Tekoälyllä kohti täydellistä kodin lämpötilaa

Leanheat-järjestelmän tavoitteena on ylläpitää energiatehokkaasti asunnon toivottua lämpötilaa. Asumisen ilmastoinnovaatio -kilpailun voittanut Leanheat on asennettu tällä hetkellä useampaan M2-Kotien kohteeseen pääkaupunkiseudulla, Lahdessa ja Joensuussa.

Energiatehokkuusjärjestelmän tekoäly oppii asuinhuoneistossa tapahtuvista lämpötilan muutoksista. Saatavien tulosten perusteella tekoäly optimoi kodin lämpötilan ottaen huomioon myös rakennuksen ominaisuudet ja säätilan.

”Asukkaalle Leanheatin käyttöönotto näkyy asunnoissa lämpötila-antureina, jotka mittaavat ja lähettävät pilvipalveluun säännöllisin väliajoin tietoa asunnon lämpötilaolosuhteista”, sanoo talotekniikkainsinööri Perttu Miettinen Y-Säätiö-konsernista.

Optimoidessaan asuinhuoneiston lämpötiloja järjestelmä lisää asumismukavuutta pitämällä sisälämpötilan tasaisempana ja laadukkaampana.

Säästöä energiakuluihin ja pienempi hiilijalanjälki

Ympäristöystävällinen Leanheat-tekoäly hyödyntää asuinhuoneistojen ominaisuuksista saatavia tietoja osana kiinteistön lämmityksen säätöä. Ennakoiva lämmitysjärjestelmä ylläpitää asunnon optimaalista sisälämpötilaa ulkolämpötilasta riippumatta.

Mikäli mittauksissa ilmenee jotain poikkeavaa, lähettää tekoäly Leanheatin asiantuntijoille automaattisen ilmoituksen asian tarkistamiseksi, jonka jälkeen ollaan tarvittaessa yhteydessä huoltoon. Kun poikkeustilanteisiin pystytään reagoimaan reaaliaikaisesti, voidaan älykkäästi toimivan lämmitysjärjestelmän takia säästää myös kiinteistöjen hoitokuluissa. Tämä mahdollistaa jopa 10−20 prosentin säästön tyypillisen kerrostaloasunnon kustannuksista.

Leanheat säästää luontoa asuinkiinteistöjen hiilijalanjälkeä pienentämällä ja vähentää näin myös ympäristöä kuormittavia hiilidioksidipäästöjä.

Ensimmäiset Leanheat -energiansäästöjärjestelmät M2-Koteihin on asennettu vuonna 2017. ”Hyvien kokemusten myötä on käyttöä laajennettu uusiin kohteisiin tänä keväänä. Valmius järjestelmän käyttöönottoon on myös muissa M2-Kotien kiinteistöissä”, Miettinen sanoo.