Sebi Suárez Kataisen perheessä ruoka ja yhdessä syöminen liimaavat perheen yhteen.

Joka sunnuntai herttoniemeläisessä M2-Kodissa katetaan kuuden hengen pöytä perhepäivällistä varten. Noin kolmen aikaan paikalle saapuvat aikuiset tyttäret ja Sebi Suárez Katainen vaimoineen kaataa kaikille aperitiivit, usein mojiton. Sitten tehdään yhdessä ruokaa ja vietetään arvokasta yhteistä aikaa, ilman kiirettä.

”Olen puoliksi meksikolainen ja pidän suuressa arvossa koko perheen yhteisiä sunnuntaipäivällisiä. Meksikolainen isoäitini kokkasi meille aina sukupäivällisiä. Myös oma äitini kutsui ihmisiä syömään. Kotimme ovet olivat aina avoimet. Meillä kävi usein paljon eri maalaisia ystäviä syömässä ja kyläilemässä”, Suárez Katainen kertoo.

Kokeile Sebin takuuvarmaa tomaattikastiketta.

Herttoniemessä sunnuntaipäivällisellä vierähtää helposti useampi tunti, kun syödään 3–5 ruokalajin menu. Samalla tulee luontevasti juteltua kuulumiset.

Suárez Kataiselle on tärkeää, että kaikki ovat läsnä ja mukana perheen yhteisessä ruokahetkessä. Siksi kaikki myös osallistuvat ruoanlaittoon. Kesällä sunnuntain liha- ja kasvisruoat valmistuvat usein grillissä, jossa ruokaan tulee Suárez Kataisen mukaan jäljittelemättömän hyvä maku.

”Jos voisin, grillaisin puugrillissä, mutta se on vaikeaa kaupunkioloissa”, hän harmittelee.

Meksikolainen ruoka lähellä sydäntä

Meksikossa syntynyt Sebi Suárez Katainen on asunut Suomessa jo 39 vuotta. Meksikolaisuus näkyy muun muassa rakkaudessa maan ruokakulttuuriin.

”Chilistä ja limestä en luopuisi ikinä”, hän sanoo.

Sunnuntaipäivälliselläkin on usein meksikolaista ruokaa, esimerkiksi tacoja, grillattu kokonainen kala tai pihvit. Keväällä lautasella on parsaa ja pitkin kesää maissia.

”Teemme usein ekologisesti, kestävällä tavalla pyydystetystä MSC-tonnikalasta alkuruokaa ja jälkkärissä on oltava suklaata. Yleisön pyynnöstä”, Suárez Katainen sanoo.

Satsatkaa yhdessä syömiseen

Sebi Suárez Katainen kannustaa satsaamaan yhteisiin ruokailuihin, sillä perheelle pitää antaa aikaa ja huolenpitoa. Ruokailut ovat luonteva tilaisuus olla yhdessä ja luoda koko elämän jatkuvia perinteitä.

”Aikaa yhteisille ruokailuille löytyy, kun sen järjestää. Ja perheen saa innostumaan, kun antaa kaikille mahdollisuuden osallistua aterian suunnitteluun ja tekemiseen.”

Kokkauksesta tulee hauskaa, kun jokainen saa tietyn raaka-aineen, josta voi keksiä itse ruokalajin. ”Käytän samaa tapaa duunissakin”, helsinkiläisen ravintola Weeruskan keittiöpäällikkö sanoo.

”Tytärpuolella oli myös mainio ruokatehtävä, jossa hänen piti tehdä ruokalaji tietyllä euromäärällä. Sekin on hyvä rajaus ja innostaa ideoimaan.”

Aineksilla ei Suárez Kataisen mukaan ole niin väliä: ”Hyvä olo lähtee hyvin tehdystä ruuasta ja mukavasta yhdessäolosta.”

Sebin takuuvarma tomaattikastike

1 kg luumutomaatteja

100 g porkkanaa

50 g palsternakkaa

50 g selleriä

1 sipuli

muutama valkosipulin kynsi

1 lasi valkoviiniä

100 g tuoreita yrttejä (basilika, oregano, kirveli)

Vettä niin, että juurekset peittyy

Mustapippuria, suolaa

Oliiviöljyä (ei extra virgin, sillä se ei sovellu paistamiseen)

Kuullota pilkotut juurekset, sipuli ja valkosipulit. Lisää tomaatit, mausteet, yrtit, vesi ja valkoviini.

Keitä matalalla lämmöllä pitkään, jopa 3-4 tuntia. Soseuta.

Voit pakastaa sosetta pienissä kerta-annosrasioissa. Pakastettu sose pitää aina keittää ennen käyttöä. Sopii pohjaksi pastakastikkeisiin, keittoihin ja erilaisiin pataruokiin.

Teksti: Leena Filpus ja Hanna Kangasniemi

Kuvat: Meeri Utti ja Paula Virta

Tags: , , , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?