Näin koulutat lemmikin kerrostaloon

Eläintenkouluttaja Miira Hellsten koira- ja kissakoulu Heiluvasta Hännästä antaa viisi toimivaa vinkkiä, joilla voit helpottaa lemmikin sopeutumista kerrostaloelämään. Nykytiedon mukaan lemmikkien käytösongelmat ratkaistaan parhaiten ennakoimalla, palkitsemalla ja motivoimalla.

1. Rakenna eläimelle sopiva ympäristö

Minkään eläimen geenejä ei ole ohjelmoitu elämään neljän seinän sisällä. Eläin voi kuitenkin elää kerrostalossa onnellisesti, kun omistaja huolehtii, että lemmikki pääsee toteuttamaan lajityypillistä käytöstään.

Esimerkiksi koira tarvitsee liikuntaa, sosiaalisia suhteita, leikkimistä ja erilaista kaiveltavaa ja purtavaa. Ilman näitä koira voi yksin ollessaan tylsistyä ja alkaa kehittää omia virikkeitä. Aina kannattaa toki varmistaa, ettei lemmikki häiriökäyttäydy sairauden tai kipujen takia.

Coco valmiina pöydässä.

Moni koira haukkuu, kun se jää yksin kotiin. Haukkumiselle voi olla monia syitä. Koira voi esimerkiksi vartioida kotia, ahdistua yksinolosta tai pelätä rapusta kuuluvia ääniä. Kieltäminen, huuto ja uhkailu eivät auta koiran tunteeseen, vaan parempi tapa on järjestää lemmikille mahdollisimman hyvä ympäristö kotiin.

Koiralle ei esimerkiksi kannata jättää näköyhteyttä ulos, jotta se ei ahdistuneena vartioi kotiaan koko päivää. Lemmikin voi jättää myös huoneeseen, jonne ulkopuoliset äänet eivät kantaudu.

Koiralle jätetty taustamusiikki helpottaa: parasta on klassinen musiikki tai soft rock, jossa tahti on lähellä sydämen ääntä. Hakusanoilla ”calming music for dogs” löytyy internetistä paljon sopivaa musiikkia.

Kissa puolestaan tarvitsee kolmiulotteisen elinympäristön. Yksittäinen, kaupasta ostettu kiipeilyteline ei riitä, vaan ympäri kotia kannattaa sijoittaa paljon erilaisia ulokkeita, hyllyjä, laatikoita ja tasoja, joilla kissa saa vapaasti kiipeillä ja temppuilla.

2. Tarjoa aktiviteetteja

Jos lemmikki on päivisin yksin kerrostalossa, se tarvitsee vastapainoksi aamuisin ja iltaisin paljon virikettä ja puuhaa. Esimerkiksi koira vaatii kunnon lenkkejä ja ulkoilua, aivojumppaa, temppuilua ja sosiaalisia suhteita. Myös kissa tarvitsee ulkoilua. Mitä nuorempana ulkoilun valjaiden kanssa aloittaa, sitä paremmin kissa siihen oppii.

Sem ottamassa rennosti.

Virikkeitä kannattaa järjestää myös eläimen ruokailuun. Koiraa tai kissaa ei ole ”ohjelmoitu” syömään kupista ruokaansa, vaan luontaisissa olosuhteissa eläin käyttäisi suuren osan ajastaan ja energiastaan ruoan metsästämiseen, etsimiseen ja pureskeluun. Ruokaa voi piilottaa erilaisiin aktiviteettileluihin, mutta myös luovuus kannattaa: mehupurkkiin, vessapaperin hylsyyn tai suklaakonvehtirasiaan voi piilottaa ruokaa ja antaa lemmikille puuhasteltavaksi.

Kun eläin pääsee elämään aamuisin ja iltaisin aktiivista elämää, se jaksaa päivän yksinoloa todennäköisemmin paremmin. Parhaimmillaan lemmikki ottaa tavaksi nukkua ja levätä ihmisen ollessa poissa.

3. Huolehdi naapurisovusta

Monelle lemmikki on tuttu perheenjäsen, kun joku toinen saattaa pelätä koiria. Kun erilaiset ihmiset asuvat samassa kerrostalossa, tarvitaan aina toisten kuuntelemista ja ymmärtämistä.

Lemmikki kannattaa palkitsemalla opettaa liikkumaan rapussa vierellä hihnassa tai jopa vähän omistajansa takana. Tällöin turvataan rauha rapussa vastaantulevalle ja koiraa mahdollisesti pelkäävälle naapurille. Samalla myös lemmikki saa turvan yllättäviltä vieraiden ihmisten kosketuksilta.

Koiran omistajan perusvelvollisuus on tietysti myös korjata lemmikin jätökset pihamaalta ja huolehtia, että niitä ei tehdä ei-toivottuihin paikkoihin.

Siru silmin nähden uteliaana.

4. Järjestä stressitön muutto

Ihminen tuntee muuttostressiä, mutta niin tuntee eläinkin. Eläin myös aistii ihmisen stressin. Lemmikin sopeutuminen kerrostaloon lähtee siitä, että jo muutto uuteen kotiin järjestetään mahdollisimman hyväksi kokemukseksi. Ole myös itse mahdollisimman rento ja iloinen.

Uuteen kotipaikkaan kannattaa käydä rauhassa tutustumassa. Koiran kanssa voi lenkkeillä ympäristössä ja tehdä pihapiirissä temppuja, joista saa palkkioksi herkkuja. Positiivisten kokemusten myötä lemmikki alkaa kokea, että tämä on mukava ympäristö.

Tuoksumaailma on lemmikille tärkeä. Muuton yhteydessä kannattaa varmistaa, että lemmikki löytää uudesta kodista tutut tuoksut: viltit, matot ja huonekalut. Myös lemmikeille tarkoitetut, suihkutettavat tuoksut, kuten feromonit, voivat helpottaa eläimen muuttostressiä.

5. Hae apua

Jos lemmikin kanssa on ongelmia, asian kanssa ei kannata jäädä yksin. Moni pulma ja häiriökäyttäytyminen on ratkaistavissa. Erilaisiin ongelmiin voi saada apua eläintenkouluttajien vinkeistä, luennoilta ja kursseilta.

Suomen eläintenkouluttajat ry:n listalta löydät ammattitutkinnon suorittaneiden eläintenkouluttajien yhteystiedot ja erikoisalat aina koirista jyrsijöihin ja kaneista papukaijoihin.

Katso Pepin, Cocon, Semin ja Sirun sekä muiden M2-Kotien lemmikkien elämä M2-lehdestä.

Teksti: Krista Ahola
Kuva: Maija Astikainen

INFO:

Lemmikkieläinten pitäminen M2-vuokra-asunnossa on ehdottomasti sallittua. Vuokralainen kuitenkin vastaa lemmikkien huoneistoon aiheuttamista vahingoista, joita ei voida katsoa kuuluvan normaalin kulumisen piiriin.

Pidäthän myös huolta, ettei lemmikkisi tee jätöksiään pihalle tai lasten leikkipaikalle tai pelottele naapureita haukkumisella. Jos naapurin koiran haukkuminen muodostuu ongelmaksi, siitä on hyvä ilmoittaa aina asiallisesti suoraan koiran omistajalle.