Yhteinen ruokapöytä on kommuunin sydän, joka kokoaa ihmiset. Hyvä olo kotona syntyy yhdessäolosta ja toisten kunnioittamisesta.

Minna Kalenius puhaltaa tuohitorveen: Syömään, ruoka on pöydässä! Kulosaarelaiskommuunissa on päivällisaika. Kuudesta asukkaasta kolme on paikalla. Neljäs tulee kun kerkiää, viides on kiipeilemässä ja kuudes töissä. Paikalla päivystävät myös kissat Igor ja Bella.

Tänään on Liis Västran ruoanlaittovuoro. Tarjolla on bataatti-juureskeittoa runsailla lisukkeilla. On fetaa, siemeniä, paistettua kukkakaalia, korianteria. Pöydässä on myös ruokaisa salaatti ja uunissa paistuu päärynäpiiras. Juhla-ateria arkena!

Nauramme paljon ja teemme muutenkin asioita yhdessä.

”Meillä jokainen valmistaa ruokaa koko porukalle kerran viikossa, kattaa pöydän ja siivoaa jäljet. Yritämme kokoontua syömään kaikki yhdessä, mutta usein joku on poissa. Poissaolevien annokset laitetaan jääkaappiin odottamaan. On ihana tulla väsyneenä kotiin, kun tietää, että joku on ajatellut sinua ja tehnyt ruokaa”, Västra sanoo.

”Kaikki kotityöt biojäteastian ja tiskikoneen tyhjentämistä myöten on jaettu. Listasta kaikki voivat tarkistaa, milloin on oma vuoro”, Liis Västra kertoo kommuunin asukkaiden työnjaosta.

Yksin mutta yhdessä

Västra on kokenut kommuuniasuja, mutta tässä kommuunissa hän on asunut vasta puolitoista kuukautta. Muut asuvat Helsingin Kulosaaren talossa kuudetta vuotta.

Yhteinen ruokapöytä on heille vaivaton ja tärkeä paikka pitää yhteyttä kämppäkavereihin, jokaisen kun pitää syödä joka tapauksessa.

”Parasta täällä on yhteisöllisyys. Me nauramme paljon ja teemme muutenkin asioita yhdessä. Ruokapöydässä juttelemme päivän tapahtumista”, Västra sanoo.

”Tai mietimme vaikka, mitä katsomme seuraavaksi Netflixistä. Esimerkiksi Hannu pakotti meidät katsomaan ihan hirveän elokuvan”, Kalenius jatkaa nauraen.

”Ja jos on ollut paska päivä töissä, sen voi jakaa. Toisten kanssa keskustellessa saa uusia ajatuksia ja näkemyksiä siitä, miten ongelma ratkaistaan”, Kalenius sanoo.

Vaikka yhdessä asutaankin, kaikesta ei tarvitse silti olla samaa mieltä. Riittää, että on yhteistä näkemystä siitä, minkälaista kotona pitää olla.

”Muiden mielipiteitä on kunnioitettava, vaikka olisikin eri mieltä. Olemme myös tarkkoja siitä, ettei synny kuppikuntia. Jotta kotona on kiva olla, pitää saada olla oma itsensä. Kukaan ei jaksa vetää mitään roolia pitkään”, Johan Lindqvist kertaa mukavan yhdessäolon periaatteita.

”Kommuuniasumisesta luullaan usein, että pitäisi olla yltiösosiaalinen! Ei tarvitse. Meillä saa olla omissa oloissaan, mutta muiden seuraan voi aina tulla”, Liis Västra sanoo laittaessaan kukkakaalia kypsymään uuniin.

Kaikki ruoka käytetään

Aina pöytä ei notku Kulosaaressa yhtä runsaana. Joskus joku tilaa ruoanlaittovuorollaan pizzaa tai valmistaa eineksiä, mutta yhdessä on sovittu, että joka aterialla olisi hyvä olla myös jotain tuoretta. Ja jos valmistaa kalaa, kasvisversiokin on oltava.

Muutaman kerran kuussa ruoka – tarvikkeet tilataan yhdessä sovitun listan mukaisesti kotiin kannettuna. Henkeä kohden kotona syötäviin ruokiin menee noin 100 euroa kuukaudessa.

”Tässä säästää rahaa todella paljon. Olemme myös tarkkoja, että kaikki ostettu ruoka tulee syötyä. Yksi meistä on erityisen taitava loihtimaan tähteistä hyvää”, Liis Västra sanoo.

Katso myös Kulosaaren kommuunin asukkaiden vinkit siitä, miten tulla naapureiden kanssa toimeen:

Teksti: Leena Filpus ja Hanna Kangasniemi

Kuvat: Meeri Utti ja Paula Virta

Tags: , , , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?