Mistä tietää, onko ruoka vielä syötävää?

Elintarvikkeiden säilyvyysmerkintöjen perussäännöt ovat nämä:

  • Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on herkästi pilaantuvissa elintarvikkeissa, ja tätä päiväystä pitää noudattaa.
  • Parasta ennen -merkintä puolestaan kertoo, että vähintään siihen päivään asti tuote säilyttää tyypilliset ominaisuutensa. Tämän jälkeen tuotteen käyttökelpoisuuden voi arvioida haistamalla ja maistamalla.

Liha

Lihojen säilymisessä on eroja. Jauhettu ja viipaloitu liha säilyy huonommin kuin kokonaisena palana myytävä liha. Etenkin jauheliha pilaantuu helposti, ja siksi sen pakkausmerkinnöissä kannattaa olla tarkkana. Lihojen pakkausmerkintä on aina muotoa ”viimeinen käyttöpäivä”. Lihatuotteen voi tällöin syödä, pakastaa tai paistaa ruoaksi aina viimeiseen käyttöpäivään asti.

Kala

Kala on yksi herkimmin pilaantuvista ruoka-aineista. Tuore kala kannattaa siksi syödä heti tai seuraavana päivänä. Kalan suositeltu säilytyslämpötila on enintään +3 astetta, joten aseta kalatuotteet mielellään jääkaapin kylmimmille paikoille: alahyllyjen takaosaan, lähelle kylmäelementtiä tai pakastelokeron tuntumaan.

Kalaa voi myös pakastaa. Huomioi kuitenkin, että suolaus estää kalan pakastumista eivätkä valmiiksi suolatut kalat, kuten graavilohi, sovi siksi pakastimeen.

Munat

Kananmunat säilyvät hyvin ja niillä on pitkät parasta ennen -ajat. Kananmuna kannattaa rikkoa ensin lasiin tai pieneen kulhoon. Jos se on pilalla, sen huomaa hajusta. Raakaa kananmunaa sisältävät kastikkeet säilyvät huonosti huoneilmassa.

Kananmunan kunnon voi tarkastaa myös munaa rikkomatta. Kun kananmunan laittaa täyteen vesilasiin, käyttökunnossa oleva muna uppoaa lasin pohjalle kun taas vanhempi kananmuna jää kellumaan veden pinnalle ja on usein pilalla tai ainakin lähellä sitä.

Maito

Maito on hävikin puolesta kiitollinen raaka-aine: sitä voi juoda niin pitkään kuin se tuoksuu ja näyttää normaalilta. Jos maku- ja hajuaisti kertovat, että maito on happamoitunut, sitä voi käyttää vielä leivontaan. Monen mielestä parhaat letut syntyvät hieman happamasta maidosta.

Leipä

Leivästä näkee silmämääräisesti, jos se on pilalla. Homehtunut leipä laitetaan kokonaan roskiin. Kovettuneesta leivästä voi tehdä vielä esimerkiksi lämpimiä leipiä, köyhiä ritareita tai jauhaa korppujauhoiksi.

Jauhot ja leivonnaiset

Viljatuotteet eivät pilaannu yhdessä yössä. Esimerkiksi jauhojen parasta ennen -ajat ovat pitkät. Jossain vaiheessa jauhojen leipoutumisominaisuudet saattavat muuttua, joten vuositolkulla jauhoja ei kannata säilyttää. Tavallinen pulla säilyy huoneenlämmössä, kermakakut vaativat jääkaapin. Molemmat suositellaan syötäviksi 1-3 vuorokauden kuluessa leivonnasta.

Kasvikset

Juurekset säilyvät pimeässä ja viileässä vaikka koko talven. Hedelmät puolestaan ovat herkempiä. Jotkut kasvikset (kuten avokado) tuottavat runsaasti etyleeniä ja toiset (kuten kurkku) puolestaan ovat arkoja etyleenille. Etyleeni voi esimerkiksi kellastuttaa tai pehmittää vieruskavereitaan ja siksi näitä ei kannata säilyttää samassa paikassa. Banaani on arka viileälle, mutta muita hedelmiä voi halutessaan säilyttää myös jääkaapissa.

Juttua varten on haastateltu kotitalousopettaja Minttu Virkkiä Ruokatieto Yhdistys ry:stä. Muita lähteitä: Ruokavirasto ja Martat.

INFO

Hyödyllisiä linkkejä

Teksti: Krista Ahola
Kuva: Anni Koponen