Biojätteen kierrättämisen avuksi kokeilussa uusi palvelu

M2-Kodeilla on käynnissä pääkaupunkiseudun kymmenessä pilottikiinteistössä uudentyyppisen biojätepussijärjestelmän kokeilu. Kotona tehtävän biojätteen lajittelujärjestelmän tarkoituksena on sekä tehostaa biojätteen keräystä että tehdä biojätteen lajittelusta nykyistä sujuvampaa ja miellyttävämpää. Kokeilu on osa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää.


”Jopa kaksikolmasosaa kotitalouksien biojätteestä päätyy edelleen sekajätteen joukkoon, jolloin sen kierrätysarvo jää hyödyntämättä”, kertoo M2-Kotien asukashallinnon koordinaattori Kaisa Nisula.

M2-Kodit toimitti pilottikohteiden asuntoihin joulukuun 2018 alussa biojätepusseja sekä näille kehitetyn muovikorin. Kokeilussa oleva biojätepussi on kehitetty kestämään paremmin rasvaa ja kosteutta kuin perinteiset biojätepaperipussit. Kierrätysmuovista valmistettu muovikori edesauttaa ilman kiertämistä biojätepussin ympärillä, mikä edistää sekä biojätteen kuivumista että ehkäisee hajuhaittoja. Pussit ja korit toimittaa Jubilo Oy.

Biojätteistä polttoainetta jakeluautoihin

Biojätepussien kuljettamisesta ja jakelusta vastaa ekologiseen kuljettamiseen erikoistunut yritys A2B, joka kuljettaa tuotteet päästöttömästi biokaasulla toimivilla pakettiautoilla. Kierrätettyä biojätepussillista kohti päästöttömästi kulkeva jakeluauto kulkee jopa kaksi kilometriä.

Biojätekeräyksen pilotti kestää helmikuun loppuun. M2-Kodit kartoitti järjestelmän käyttöönoton yhteydessä asukkaiden jätteenlajittelukäytäntöjä, kysely uusitaan pilotin päättyessä käyttäjäkokemusten arvioimiseksi. Tulokselliseksi havaittuja keinoja kehittää jätteidenlajittelua voidaan laajentaa kokeilun jälkeen käyttöön myös muihin M2-Koteihin.

Tags: , , ,

Mitä mieltä olit aiheesta?