Vehreällä asuntopihalla yhdistyvät huvi ja hyöty

Kaksi vuotta sitten Puunhaltijankujan M2-Kotien kohteen pihalle rakennettiin puinen mökki asukkaiden kerhotilaksi. Sen alta piti siirtää pensaita ja multaa muualle.

”Silloin syntyi ajatus yhteisestä omasta perunamaasta”, talotoimikunnan puheenjohtaja Juha Säkkinen kertoo.

Niinpä mullat kärrättiin suojaisaan paikkaan tontin reunalle. Pian laudoin reunustettu perunamaa sai kaverikseen kasvilavoja, jotta kaikki multa saatiin hyötykäyttöön. Viime kesänä kasvilavoja laajennettiin ja pihalle pystytettiin myös kasvihuone.

”Ajatuksena oli, että saisimme ihmiset tekemään yhdessä ja viihtymään piha-alueella. Emme ole niinkään sadon perässä, vaan ensisijaisesti on mukava tarjota kiinnostuneille tekemistä”, Juha sanoo.

Kasvihuoneesta grilliin

Kasvilavoilla on kasvatettu muun muassa sipuleita, porkkanaa, persiljaa ja tilliä. Kasvihuoneessa ovat puolestaan kypsyneet tomaatit, kurkut ja paprikat. Viime kesä oli lämmin, joten satoakin tuli runsaasti.

”Olemme hyödyntäneet satoa asukastapahtumissa. Ruokailuissa on kiva käyttää itse kasvatettua, esimerkiksi syystalkoisiin olemme keittäneet kalasoppaa omista perunoista”, Juha kertoo.

Kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan ruoan valmistamiseen.

”Erityisesti lettujen paistaminen on ollut suosittua, ja samalla ihmiset juttelevat keskenään, mikä edistää yhteisöllisyyttä.”

Letut tai grillimakkara on mukava palkinto omasta työpanoksesta. Kasvihuoneen vieressä oleva grilli syttyy usein puutarhanhoidon päätteeksi tai lomassa – etenkin kun lisukkeeksi saa itse kasvattamiaan vihanneksia ja yrttejä.

Juha Säkkinen (vas) ja Markku Vuorinen suunnittelevat jo tämän kesän viljelyksiä. Tarkoitus on kasvattaa ainakin avomaankurkkua.

Kenen kasteluvuoro?

Suurin ponnistus kasvimaan osalta tehdään keväällä. Maa käännetään ja lannoitetaan, ja multaa lisätään tarpeen mukaan.

”Kun pohjatyö on tehty, ei istuttaminen enää ole iso homma.”

Kasvihuoneen osalta kasvatus tapahtuu ruukuissa ja laatikoissa. Viime kesänä esimerkiksi avomaankurkut kasvatettiin laatikoissa, jotka saattoi lämpimänä päivänä nostaa ulos ja siirtää viileällä takaisin kasvihuoneen suojaan.

Kasvun alettua tehtäviin kuuluu harventaminen ja kastelu. Kuivana kesänä kastelu vaatii hieman organisointia, mutta kastelijoita Puunhaltijankujalta on kesäreissuista huolimatta löytynyt aina helposti. Talon seinästä saa tarvittaessa vettä letkulla, joskin useimmiten suositaan kastelukannuja.

”Meillä on tietty ydinporukka, joka on vastuussa kasveista, mutta kaikki ovat tervetulleita joukkoa täydentämään. Osallistua voi harvakseltaankin, tai vaikka kertaluontoisesti. Tämä on matalan kynnyksen puuhaa”, Juha kannustaa.

Viljelytarvikkeet, multa ja siemenet kustannetaan talotoimikunnan rahoista.

Tomaatinsiemenet itävät jo

Puunhaltijankujan kaikissa asunnoissa on oma lasitettu parveke. Talossa asuukin monia viherpeukaloita, jotka ovat viljelleet omilla parvekkeillaan jo vuosia.

”Etenkin heiltä on tullut toiveita siitä, mitä pihalla voisi viljellä. Peruna on jokavuotinen viljeltävä, mutta muuten kuuntelemme asukkaiden toiveita. Meillä on kivat pihakalusteet ja keinu, usein niiden luona istuskellessa tulee keskusteltua myös tällaisista asioista”, Juha kertoo.

Hän pitää tärkeänä, että viljelypuuhissa huomioidaan myös uudet ihmiset.

”Yritämme pitää mielessä, että kasvilavoja ei heti täytettäisi äärimmilleen, vaan tilaa jäisi vapaaksi, jos mukaan tulee uusia innokkaita viljelijöitä omine toiveineen.”

On pitkälti ilmoista kiinni, milloin pihapuuhat keväisin käynnistetään. Tänä keväänä yhdessä tekeminen on kielletty koronaviruksen takia, joten viljelykausi käynnistyy tilanteen sallimissa rajoissa.

”Naapurin Markulla on jo tomaatinsiemenet kotona itämässä”, Juha tietää.

Juha Säkkisen (vas) ja Markku Vuorisen mielestä parasta viljelyssä on nähdä työnsä tulos.