Tuntuuko siltä, että kaikkien sisustuslehtien kodit näyttävät samanlaisilta? Näillä vinkeillä irtaudut sisustusoppien kahleista ja annat persoonallisuutesi näkyä M2-Kotien asunnossasi.

Tervetuloa värikkääseen ja iloiseen kaksioon! Täällä asuu Lotta Öhrmark puolisonsa ja pian neljä vuotta täyttävän lapsensa kanssa. Kun katselee persoonallista kotia, on vaikea uskoa, että Lotan ja asunnon suhde ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä.

”Asuntonäytössä huomasin tietysti asunnossa paljon hyviä puolia. Pohja oli toimiva ja taloyhtiön leikkipaikka kiva. Asunto oli siisti ja vasta remontoitu. Tyyli oli kuitenkin sellainen hillitty vaalea skandinaavinen minimalismi, joka on monen mieleen, mutta kaukana meidän perheen tyylistä”, Lotta muistelee.

Eniten mietitytti vaaleanharmaa laminaattilattia. Se on monen sisustajan unelma, mutta ei ollenkaan tämän persoonallisen perheen maun mukainen. Perheen asunnontarve oli kuitenkin kova, sillä he olivat muuttamassa opiskeluiden perässä Turusta Helsinkiin. Siksi he eivät antaneet tyyliseikkojen häiritä.

”Ajattelin, että laitetaan vain paljon värikkäitä räsymattoja lattialle. Että kyllä tästä vielä sisustamalla tehdään meidän näköinen!”

Kirppikseltä löytyneistä eriparisista kynttilänjaloista tuli Aarikka-henkiset, kun Lotta maalasi ne ja koristeli puuhelmillä.

Eloisa sisustus syntyy runsailla yksityiskohdilla

Kaksio on kompaktin kokoinen, mutta silti sitä voisi kiertää tuntikaupalla ja ihastella erilaisia yksityiskohtia.

Kukkaruukusta kurkistaa kissanaamari ja rehevän köynnöskasvin oksat keikkuvat katossa yhdessä koristeviirien kanssa. Sisustuspuun oksilla loikoilee pehmopandoja. Lähes kaikki kodissa on kierrätettyä ja harkiten ostettua.

”Kun saimme lapsen, olimme kahden opiskelijan perhe. Jo silloin päätimme sisustusfilosofiamme. Kaikki mitä voidaan tehdään edullisesti itse ja uuden ostamista vältetään. Ostamme usein kirppikseltä jotain halpaa ja rumaa, josta teemme itse kaunista. Tykkään sisustuksessa kerroksellisuudesta ja siitä, että tavaroilla on tarinansa”, Lotta kuvaa.

Esimerkiksi olohuoneen trendikkäältä String-hyllyltä näyttävä seinähylly on itse tuunattu. Alun perin se oli kirpputorilta ostettu kenkähylly, jonka päädyt olivat ruman ruskeat. Lotta maalasi ne vihreiksi, ja hyllylevyt tehtiin tavallisesta, edullisesta liimapuulevystä.

Makuuhuoneeseen on tehty Lotan ompelupiste. Sen ompelukonekin on aidosti retroa, Tori.fi:n löytöjä. Lotta ompelee kotiinsa muun muassa verhoja ja tyynynpäällisiä kierrätyskankaista. Kangaskokoelma on puolestaan kerätty vanhaan metalliseen arkistokaappiin, jonka Lotta on maalannut vihreäksi.

”Uudistan huonekaluja myös seinämaaleilla, mutta erityisesti spraymaalit ovat helppokäyttöisiä, riittoisia ja edullisia. Esimerkiksi meidän sängyt ovat käytettyinä ostetut Ikean tavalliset metallisängyt. Suihkimme niihin vain maalia päälle, ja niistä tuli meidän näköiset.”

Ompelunurkkaukselle löytyi tila perheen makuuhuoneesta. Siellä syntyvät kodin sisustustekstiilien lisäksi myös suuri osa lapsen vaatteista.

Katossa roikkuva puunoksa on rakas sisustuselementti

Yksi olohuoneen katseenvangitsijoista on puu. Kyllä, ihan oikea puu, tai oikeastaan iso oksa.

Sen Lotta löysi jo Turussa asuessaan metsästä, maahan katkenneena. Persoonallinen sisustuselementti kulki Turusta Helsinkiin muuttokuorman päällimmäisenä. Oksien ympärille hän on kieputtanut erilaisia värikkäitä kankaanpalasia.

”Myös lapsi tykkää koristella tätä puuta, hän ripustaa sinne aina lelujaan. Jouluna puu saa tietysti joulukoristeet, ja on siihen laitettu jouluvalotkin.”

Puu toimii myös vaatetelineenä: siihen ripustetaan illalla lapsen seuraavan päivän vaatteet valmiiksi odottamaan.

”Pienissä tiloissa kannattaa muutenkin suosia ripustamista ja hyödyntää asunnon seinät. Meillä on paljon erilaisia koreja ja hyllyköitä roikkumassa seinistä ja katosta. Niillä saa lisää säilytystilaa”, Lotta vinkkaa.

Sisustuspuun voi koristella erilaiseksi vaikka joka päivä.

Värejä saa olla sisustuksessa paljon

Sisäsyntyinen halu väri-ilotteluun on ollut Lotassa jo lapsuudesta asti.

Teini-ikäisenä omaa huonetta sisustaessaan hän pyrki valitsemaan sisustukseen vain muutamaa väriä, jotta ne sopisivat varmasti yhteen. Varsinaisen ahaa-elämyksen hän sai ymmärtäessään, että tällainen tekniikka on rajoittava. On parempi hankkia juuri sitä, mistä aidosti tykkää, väristä riippumatta.

”En noudata mitään perinteisiä värioppeja. Uskon siihen, että kun värejä ja sävyjä on riittävästi, kaikki sopivat yhteen”, hän vakuuttaa.

Lotan omassa estetiikassa kauneus tarkoittaa luontoa, uniikkiutta, ikää ja kontrasteja. Värit hän näkee vastakohtana kaikenlaiselle tylsyydelle ja ankeudelle.

”Usein kuulee, että joku ei uskalla hankkia värikkäitä huonekaluja, koska pelkää, että niihin kyllästyy. Mutta mitä järkeä siinä on? Valkoiseen on kyllästynyt jo valmiiksi!”, hän sanoo nauraen.

Valkoista näkee Lotan perheen kodissa vain seinissä, katossa, keittiön kaapistossa ja yhdessä huonekalussa. Olohuoneen pöytä nimittäin on yllättäen valkoinen.

”Sisustuslehdissä sanotaan, että valkoinen tausta tuo hyvin sisustuksen väripilkut esiin. Meidän kodissa se on toisin päin. Värikäs tausta tuo hyvin tämän valkoisen pöydän esiin. Siksi se pöytä voi olla valkoinen”, hän sanoo hymyillen.

Miten värikäs koti syntyy?

Yhdistele värejä ennakkoluulottomasti, luota omaan makuusi ja unohda värioppi!

Käytä värikkäitä tekstiilejä ja persoonallisia huonekaluja.

Hyödynnä edulliset spraymaalit huonekalujen tuunaamisessa.

Helposti irtoavilla seinätarroilla voit luoda tapettimaista vaikutelmaa.

Seinille saat väriä esimerkiksi kankailla, julisteilla, verhoilla tai taidepostikorteilla.

Jos sinulla on lapsia, anna heidän kädenjälkensä näkyä sisustuksessa. Monet lapset rakastavat taulujen maalaamista, ja lelut ovat värikkäitä sisustuselementtejä.

Prässää luonnonkasveja tauluiksi ja kehystä ne. Etsi erilaisia kehyksiä halvalla tai ilmaiseksi, ja maalaa kehykset värikkäiksi.

Teksti: Krista Ahola

Kuvat: Meeri Utti

Tags: , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?