Ensimmäiset hankinnat omaan kotiin

Ensimmäinen koti on ihana asia, mutta muuttaessa voi tuntua, että rahaa palaa, kun kaikkea pitäisi hankkia. Vai pitäisikö? Sisustussuunnittelija ja Marttojen asiantuntija kertovat, missä hankinnoissa kannattaa panostaa laatuun ja mitkä asiat voi hankkia halvalla tai myöhemmin.

Ensikodin hankinnat

Keittiö

SATSAA: Hyvä ruoka on hyvän elämän edellytys. Tylsät veitset tekevät ruuanlaitosta tuskaa, joten satsaa kolmeen hyvään veitseen: leipäveitseen, kokkiveitseen ja kuorimaveitseen. Hanki myös veitsenteroitin, jottei heti veitsen tylsyttyä tule tarvetta ostaa uutta.

Kokkiveitsi on oiva yleisveitsi, jolla voi viipaloida sekä lihan että vihannekset, kunhan sen pesee näiden toimien välissä.  Laatuveitsiä valmistaa muun muassa Fiskars. Veitsisetin täydentää kaksikko, jota ilman on vaikea pärjätä: juustohöylä ja sakset.

Sauvasekoitin on kätevä, jos tykkää tehdä terveellisiä ja edullisia smoothieita ja sosekeittoja. Jos vähänkään leipoo, kannattaa hankkia sähkövatkain. Jos muutat yhteen kämppiksen kanssa, koordinoikaa, mitä kullakin on.

SÄÄSTÄ: Pari kattilaa ja paistinpannu ovat välttämättömiä, mutta kallein ei ole aina laadukkainta. Merkki maksaa. Edullisilla Ikean keittövälineillä pääset alkuun. Keittiövälineet ovat myös hyvä lahjatoive tupaantuliaisvierailta.

Olohuone

SATSAA: Valitse sohva, joka kestää aikaa ja käyttöä. Esimerkiksi lemmikkikotiin kannattaa valita kestävä ja pestävä tai pyyhittävä verhoilu.

Sohvan laatua ei takaa myyntipaikka eikä alkuperämaa. Sohvan laadun tuntee parhaiten kokeilemalla ja istumalla. Laadukas sohva on ”syönyt” enemmän materiaalia kuin halpa ja sen tuntee sohvan painossa. Hyvän sohvan jousitus on napakka ja verhoilu huoliteltu. Tarkista, että saumat ovat suorat ja huolellisesti viimeistellyt. Käännettävät irtotyynyt pidentävät sohvan käyttöikää.

SÄÄSTÄ: Tv-tasot ja hyllyt voi ostaa halvalla tai käytettyinä kirppiksiltä, koska niitä on helppo ja kevyt vaihtaa. Samalla saat uutta ilmettä sisustukseen.

Makuuhuone

SATSAA: Hyvään patjaan ja sijauspatjaan kannattaa panostaa monesta syystä: laadukas uni maksaa itsensä takaisin virkeytenä ja elämänilona. Meillä kaikilla on erilainen ruumiinrakenne, joten sänky kannattaa hankkia oman kehon mukaan. Sänky ei myöskään jää trendien jalkoihin, vaikka sisustushimo iskisi – pelkkä päiväpeiton uusiminen tekee ihmeitä.

OSTA KÄYTETTYNÄ: Jos ostat sängyn rungon käytettynä, osta kuitenkin patja ja petauspatja uusina ja raikkaina. Et halua nukkua edellisen omistajan hien päällä.

Siivouskomero

SATSAA: Imuri on kodin siivouksen perustyökalu ja siinä kannattaa panostaa laatuun. Tutki ennen ostopäätöstä suodattimet, suuttimet ja varsi ja testaa liikkuvuus ja imuteho. Seuraa tarjouksia, niin voit saada hyvän imurin edullisesti.

MUUT TARVIKKEET: Muut siivousvälineet kuin imuri eivät onneksi paljoa maksa. Kodin siivouksesta selviää vessaharjalla, ämpärillä ja kolmella erivärisellä siivousliinalla. Keittiölle on oma värinsä, vessalle omansa ja kolmas sopii muuhun käyttöön, esimerkiksi hyllyjen ja pöytien pyyhkimiseen.

Parveke

SATSAA: Hanki parvekkeelle uutena tai käytettyinä säänkestävät ja kokoontaitettavat kalusteet, jotka on helppo kantaa varastoon talvisäilytykseen. Puiset kalusteet vaativat vuosittaista öljyämistä, kun taas muovi- ja metallikalusteiden kanssa pääsee helpommalla. Kesäkalusteet kannattaa ostaa  loppukesästä, kun alennusprosentit ovat korkeimmillaan.

VIIMEISTELE: Muutama erilainen ruukku kasveineen, värikkäät istuinpehmusteet ja kaiteen ympärille kieputettu, ulkokäyttöön tarkoitettu johtovalaisin eivät ole kalliita hankintoja mutta tuovat parvekkeelle kodikkuutta. Parvekkeen betonilattian voi päällystää puu- tai komposiittilaatoilla, jotka ovat miellyttäviä jalan alla.

***

VINKKI!

Pienen kodin tilat tehokäyttöön

  1. Pienen kodin pelastus ovat hyvin suunnitellut säilytystilat. Koti pysyy siistinä eikä suistu kaaokseen, kun joka asialle ja esineelle on oma paikka.
  2. Tila kannattaa hyödyntää myös korkeussuunnassa. Kannattaa käyttää hyödyksi seinäpintoja, vaikkapa ihan kattoon saakka, sen sijaan, että sijoittaisi kaikki kalusteet lattialle.
  3. Monikäyttöiset huonekalut voivat olla myös hyvä ratkaisu, tosin ne myös usein maksavat tavallisia enemmän. Jatkettava ruokapöytä, joka toimii myös työpöytänä, säästää paljon tilaa. On myös olemassa esimerkiksi seinälle nostettavia sänkyjä tai pöydiksi muuntautuvia vuoteita.

 

Jutun asiantuntijat: Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku ja sisustussuunnittelija Elisa Wallstén

 

Teksti: Susanna Lehmuskoski

Kuva: Shutterstock

Tags: ,

Mitä mieltä olit aiheesta?