Miten valita asuinalue? Vinkit asuinalueen valintaan

Kun uuden kodin etsiminen tulee ajankohtaiseksi, varmasti moni miettii eri asuinalueiden mahdollisuuksia sekä omia toiveita tulevalle asuinalueelle. Mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon asuinaluetta pohtiessa?


Kun uuden kodin etsiminen tulee ajankohtaiseksi, varmasti moni miettii eri asuinalueiden mahdollisuuksia sekä omia toiveita tulevalle asuinalueelle. Mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon asuinaluetta pohtiessa?

Meitä asujia on moneen junaan – osa etsii sitä juuri täydellistä asuntoa, kun taas toiset haluavat löytää itselle parhaiten sopivan asuinalueen. Asuinalueen tarkoin miettiminen on hyvin luonnollista, sillä asuinalue vaikuttaa moneen asiaan. Kulkuyhteydet, asuntojen hintataso sekä oma viihtyvyys on hyvin tärkeää.

Muuttoa suunnitellessa tulee usein ajankohtaiseksi pohtia oman kaupungin tai tulevan kodin asuinaluevaihtoehtoja. Onko nykyinen asuinalue itselle mieluinen vai olisiko haaveena vaihtaa maisemaa? Tai onko tiedossa muutto tuntemattomaan kaupunkiin, jolloin asuinalueista ei ole itsellä juurikaan tietoa?

Näitä asioita pohtiessa voi mennä helposti ajatukset solmuun, joten me kokosimme muutamia vinkkejä asuinalueiden harkintaan!

Tutustu monipuolisiin asuinaluieisiin ja asuintoihimme!

Asuinalueen sijainti

Asuinalueen sijainti vaikuttaa suuresti alueella viihtymiseen, siksi sitä kannattaa harkita tarkoin!

Vuokra-asuntojen hinta määräytyy myös sijainnin mukaan, sillä suositut alueet ovat usein kalliimpia. Vesistön läheisyys ja keskustan läheisyys myös nostaa vuokrasummia. Sijaintia miettiessä kannattaa pohtia, että mitkä asiat ovat itselle kaikista tärkeimpiä. Ovatko ne läheltä löytyvät palvelut ja kattavat harrastusmahdollisuudet, luonnonläheisyys, hyvät kulkuyhteydet vai jotain muuta?

Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että aina ei ole mahdollista saada kaikkea. Huippuasunto, loistava sijainti ja alhainen hinta voi olla ajoittain haastava yhdistelmä. Tällöin voi joutua harkitsemaan kriteereitä uudelleen.

Sijainti vaikuttaa myös usein siihen, että millaisia asuntoja alueella on saatavilla. Useissa kaupungeissa on selkeät keskittymät niin kerrostaloille kuin myös rivi-, pari-, tai omakotitaloalueille. Siten ne määrittelevät eri talomuotojen löytämistä eri asuinalueilta, esimerkiksi kerrostaloalueilta ei kannata lähteä pääsääntöisesti etsiä rivitaloja.

Asuinalueen hintataso

On tärkeää laskea kuukausittaiset menot, jotta tietää, millaiseen asuinalueeseen hänellä on varaa muuttaa.

Asuinalueen suosio ja sijainti vaikuttaa myös sen hintatasoon. Kaupungit ja suositut alueet ovat yleisesti kalliimpia, kuin kauempana sijaitsevat asuinalueet. Kannattaa siis varautua siihen, että suositusta asuinalueesta joutuu usein myös maksamaan. Hintataso muodostuu usein monesti eri asiasta kuten asuinalueen sijainnista, maineesta, liikenneyhteyksistä, palveluiden läheisyydestä sekä itse alueen tunnelmasta ja turvallisuudesta.

On tärkeää löytää vuokrakoti asuinalueelta jolla viihtyy, mutta asuminen on kuitenkin itselle taloudellisesti mahdollista. Liian korkea vuokra tai muutoin kalliit elinkustannukset voivat tehdä oman arjen pyörittämisestä liian tiukkaa. Siksi kannattaa laskea tarkoin omat tulot ja menot, ja millaiseen asumiseen on kuukausittain varaa. Näin pystyy jo hyvin karsimaan pois pelistä liian kalliit tai muutoin sopimattomat alueet. Jos oman arjen pyörittämiseksi esimerkiksi autolla kulkeminen on tärkeää, on fiksua katsella alueita joilla on hyvät kulkuyhteydet.

Hintatasoa pohtiessa kannattaa katsella laajasti erilaisia asuinalueita, jotka sopivat omiin tarpeisiin. Kun hintataso on selkeä, pystyy paremmin hahmottamaan, millaisiin asuntoihin on varaa erilaisilta asuinalueilta.

Mikä on itsellesi tärkeintä?

Vaikka hinta ja sijainti ovat tärkeitä asuinalueella, suuri osa ihmisistä haluaa tuntea olonsa kotoisaksi omalla asuinalueella. Mitä se tarkoittaakaan ihmisille vaihtelee, mutta viihtyisyyttä etsii varmaan kaikki ainakin jollain tasolla.

Osa haluaa tehdä omasta arjestaan mahdollisimman helppoa. Silloinlyhyet kulkuetäisyydet ja palvelut ovat usein kärkisijoilla asuinaluetta valitessa. Toiset haluavat taas päästä mahdollisimman lähelle luontoa, jolloin vesistöt ja metsä ovat lähellä sydäntä.

Lapsiperheet kaipaavat usein turvallisuutta arkeen sekä muita lapsiperheitä ympärille. Leikkipuistot, uimahallit, lenkkeilymaastot sekä koirapuistot ovat myös usein ihmisten mielessä.

Koira ja omistaja nauttivat vapaapäivästä uudella viihtyisällä asuinalueella. Asuinalueen kotoisuus on tärkeää.

Ensisijaista onkin siis määritellä, että mitkä asiat ovat omassa arjessa kaikista tärkeimpiä. Miten omasta elämästä voidaan rakentaa uudella asuinalueella mahdollisimman onnellista?

Toisten vinkit eri asuinalueista on hyvä pitää mielessä, mutta luota kuitenkin aina omaan arviointikykyysi. Sinun kokemuksesi voi poiketa paljon toisen kokemuksesta. Tutustu siis asuinalueisiin avoimesti – näin voit löytää yllättäviäkin timantteja, joita et aluksi uskonut löytäväsi!

Voi olla fiksua käydä kävelemässä ja tutustumassa mahdollisilla asuinalueilla, jolloin voi tarkemmin pohtia esimerkiksi julkisia kulkuyhteyksiä, käydä kurkkaamassa lähikauppaa ja vaikkapa käydä juoksulenkillä lähimaastossa. Tutustumisretkien avulla voit saada konkreettista tuntumaa asuinalueesta ja millaista oma arki voisi kyseisellä alueella olla.

Pidä vaihtoehdot avoimena

Usein kannattaa myös avartaa omaa ajatusmaailmaa, sillä tietyt mielikuvat asuinalueista ovat maineesta riippuvaisia, jotka eivät aina vastaa todellisuutta – usein niin hyvässä kuin pahassa.

Siksi kannattaa aina tutustua monipuolisesti erilaisiin alueisiin, jos tiettyä lempparia ei ole mielessä. Asuinalueet myös kehittyvät vuosien saatossa, joten jokin ajatus asuinalueesta ei saata nykypäivänä pitää lainkaan paikkaansa.

Vuokralla asuminen on siinäkin mielessä mahtavaa, että voit helpommin kokeilla uusia asuinalueita. Jos on esimerkiksi mietityttänyt millaista olisi asua jollain tietyllä asuinalueella, sen testaaminen on vuokralla helppoa. Voit jopa löytää uuden itselle täydellisen asuinalueen – tai jos kokeilu ei ollut hyvä, pystyt vuokralla asuessa vaihtaa aluetta vaivattomasti.

Moni päätyy valitsemaan tutun ja turvallisen asuinalueen, jos kotikulmiin on oltu tyytyväisiä. Jos kuitenkin kivan oloinen vuokra-asunto löytyy aikaisemmin tuntemattomalta, mutta itselle kiinnostavalta asuinalueelta, kannattaa siihen vaihtoehtoon käydä ehdottomasti tutustumassa.

M2-Kotien asuinalueet

M2-Kodeilla on vuokra-asuntoja ympäri Suomen, monipuolisesti erilaisilla asuinalueilla. Vuokrakoteja löytyy suosituista kaupungeista pienempiin kaupunkeihin, läheltä luontoa tai keskustan sykkeestä – vaihtoehtoja on lukuisia!

Tutustu koteihimme ja täytä asuntohakemus, asunnot vuokrataan niitä eniten tarvitseville!

Monipuolisia asuinalueita ja viihtyisiä vuokrakoteja täältä!


Mitä mieltä olit aiheesta?