Suomalaisen perheruuan klassikkoa, jauhelihaa, ei Topi Kaireniuksen perheen ruokapöydässä näy.

Hyönteislähettilääksi kutsutun panimoalan yrittäjän keittiössä on meneillään arki-illan yhteinen ruokahetki. Perhe syö yhdessä ainakin kerran päivässä. Se on Topi Kaireniukselle tärkeä tapa koota perhe yhteen ja vaihtaa kuulumisia. Hektisessä arjessa perheellä ei välttämättä muuten löydy kaikille yhteisiä hetkiä.

Tekeillä on pizzaa, jonka päälle ripotellaan seesamiöljyssä marinoituja jauhomatoja grillimausteella silattuina. 11-vuotias Nooa on tehnyt pizzapohjan ystävänsä Jullen kanssa ja nyt he kokoavat omia pizzojaan.

”Maukasta”, molemmat toteavat napattuaan toukkamaistiaisen.

Kaireniuksilla lapsetkin ovat tottuneita hyönteissyöjiä.

”Nooa halusi jo pienenä synttäreille nakkitikkujen lisäksi heinäsirkkanaksuja”, Topi Kairenius sanoo.

Topi Kairenius on julkaissut kirjan Hyönteiskokki Liken kustantamana.

Terveysruokaa hyönteisistä

Kuivattuja ja pakastettuja hyönteisiä saa nykyään kaupasta, mutta Kairenius kasvattaa niitä itsekin. Hyönteiset ovat osa Kaireniuksen keittiön peruselintarvikkeita, vaikkei hän niitä joka päivä syökään.

”Aloitin hyönteisten syönnin noin seitsemän vuotta sitten. Silloin ainoa tapa oli pyydystää tai kasvattaa niitä itse”, Kairenius kertoo.

Heinäsirkkoja itse pyydystämällä nälkä ei tosin lähde, sen verran työlästä niitä on saada tarpeeksi talteen. Toukkien kasvatus sen sijaan on helppoa. Kasvatusastiassa luikertelee muutama muheva toukka odottamassa seuraavaa kehitysvaihettaan.

Perheessä syödään kasvispainotteista ruokaa, joihin hyönteiset tuovat proteiinia, B12-vitamiinia ja muun muassa sinkkiä. Lihaa Kaireniuksilla käytetään todella vähän, silloinkin lähinnä kotimaista broileria ja joskus riistaa. Se on ideologinen valinta.

”Sieniproteiinivalmiste Quorn korvaa meillä jauhelihan esimerkiksi makaronilaatikossa.”

Hyönteisiä syödään monessa muodossa, niin rapeaksi paistettuina kuin jauhoinakin. ”Sämpylöihin hyönteisjauho antaa ruismaisen tuntuman”, Kairenius suosittelee.

Pizzasunnuntai on tärkeä perheperinne

”Varmaan 50 pizzapäivää tulee vuodessa”, Kairenius arvioi. Pizzasunnuntait ovat perheen perinne, josta ei tingitä. Pizzat valmistetaan yhdessä. Jokainen täyttää omansa, ja sitten asetutaan usein yhdessä olohuoneen sohvalle syömään ja katsomaan Voice of Finlandia tai Haluatko miljonääriksi -kisaa.

”Aiemmin kokoonnuimme lautapelien äärelle, mutta ne ovat jääneet. Tv-ohjelmista riittää kuitenkin aina keskusteltavaa ja pizzasunnuntaista on muodostunut kiva yhteinen aika, jolloin ehtii jutella lasten kanssa”, Kairenius sanoo. Se on tärkeä osa perheen hyvinvointia.

Nyt pizzat ovat valmiit, ja ne otetaan uunista. Marinoidut toukat ripotellaan pizzojen päälle vasta ennen tarjoilua, etteivät ne pala kuumassa uunissa karrelle. Tällä kertaa pöydälle katetaan liina, lautaset ja pizzat. Taustalla soi jazz, eikä kenellekään tule edes mieleen kaivaa esiin kännykkää. Tämä on yhteistä aikaa.

Teksti: Leena Filpus ja Hanna Kangasniemi

Kuvat: Meeri Utti ja Paula Virta

Tags: , , , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?