Kierrätys on ekofiksua – näin lajittelet oikein

Biojäte

Vain maatuvat jätteet, kuten ruoanjämät, suodatinpussit, banaaninkuoret jne. Kun paistat rasvaisia lihoja ja kaloja, pyyhi pannu paistamisen jälkeen talouspaperilla tai wc-paperilla ja heitä rasvainen paperi biojätteeseen. Näin rasva ei päädy tukkeeksi viemäriin. Isommat rasvamäärät, esim. friteerauksessa käytetyt öljyt voi pakata jäähtyneinä muovipurkkiin ja laittaa sekajätteeseen.

Sekajäte

Sellaiset jätteet, jotka eivät sellaisenaan mene erikseen lajiteltavien jätteiden kategorioihin, esim. vauvanvaipat, lahjapaperit, kahvi- ja sipsipussit sekä tupakantumpit. Myös hehkulamput voi laittaa sekajätteeseen – energiansäästölamput, led-valaisimet ja loisteputket taas lasketaan vaarallisiin jätteisiin ja ne pitää toimittaa kuntien jätteidenkeräyspisteisiin tai elektroniikkamyymälöihin. Sekajätteeseen voi laittaa myös elintarvikkeiden kovat ja pehmeät muovipakkaukset silloin, jos taloyhtiössä ei ole erikseen muovipakkausten keräysastiaa.

Paperi

Paperijätteeseen menevät kaikki kodin postiluukusta tulevat paperit, sanomalehdet ja mainokset. Paperijätteeseen voi laittaa myös ikkunalliset kirjekuoret. Muovilla pehmustetut kirjekuoret kuuluvat kuitenkin sekajätteeseen.

Kartonki

Kaikki kartongista valmistetut tölkit ja pakkaukset. Huuhdo tölkit ennen kierrätystä. Mehu- ja jogurttitölkeistä ei tarvitse leikata muovisia korkkeja irti. Heitä muovinen korkki muovinkeräykseen ja litistä pakkaukset ennen kierrätystä.

Lasi

Lasipurkit ja pantittomat lasipullot. Irrota metalliset korkit ja muut helposti irtoavat muoviosat ja lajittele ne sekajätteeseen tai omiin keräysastioihinsa. Tiiviisti kiinni olevat muoviosat ja etiketit voit jättää kiinni. Huuhtele pullot ja purkit ennen kierrätystä.

Metalli

Metallitölkit, korkit, metalliset vuoat ja muut pienet metalliesineet, kuten pienikokoiset kattilat ja paistinpannut. Myös tyhjiksi puristetut metalliset tuubit, kuten sinappituubit, voi laittaa metallinkeräykseen.

Muovi

Muovin kierrätyksessä hyvänä muistisääntönä toimii, että kaikki kotitalouksien puristamalla ryppyyn menevä muovi on kierrätettävää. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset pesuainepullot, jogurttipurkit, voirasiat, tyhjät leikkele-, jauheliha- tai juustopaketit. Esimerkiksi pulkat eivät siis kuulu muovin kierrätykseen. Myös muovikasseille muovinkeräys on sopiva paikka.

Kodin elektroniikka

Vanhat kännykät, läppärit, musiikkilaitteet ja muut pienet elektroniikkalaitteet (alle 25 cm) voi viedä maksutta elektroniikkaa myyviin liikkeisiin. Isompien elektroniikkalaitteiden kierrätys liikkeisiin voi edellyttää uuden laitteen ostamista. Elektroniikkajätteen voi kierrättää myös kuntien jätteidenkeräyspisteisiin.

Paristot

Käytetyt paristot voit viedä kauppojen paristonkeräysastioihin tai kuntien vaarallisten jätteiden keräyspisteisiin.

Vaatteet ja kodintekstiilit

Vie ehjät ja hyväkuntoiset vanhat vaatteet, kengät ja tekstiilit niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin, joita tarjoavat muun muassa UFF, Punainen Risti, Pelastusarmeija ja Kierräyskeskus. Suomen suurimpien kaupunkien kirpputorit ja second hand -myymälät löydät helposti Kirpputorit24-palvelusta. Myös jotkut vaatekaupat ottavat vastaan sekä ehjiä että rikkinäisiä vaatteita. Rikkinäiset tai huonokuntoiset vaatteet voi lajitella sekajätteeseen.

Lääkkeet

Vanhoja lääkkeitä ei saa heittää sekajätteeseen vaan ne tulee toimittaa apteekkeihin tai vaarallisten jätteiden keräyspisteisiin.

Remonttijäte

Maalijätteet ja myrkyllisiä aineita sisältävät liuokset eivät kuulu viemäriin vaan ne pitää toimittaa vaarallisten jätteiden keräyspisteisiin.

Lisätietoa kierrättämisestä saat kuntien kierrätyspalveluiden sivustoilta. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ylläpitää Jäteopasta, jonka avulla voit selvittää kullekin tavaralla oikeaoppisen kierrätystavan.

Teksti: Aurora Airaskorpi
Kuva: Kaisu Jouppi