Käsityöt tekevät ihmiselle hyvää. Yhdessä toisten kanssa puuhastellessa tutustuu myös uusiin ihmisiin. Monessa M2-Kodissa onkin jo käsityöpiiri. Pistäydyimme Marttojen neulontaopastuksessa.

Hyväntuulinen puheensorina täyttää Oodi-kirjaston toisen kerroksen aulan. Kuutio-tilan edustalla istutaan monessa pöydässä päät yhdessä ja tutkitaan keskeneräisiä neuletöitä. Miten se kantapää menikään? Miten silmukoita ylipäätään luodaan, kun koulun käsityötunneista on jo kymmeniä vuosia?

Lähes parikymmentä neulonnasta kiinnostunutta on tullut Marttojen järjestämään aloittelijoiden neulontaopastukseen Helsingin keskustassa. Osa paikalle tulleista kuuluu Kädentaitomarttoihin ja palaa halusta auttaa noviiseja alkuun käsitöiden maailmassa.

Täällä jos missä koulun käsityötunnilla aikoinaan trauman saaneetkin pääsevät neulomisen makuun ja korjaamaan ikävät kokemukset myönteisiksi.

“Aiemmin koulussa piti saada täydellistä aikaan ja siitä on jäänyt osalle ikäviä muistoja. Tänään onneksi itse prosessi on tärkeämpää. Jos haluaa oikeasti oppia, kannattaa aloittaa yksinkertaisesta työstä ja olla itselleen armollinen. Neulomaan oppii neulomalla”, Kädentaitomarttojen puheenjohtaja Tanja Rantanen sanoo.

Kädentaitoja pääsee treenaamaan myös monessa M2-Kotien kohteessa, joissa talotoimikunnat ja muut aktiivit ovat perustaneet käsityöpiirejä.

Marttojen neuleopastuksessa otettiin haltuun neulonnan perusteet.

Lähes kaikki Suomessa koulunsa käyneet ovat oppineet neulomisen alkeet, mutta monella taidot ovat unohtuneet. Mutta ei hätää, vaikka olisi uusalkaja!

“Neulominen on kuin pyörällä ajoa, taidot palautuvat mieleen pitkänkin ajan päästä. Aivan vasta-alkajat ovat kursseillamme useimmiten maahanmuuttajia. On tosi hienoa, että hekin haluavat oppi neulomaan.”

Käsillä tekeminen rentouttaa

Käsityöt ja käsillä puuhastelu tekevät ihmiselle hyvää. Monesti arkityö on abstraktia, joten on palkitsevaa saada aikaan jotain konkreettista. Käsityöt myös rentouttavat ja auttavat keskittymään.

“Käsitöiden tekemisen hyvää tekeviä vaikutuksia on tutkinut muun muassa aivotutkija Minna Huotilainen. Hänen mukaansa esimerkiksi oppiminen tehostuu, jos vaikka luentoa kuunnellessa tekee samanaikaisesti jotain helppoa käsityötä.”

Käsityökerhossa tai -kahvilassa on parasta se, että apua saa naapurilta.

Ystävien perässä neulontaopastukseen

Mutta mikä on houkutellut tämänkertaiset neulojat Marttojen neulontaopastukseen? Yksi halusi neuloa heijastavasta langasta nallen kiinnitettäväksi vaikka kassiin. Ohje vain oli kadoksissa. Ryhmässä oli heti hyvät neuvot valmiina. Joku toinen kaipasi tarkempaa ohjetta sukkien kutomiseen, kun edellisistä oli sukeutunut muotopuolet.

Neulomisen meditatiivisuuttakin kehuttiin: Käsityöt ovat hetki hengähtää ja saada omaa aikaa. Olipa joku innostunut kokeilemaan neulomista, koska hektiseen menoon tottuneelle nykyihmiselle tekee hyvää keskittyä opiskelemaan uutta, epäonnistumisenkin uhalla.

Ryhmän merkitys oli kutojien mielestä tärkeä, sillä kotisohvalle on helppo jäädä. On melkeinpä pakko patistaa itsensä liikkelle ja muiden pariin. Yhdessä on mukava tehdä käsitöitä, vaihtaa ajatuksia ja nauraa. Parhaimmillaan ryhmästä löytää samanmielisiä ihmisiä, joista voi tulla jopa ystäviä.

Kaikille avoimia käsityöryhmiä löytyy ympäri Suomen tai ryhmän voi perustaa vaikka omaan taloyhtiöön.

Löydä itsellesi käsityökurssi – tai perusta oma ryhmä

Monessa M2-Kodin kohteessa talotoimikunnat ovat hankkineet esimerkiksi ompelukoneita ja saumureita, sekä erilaisia työkaluja kaikkien iloksi ja käytettäväksi. Kysy tarkempaa tietoa oman talosi talotoimikunnan puheenjohtajalta. Häneltä saat lisätietoja myös silloin, jos haluaisit perustaa taloosi käsityöpiirin.

Erilaisia käsityökursseja ja käsityökahviloita järjestävät Marttojen lisäksi myös Työväen- ja Kansalaisopistot ympäri maan. Opistojen kursseilla ja käsityöpiireistä peritään kurssimaksu. Tutki myös kotipaikkakuntasi kirjaston välineet ja tarjonta.

Myös Facebookissa on käsityöryhmiä, joista voi kysyä apua jopa yön pimeinä tunteina. Joillain ryhmillä on myös live-tapaamisia. Ryhmiä voi etsiä esimerkiksi hakusanalla villasukkaryhmä. Tutki myös oman paikkakuntasi kaupunginosayhdistysten toiminta.

Teksti: Leena Filpus

Kuvat: Meeri Utti

Tags: , , , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?