Vinkit parhaisiin pikkujouluihin

1. Kotona vai kerhotilassa?

Kotipikkujouluissa on intiimiä tunnelmaa. Joskus fiiliksestä voi tulla kuitenkin liiankin kuuma, kun kolmekymmentä naapuria tanssii yksiössä nissepolkkaa. Jos päätät viettää pikkujouluja kotosalla, muista ilmoittaa siitä naapureille vaikkapa lapulla ilmoitustaululla. Huolehdi myös, että hiljennätte volyymit ajallaan.

M2-Kotien asukkaiden yhteiset kerhotilat sopivat erinomaisesti omien tai taloyhtiön pikkujoulujen viettoon. Tilat ovat asukkaiden käytössä ilmaiseksi. Tilavaraus tehdään tavallisesti kerhotilalta löytyvään vihkoon. Juhlinnan päätteeksi voitte huolehtia loppusiivouksesta talkootöinä koko juhlaväen kesken.

2. Tarvitaanko teemaa?

Pikkujoulujen teemaksi riittää usein se, että ne ovat pikkujoulut: tonttulakit päähän ja tipe tipe tip tap! Toisaalta pienet yllätykset piristävät ja tekevät bileistä ikimuistoiset.

Teemaa valitessa päästä mielikuvituksesi valloilleen! Miltä näyttäisivät Bollywood-pikkujoulut? Entä jos kerhohuoneen naamioi Ruotsin-laivaksi ja leikkii, että seilataan Itämerellä? Jouluaiheinen naamiaisteema saa kaikenikäiset hulluttelemaan. Kaikki muistavat ikuisesti ne pikkujoulut, kun vitoskerroksen Make pukeutui joulukinkuksi.

3. Kokkaatko itse vai järjestätkö nyyttärit?

Keittiössä viihtyvä loihtii pöydät notkolleen piparinmakuisia muffinsseja ja joulupukin poron muotoisiksi askarreltuja pikkusuolaisia. Joku toinen taas ostaa mieluummin kolmea eri makua perunalastuja ja sekoittaa valmiit dippikastikkeet ‒ olkaapa hyvät!

Nyyttäriperiaate säästää järjestäjän vaivaa ja kukkaroa. Jos haluat minimoida riskin saada pöytään 20 pakettia piparkakkuja, koordinoi tuomisia esimerkiksi perustamalla pikkujouluille oma Facebook-tapahtuma. Listaa valmiiksi helpot ja edulliset ehdotukset nyyttikestitarjottaviksi, ja jokainen osallistuja voi valita niistä mieleisensä.

4. Tuleeko joulupukki?

Pikkujoululahjaan kannattaa antaa jokaisen kukkarolle sopiva ja selkeä hintahaarukka, esimerkiksi enintään kolme tai viisi euroa. Parilla eurollakin saa hauskan lahjan!

Ovelta kuuluva kopina ja ”Onko täällä kilttejä lapsia?” -huhuilu hauskuuttaa kaikenikäisiä. Myös muu jouluteemaan liittyvä pieni ohjelma piristää. Ehkä leikitte ”aasin hännän kiinnitystä” laittamalla Petteri Punakuonolle punanenän. Paras suoritus palkitaan!

5. Sometetaanko?

Pikkujoulujen Facebook-tapahtumasivulla voitte nyyttärituomisten sopimisen lisäksi fiilistellä tulevia juhlia. Siellä voi myös juhlan jälkeen laittaa parhaat kuvat jakoon.

Vai keksittekö pikkujouluille oman hashtagin, jonka avulla kuvia voi jälkikäteen tai juhlien aikana katsella esimerkiksi Instagramista? Kävisikö #meidänporukanpikkujoulut tai #tipetipetiptap, tai ehkäpä #makeonkinkku?

Teksti: Krista Ahola / Kuva: iStock