M2-Kodit tarjoaa asunnon lisäksi myös töitä, eikä kaikkiin tehtäviin tarvitse olla entuudestaan osaamista. Martinlaaksossa M2-Kodeilla asuva Pinja Leijoki luo talvisin lunta ja kesätyökin löytyi M2-Kodeilta.

Pinja Leijoen kännykkä piippaa: Taas viesti! M2-Kotien Uuras-työllistymisohjelman yritysyhteistyön kehittäjä Tia de Godzinsky kysyy WhatsAppissa, ehtisikö Pinja tulla töihin. Ja pling: Lisätietoja saman päivän tiedotteidenjako-keikasta.

“Olen tehnyt erilaisia töitä Uuras-palvelun kautta nopeallakin aikataululla, joten Tia osaa olla minuun yhteydessä. Joku on näemmä peruuttanut sairastumisen tai jonkun muun äkillisen syyn vuoksi tulonsa, joten he tarvitsevat tuuraajaa. Tällä kertaa minun pitää kyllä varmaankin sanoa ei, sillä olen jo sopinut muuta”, Leijoki sanoo viestejä tutkiessaan.

Sisustusartesaaniksi Stadin ammattiopistossa opiskeleva Pinja teki talvella Uuras-palvelun kautta lumitöitä omalla kotipihallaan Martinlaaksossa. Työt hän jakoi kahden muun samassa talossa asuvan nuoren kanssa.

Töitä oli joka kolmas viikko ja sitten nuoret tuurasivat toisiaan, jos jollakulla oli menoa. He loivat lumet pihan kulkuväyliltä yleensä aamuisin, mutta joskus lumihommiin piti mennä myös iltaisin.

“Oli tosi kivaa, kun työ oli siinä ikkunan alla, eikä työmatkoihin mennyt aikaa. Jos lumipesti vain jatkuu ensi talvena, olen varmasti mukana”, Pinja sanoo.

Haetko uutta kotia Vantaalta tai muualta? Tutustu vuokrakoteihimme.

Työt poikivat uusia töitä

Juuri nyt talvi ja lumi ovat vain kaukainen muisto. Istumme Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa ja aurinko helottaa niin, ettei kasvihuoneiden edessä olevilla penkeillä kärsi istua. Ihana, ihana kesä on alkamassa. Pinjan kesätyöpaikka, M2-Kotien keskustoimisto, pilkottaa puiden lomitse Kaisaniemenlahden toisella puolen.

Kesätyöpaikka M2-Kotien toimistosiivoajana löytyi niin, että Pinja oli suoraan yhteydessä Tia de Godzinskyyn. Hän oli vinkannut työteliäästä ihmisestä talon sisällä siivoustyön vastaavalle. Haastattelun jälkeen työpaikka oli Pinjan.

“Kannattaa siis olla aktiivinen! Tuntuu kivalta mennä M2-Kotien toimistolle töihin. Työ on sinänsä tuttua, kun olen siivonnut aiemminkin. Kesäisin päivä on pitkä, niin kerkiän myös tehdä muuta, kuten piirustushommia”, Pinja sanoo.

Piirtäminen ja maalaaminen ovat nimittäin sitä, mitä Pinja tekee kaikkein mieluiten. Aivan vielä tilaustöitä, muun muassa muotokuvia eri tekniikoilla, ei ole niin paljon, että sillä eläisi. Ei ainakaan joka kuukausi.

“Olen kuitenkin luottavainen, että töitä tulee lisää. Tyytyväiset asiakkaat vinkkaavat minusta ystävilleen ja jotkut ovat löytäneet minut esimerkiksi Instagramista”, Pinja sanoo.

Pinja Leijoki siivoaa M2-Kotien toimistoa kesätyönään, mutta uskoo silti ehtivänsä nauttimaan kesästä.

Treamer-sovellus hoitaa töihin liittyvän byrokratian

Pinja tunnustaa tosiasiat. Hän ei voi laskea elämäänsä vielä pelkän piirtämisen varaan.

“On oltava realisti ja tehtävä erilaisia töitä, lyhyitäkin sijaisuuksia ja keikkoja. Niistä koostuu elantoni. Mitään työtä ei kannata mielestäni väheksyä. Sitäpaitsi koskaan ei tiedä, mikä kohtaaminen tuo uuden piirtämiskeikan.”

Pinja laskee tehneensä Uuras-palvelun kautta lumitöiden ja tiedotteidenjaon lisäksi ainakin siivousta ja ikkunoiden pesua. Töihin liittyvä byrokratia, kuten työtuntien ilmoittaminen, palkanmaksu ja eläkkeet hoituvat puhelimeen ladattavan Treamer-sovelluksen avulla.

“Treamerista löytyy monenlaisia keikkahommia. Se kannattaa ladata puhelimeensa, jos etsii töitä ja lisätienestejä”, Pinja Leijoki vinkkaa.

“Lyhyitäkään keikkahommia ei minusta kannata väheksyä. Niistä saa työkokemusta ja lopulta voi löytyä myös vakituisempaa työtä”, Pinja Leijoki sanoo.

Pinjan vinkit työnhakuun

– Ole sosiaalinen, juttele ihmisten kanssa ja kerro etsiväsi töitä. Aktiivinen ihminen jää mieleen ja hänelle myös tarjotaan varmemmin uusia hommia.

– Ole valmis tekemään erilaisia, lyhyitäkin työkeikkoja ja -pestejä, vaikka työ ei vastaisikaan intohimoasi. Kun tekee työnsä hyvin ja positiivisella asenteella, sana kiirii eteenpäin.

– Nykyisin suositaan erilaisia netin työnhakusivustoja ja töitä haetaan nettihakemuksilla. Itse olen löytänyt parhaiten hommia soittamalla mahdollisiin työpaikkoihin ja menemällä itse paikalle. Kannattaa hyödyntää kaikki tutut ihmiset ja heidän kontaktinsa sekä tuoda itsensä esiin ihan oikeasti pelkkien virtuaalisten kanavien sijaan.

Teksti: Leena Filpus

Kuvat: Susa Junnola

Tags: , , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?