissä.

Syksyllä katse on jo ensi kesässä

Kun kesän kasvukausi taittuu syksyksi, M2-Kodin puutarhurin työ jatkuu yhä tiiviimmin työpöydän ääressä.

“Kierrän ensin perusteellisesti kaikki pääkaupunkiseudun M2-Kotien kohteet ja teen hoitosuunnitelman seuraaviksi vuosiksi. Jaottelen vuosisuunnitelmaan, mitä tehdään minäkin vuonna. Jossain osa pensaista vaatii alasleikkausta, johonkin on ehkä vaihdettava kasveja.”

M2-Kodit - Puutarhuri Hillevi Korkala
Puutarhuri Hillevi Korkala käy läpi kaikki pääkaupunkiseudun M2-Kotien kohteet ja kartoittaa, mitä vihertöitä niissä pitää tehdä.

Pääkaupunkiseudulla toteutettava viherhoidon malli laajenee tulevaisuudessa M2-Koteihin myös muualla Suomessa. “Aikataulu on vielä avoin, mutta kaiken tämän koordinointia pitää jo alkaa suunnitella.”

Hillevi Korkalan työpöydälle päätyvät myös kaikkien M2-Kotien uusien kohteiden pihasuunnitelmat. Hän tarkastaa, että kasvivalinnat ovat oikeanlaisia.

“Esimerkiksi parkkipaikkojen ympärille ei välttämättä kannata istuttaa reheväkasvuisia pensaita, joita on leikattava usein. Eikä lasten leikkipaikkojen lähelle piikikästä ruusua. Kasvimaailmassakin on omat muotivirtauksensa. Tällä hetkellä suositaan onneksi hieman pienempikasvuisia pensaita. Minun suosikkejani ovat aina ikivihreät kasvit, kuten vaikka vuorimänty”, Hillevi Korkala sanoo.

Teksti Leena Filpus

Kuvat Meeri Utti

Tags: ,

Mitä mieltä olit tarinasta?