Muista huolehtia itsestäsi

Löydä oma tapasi lisätä hyvinvointia kotiarkeesi. Katso kuusi vinkkiä itsestäsi huolehtimiseen ja ota mallia eri tavoista rentoutua.

M2-Kodit - vinkit asumiseen - muista huolehtia itsestäsi

1. Luonto rauhoittaa mielen

Athanasía kertoo: ”Koetan päästä meren rantaan päivittäin. Jos muutama päivä jää väliin, minusta tulee kärttyisä. Vesi rauhoittaa, ja meri edustaa minulle pakotietä. Vettä pitkin pääsee helposti muualle. Voi uida pois tai rakentaa lautan. Vesi ei ole sidottu yhteen paikkaan. Meren tematiikkaan liittyy myös kaipuu. Perinteisesti vesi on muutenkin innostanut unelmoimaan kaukaisista maista ja paremmasta elämästä.”

2. Askelmittari raksuttaa kauppareissulla

Jaakko kertoo: ”Yhdistän liikunnan päivittäisiin arkiaskareisiin. Se on tehokasta ja tuo päivään mukavaa vaihtelua. Hoidan esimerkiksi kaikki perheen kaupassakäynnit kävelemällä. Kannan ostokset isossa repussa, jotta kädet ovat vapaina. Jos ehdin kävellä puiston tai metsikön kautta, saan samalla mukavaa hiljentymistä. Arkiliikunnan askelmääriä mittaan ilmaisella Walkdroidsovelluksella. En ota paineita tavoitteiden täyttymisestä, mutta välillä on kiva huomata, että aivan tavallisissa edestakaisissa kulkemisissa on kertynyt vaikka 15 000 askelta.”

3. Hengitä ja kävele

Riikka kertoo: ”Teen stressaavan päivän keskellä hengitysharjoituksia. Suljen silmäni ja hengitän syvään sisään nenän kautta. Sitten hitaasti ja pitkään ulos. Lasken sisäänhengittäessä mielessäni kolmeen ja uloshengityksellä vähitellen pidentäen neljään ja kuuteen. Koetan hengittää rennosti ja pakottamatta. Harrastan myös meditatiivista kävelyä. Silloin kävelen hitaasti ja jokaiseen askeleeseen keskittyen. Havainnoin maan muotoja jalkojeni alla. Harjoitus on parasta paljain jaloin, mutta kyllä se kengilläkin onnistuu. Meditatiivista kävelyä voi tehdä missä ja milloin vain. Tärkeintä on, ettei ole kiire.”

4. Joogaa päivän päätteeksi

Nina kertoo: ”Ruuhkavuosiarjessa omiin harrastuksiin käytettävissä oleva aika on kortilla. Kun saan illalla lapset nukkumaan, osallistun kotona Instagramin joogahaasteisiin. Ne innostavat tekemään edes pienen treenin joka päivä, säännöllisesti. Olen enemmän fyysinen kuin henkinen joogaaja ja tykkään siitä, että opin uusia temppuja ja asentoja. Jooga tuo kuitenkin voiman ja notkeuden lisäksi myös henkistä hyvinvointia. Joogatessa ajatus ei harhaile työ- tai kotijuttuihin.”

5. Televisio kiinni ja nukkumaan

Minna kertoo: ”Luovuimme mieheni kanssa telkkari-illoista ja käymme nykyisin arkisin nukkumaan klo 21–22 aikoihin. Tajusimme, etteivät ne tv-ohjelmat niin hyviä ole, että niiden takia kannattaa kulkea zombiena joka aamu. Eron virkeydessä huomasi välittömästi. Omaan hyvinvointiin panostus on poikinut elämään paljon muitakin muutoksia. Hyvien yöunien lisäksi jooga, juoksu, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen hieronnassa käyminen ovat nykyisin minulle tärkeitä. Taustalla minulla on burn out ja synnytyksen jälkeinen masennus, joiden myötä kyseenalaistin aiemmat elämäntapani. Päätin, että haluan olla hyvinvoiva äiti, joka jaksaa paremmin.”

6. Pörröistä karvaterapiaa

Eine kertoo: ”Kun haluan rentoutua, rapsuttelen meidän alle vuoden ikäistä havannankoiraamme. Kun upotan käteni koiran pehmoiseen turkkiin, stressitasot laskevat humisten. On vain minä, koira ja hetkellinen pysähdys. Kun ulkoilen koiran kanssa, en koskaan räplää puhelinta. Ihmettelemme yhdessä luontoa ja vastaantulijoita. Se on ihanaa kiireestä irti päästämistä. Lyhytkin lenkki rentouttaa.”

Teksti: Krista Ahola / Kuva: iStock

Tags: , ,

Mitä mieltä olit aiheesta?