Uusi alku – Onnistuminen toi itsevarmuutta

Henri, 23, nostaa painoja kerhotilan kuntosalin levytankoon. Hän on juuri palannut aamuvuorosta työpaikaltaan Alepasta.

”Ei ole ihan joka kerrostalossa tällaista kuntosalia”, Henri sanoo.

Hän muutti puolitoista vuotta sitten puolisonsa kanssa M2-Kotien asuntoon Tammistoon. Sitä ennen Henri asui Y-Säätiö-konsernin omistamassa Rukkilan asumisyhteisössä, joka on helsinkiläisille pitkäaikaisasunnottomille nuorille tarkoitettu tuetun asumisen yksikkö.

Rukkilaan Henri pääsi etsittyään omaa kotia yli vuoden. Hän lähti kotoa kahdeksantoistavuotiaana ja majaili välillä puolison vanhemmilla, välillä kavereilla.

”Se oli vähän sellaista seilaamista”, Henri sanoo.

Rukkila oli hänen ensimmäinen oma asuntonsa.

”Ennen Rukkilaan pääsyä kävimme katsomassa kymmeniä asuntoja, mutta niistä ei ikinä kuulunut mitään. Siihen turhautui.”

Hyvän kierre

Henri ei osaa sanoa, mistä hän tulevaisuudessa haaveilee. ”Kun tuota kysyttiin kuukausi sitten, sanoin, että haaveilen vakituisesta työstä. Nyt minulla on jo sekin.”

Eero Untamala auttaa Henriä painojen kiinnittämisessä. Hän työskentelee kehittämiskoordinaattorina M2-Kodit omistavan Y-Säätiön Uuras-työllistymisohjelmassa. Uuras -työllistymisohjelmassa Y-Säätiön ja M2-Kotien asukkaita tuetaan työmahdollisuuksien saamisessa. Eero tutustui Henriin, kun Rukkilan asukkaita otettiin mukaan työtoimintaan.

Työuransa Henri aloitti tekemällä pihatöitä Rukkilassa. Kun M2-Kotien vihertyön tiimistä Vantaalta vapautui kausityöntekijän paikka, Eero tarjosi sitä Henrille.

”Se oli ensimmäinen oikea työpaikkani. Aluksi sinne oli vaikeaa mennä, koska en ollut käynyt palkkatöissä, mutta sitten se alkoi luistaa. En halunnut enää lopettaa”, Henri sanoo.

Kun kausityöt loppuivat, Henrille tarjottiin vuodeksi töitä M2-Kotien remonttiryhmästä. Eero sai Henrin työskentelystä koko ajan hyvää palautetta.

”Henkka palasi toimistoon keikka keikalta selkä suorempana.”

Keväällä 2019 Henri alkoi haaveilla vakituisesta työpaikasta. Y-Säätiöllä sellaista ei ollut tarjolla, mutta Henri haki ja sai töitä Alepasta. Hänen tehtävänsä on pakata asiakkaiden nettiostokset varastolla ja laittaa ne lähettien matkaan.

Hän uskoo, että Y-Säätiön tuella on ollut suuri merkitys asunnon ja työpaikan löytämisessä.

”En asuisi täällä, jos en olisi ollut M2-Kodeilla töissä. Ja jos en olisi muuttanut Rukkilaan, en olisi päätynyt M2-Kodeille töihin.”

Työ tuo sisältöä elämään

M2-Kotien asunto löytyi huomattavasti ensimmäistä kotia nopeammin. Asuntoa tarjottiin Henrille tekstiviestillä viisi päivää hakemuksen jättämisen jälkeen. Itsenäistyminen ja oma rauha on tuntunut hyvältä.

M2-Kotien vuokrakodin saaminen oli Henrille iloinen yllätys. ”Tuntui hyvältä itsenäistyä.”

Henrin hyvin käynnistynyt työura auttoi asunnon saamisessa.

”Henkka on ollut meillä hommissa ja näyttänyt, että hänellä on tsemppi päällä. Sitä varten M2-Kodit ovat, että todellinen asunnontarve voidaan täyttää”, Eero sanoo.

Henristä tuntuu, että hän on nyt aivan eri ihminen kuin muutama vuosi sitten. Töissä käyminen on tuonut taloudellista varmuutta ja sisältöä elämään. Onnistumisten myötä itseluottamus on kasvanut ja sosiaaliset taidot kehittyneet.

”En olisi uskonut, että tulen olemaan töissä, mutta tässä sitä ollaan. Kun Eero tuli kysymään, ajattelin, että perkele, koitetaan.”