Palkkasimme tänäkin kesänä nuoria työntekijöitä pitämään huolta pääkaupunkiseudun kohteiden nurmikoista ja viheralueista. Nora Waldén on yksi työpaikan saaneista.

Tuuli heittää hiuksia ja alkukesän aurinko saa silmät sikkuralle. Nora Waldén, 16, esittelee hymyillen iskemättömiä työkenkiään.

Ne ovat kärjestä vahvistetut turvakengät, jotka menisivät täydestä jopa trendikkäinä tennareina. Vastaavanlaiset on hankittu kaikille M2-Kotien ruohonleikkaajina ja vihertyöntekijöinä kesätyöt aloittaville.

Perehdytyspäivä on alkamassa. Nora tarkistaa vielä, että ruohonleikkurin tankissa on polttoainetta ja öljyä on riittävästi. Hän laittaa kuulosuojaimet päähänsä ja menoksi!

Ruohonleikkuri pärähtää käyntiin käynnistysnarusta. Nora pääsee leikkaamaan ruohoa ensimmäistä kertaa elämässään. “Ihan hyvin meni. Tämä on varmasti kivaa hommaa, saa olla ulkona ja liikkeessä”, Nora sanoo.

Työpaikkahaastattelua on turha jännittää

Noran kotitalon ilmoitustaululle ilmestyi keväällä lappu, jossa kerrottiin, että M2-Kodit tarjoaa kesätöitä nuorille esimerkiksi ruohonleikkaajina. “Olin viime kesänä siskoni kanssa kioskilla myymässä. Ajattelin, että tämä olisi erilaista”, Nora sanoo.

Kutsu haastatteluun oli iloinen yllätys.

“Jännitin työhaastattelua ihan sikana, mutta turhaan. Meillä oli ryhmähaastattelu ja se oli aika vapaamuotoinen”, Nora kertoo.

”Saimme kertoa esimerkiksi, mitä teemme vapaa-ajalla. Sitten meidän piti keksiä yhdessä muiden hakijoiden kanssa, miten saamme kuljetettua kankaanpalasen ja narujen avulla halkoja paikasta toiseen. Siinä testattiin varmaankin yhteistyötaitoja ja luovuuttamme.”

Ruohonleikkaajien pitää osata tarkistaa, että ruohonleikkurissa on sopivasti öljyä.

Nora epäili mahdollisuuksiaan saada työpaikka, sillä hän oli hakuhetkellä vielä 15-vuotias ja muut haastatellut olivat häntä vanhempia.

“Olin tietenkin tosi innoissani, kun sain sitten soiton, että minut oli valittu”, Nora sanoo.

Hyvä kesätyökokemus alkaa perehdytyksestä

M2-Kotien oman puutarhurin Hillevi Korkalan mukaan yli 70 nuorta haki M2-Kodeilta kesätöitä ruohonleikkaajina ja vihertyöntekijöinä.

“Valinta heidän joukostaan oli vaikea, sillä hakijat olivat tosi hyviä ja motivoituneita. Haluamme antaa mahdollisimman monelle nuorelle kesätyöpaikan, joten nuorten pestit ovat kuukauden mittaisia”, Korkala sanoo.

M2-Kodit on mukana Vastuullinen kesäduuni 2018 -kampanjassa. Sen tavoitteena on tarjota nuorille hyviä kesätyökokemuksia, jotka innostavat heitä hakemaan töitä myöhemminkin. Tärkeää on myös, että nuoret pääsevät tekemään oikeaa työtä ja kantamaan siitä vastuuta. Kaikkiaan 35 kesätyöntekijää työllistyy M2-Kodeille ja Y-Säätiö-konserniin tänä kesänä.

M2-Kodeilla jokainen kesätyöntekijä aloittaa pestinsä perehdytyspäivällä. Nuoret jaetaan kolmen hengen ryhmiin, joissa he tekevät töitä kuukauden ajan.

“Käymme läpi kaikkia käytännön asioita ruokatauoista lähtien. Opastamme nuoria tietenkin myös töihin ja käyttämään kaikkia työvälineitä. Meille on tosi tärkeää, että nuorilla on hyvä fiilis ja heistä on mukava tulla töihin”, Hillevi Korkala kuvaa.

Yli 70 nuorta haki kesätöihin M2-Kodeille ruohonleikkaajiksi ja vihertyöntekijöiksi.

Rahat säästöön

Nora on ollut perehdytyspäivään tyytyväinen. “On päässyt tutustumaan muihin työntekijöihin ja kaikki asiat on selitetty rauhallisesti. Oli myös kiva päästä testaamaan kaikkia työvälineitä.”

Lukion ensimmäisen luokan syksyllä aloittava Nora on suunnitellut valmiiksi, mitä hän aikoo tehdä kesätöissä ansaitsemillaan rahoilla.

“Aion avata ASP-tilin ja laittaa sinne ainakin osan palkastani. Tarkoitus on pistää sinne jatkossakin joka kuukausi 50 euroa”, lääkärinammatista haaveileva Nora sanoo.

 

Teksti Leena Filpus

Kuvat Meeri Utti

Tags:

Mitä mieltä olit tarinasta?