Tunnetko villiyrtit? Poimi nämä!
1. Herkullinen maitohorsma
Herkutteletko keväisin parsalla? Kokeile heittää seuraavaksi kattilaan perinteinen rentunruusu! Maitohorsman nuoria versoja voi kokata samaan tapaan kuin parsaa.
Maitohorsman nuoria lehtiä voi käyttää salaateissa tai kypsennettynä. Kukatkin ovat syötäviä, ja ne ovat hienoja koristeita sellaisenaan. Kokeile myös maitohorsmasta tehtyä simaa – se on ihanan pinkki kesäjuoma!
2. Ravintorikas nokkonen
Nokkosen tunnistaa viimeistään, kun se osuu paljaisiin pohkeisiin. Nokkonen on ravinteikas villiyrtti, jota voi käyttää pinaatin tapaan. Käytä kerätessä hanskoja!
Nokkonen kerätään nuorena versona, 10–20 senttimetrin kokoisena. Myöhemmin kesällä nokkosista voi poimia ylimpiä lehtiä. Pidennä nokkoskautta leikkaamalla suureksi kasvanut nokkosen matalaksi, jolloin se kasvattaa uutta tulokasta.
Nokkonen kerää itseensä nitraattia, joten kasvia ei saa kerätä esimerkiksi ulkohuussin, navetan, kompostin tai koirien pissapaikkojen lähistöltä. Nitraatin poistamiseksi nokkonen ryöpätään ennen käyttöä, eli kiehautetaan pari minuuttia.
Juusto ja kerma pehmentävät nokkosen makua. Kokeile vaikka nokkossämpylöitä tai -sipsejä!
3. Hienostunut vuohenputki
Villiyrttifani iloitsee, kun vuohenputki valtaa kukkapenkin! Vuohenputki on miedonmakuinen villiyrtti, joka toimii esimerkiksi tuoreena salaatissa. Maku on parhaimmillaan alkukesästä, kun lehdet ovat pieniä, vaaleanvihreitä ja vielä supussa.
Vuohenputkia kasvaa esimerkiksi pellon pientareilla ja joutomaalla. Vuohenputkea on aina paljon samalla paikalla. Jos kasvi kasvaa yksittäisenä, se ei luultavasti ole vuohenputkea. Tunnistamisessa pitää olla tarkkana: älä sekoita sitä myrkkykeisoon.
Varo myrkkykeisoa!
Myrkkykeiso näyttää vuohenputkelta, mutta se on nimensä mukaisesti myrkyllinen. Myrkkykeison ja vuohenputken erottaa kasvupaikan perusteella: myrkkykeiso kasvaa usein yksittäisinä ja esimerkiksi rannoilla.
4. Maukas apila
Kaikki apilat ovat syötäviä! Miedonmakuisia lehtiä voi laittaa sellaisenaan esimerkiksi salaattiin. Kukat puolestaan ovat hauska ja hyvänmakuinen aines. Käytä niitä kokonaisina koristeena tai leivo vaikka apilaleipää tai -keksejä.
5. Värikäs voikukka
Voikukat sopivat seppeleeseen ja suuhun. Jos ei tykkää tuoreiden lehtien kitkeryydestä, lehtiä voi käyttää muhennoksiin.
Myös kukkia voi käyttää sellaisenaan tai nyppiä terälehtiä salaattiin. Kukat antavat hienon värin siirappiin tai simaan. Erikoisia herkkuja kaipaava voi kokeilla marinoituja voikukannuppuja tai uppopaistettuja kokonaisia kukkia!
Vinkit antoi puutarhuri Elina Sauvola Hyötykasviyhdistys ry:stä.
Kiinnostaako villiyrttien poimiminen?
- Opettele tunnistamaan kasvit ennen keräämistä. Kokeile mobiilisovelluksia, kuten Suomen Luonnon Villivihannekset-sovellusta.
- Älä poimi yrttejä tien tai koiranulkoilutusreitin lähettyviltä tai alueilta, joilla on voitu käyttää torjunta-aineita.
- Poimi yrtit siististi ja tasaisesti niin, että alue jää lähtiessäsi samannäköiseksi kuin ennen keräämistä.
Teksti: Krista Ahola
Kuvat: iStock