Näin hoidat asuntosi pihaa

1. Pidä pensasaita siistinä

Piha-aita rajaa pihan ja tuo suojaa. Asukkaan vastuulle kuuluu oman pihan puoleisesta aitauksesta huolehtiminen. Pensasaidan oksat tulisi siistiä pensassaksilla vähintään kerran vuodessa.

Pensassaksia voit tarvittaessa kysyä lainaan talotoimikunnalta. M2-Kotien vihertiimi huolehtii kiinteistön puoleisen pensasaidan leikkauksesta, mutta ei tule asukkaan omalle pihalle. Vihertiimi siistii pensasaidat heinäkuussa.

2. Älä päästä nurmikkoa kasvamaan liian pitkäksi

Nurmikon siisteydestä kannattaa pitää huolta, sillä se vaikuttaa koko talon yleisilmeeseen. Asukkaan tehtävänä on huolehtia oman pihan nurmenleikkuusta. Ruoho kasvaa eniten touko- ja kesäkuussa, jolloin sitä kannattaa leikata usein. Valoisalla pihalla nurmikkoa kannattaakin leikata joka viikko.

Jos et omista ruohonleikkuria, voit tiedustella talotoimikunnalta lainaleikkuria.  Huonokuntoista nurmikkoa voit paikata lisäämällä siihen multaa ja siemeniä. Nurmikko kestää talven yli, kun sen leikkaa vielä syyskuussa.

3. Istuta kesäkukkia

Kukilla saa helposti väriä ja viihtyisyyttä kesäpihalle! Helppohoitoisista kukista esimerkiksi pirteänvärinen samettikukka sopii istutettavaksi niin suoraan auringonvaloon kuin varjoisaankin paikkaan. Varjoisalle pihalle sopivat istutettavaksi myös esimerkiksi lumihiutale tai ahkeraliisa. Kaipaatko pihallesi monivuotisia kasveja? Havukasvit, kuten esimerkiksi tuijat, ovat oiva valinta! Voit istuttaa helppohoitoisen tuijan ruukkuun kasvamaan.

4. Tee pihalle viljelynurkkaus ja herkuttele oman pihan sadolla

Miltä kuulostaisi kesäsalaatti oman pihan antimista? Kasvikehikolla teet pihalle helposti oman pienen kasvimaan. Laita kehikko nurmikolle ja sen päälle tuoretta multaa sekä siemeniä. Pihalla voit helposti viljellä yrttejä, kuten esimerkiksi tilliä tai basilikaa. Myös salaatin viljelyä kannattaa kokeilla! Aseta viljelyalue pihan valoisampaan paikkaan. Muista kastella aluetta useasti erityisesti kasvien kylvö- ja kasvuaikana.

5. Älä istuta pihalle liian isoja pensaita tai puita

Useat M2-Kotien pihat ovat kooltaan melko pieniä. Siksi niille ei kannata istuttaa paljoa tilaa vaativia kasveja, kuten marjapensaita tai omenapuita. Pienistä pensaista esimerkiksi koivu- tai keijuangervo voidaan istuttaa myös pienelle piha-alueelle.

6. Muista turvaväli!

Istutusten sijaintia pohdittaessa on hyvä huomioida valonsaannin lisäksi myös läheisyys talon seinään tai muihin rakenteisiin. Esimerkiksi puuaitaan tulisi pitää noin puolen metrin väli, sillä liian lähelle istutettu kasvillisuus voi pilata puurakenteen. Rakennusten seinät tulisi myös pitää vapaana kasveista, sillä seinälle istutettu kasvillisuus pilaa helposti talon rakenteen.

7. Pidä ylimääräiset asukkaat loitolla

Nurmikon rikkakasveja, kuten voikukkia, voit leikata pois normaalin nurmenleikkuun yhteydessä. Rikkaruohot kannattaa kitkeä pois myös pensasaidan läheisyydestä, sillä ne voivat haitata aidan kasvua. Myös puiden siemeniä saattaa leijailla tuulen mukana pihoille. Puuntaimet kasvavat nopeasti. Muista siis kitkeä ne ajoissa pois!

8. Nauti pihasta!

Oma piha on kesäaikana kuin ylimääräinen olohuone! Pienellä ylläpidolla pidät pihan viihtyisänä ympäri vuoden. Siistin yleisilmeen ylläpitämiseksi pihoja ei kannata käyttää ylimääräisen tavaran säilömiseen.

Vehreää kesää!