Näin teet kodista kotoisan

Asunnosta tulee koti, kun hankit sisustukseen muutaman väripilkun, valaiset pehmeillä sävyillä ja pidät paikat siistinä.

kotoisa_koti_m2kodit

Siisti koti on viihtyisä koti

 • Raivaa röykkiöt. Useimmiten syy kodin epäviihtyisyyteen löytyy siivouksen puutteesta. Selvitä paperi-, vaate- ja tavara­röykkiöt ennen kuin ryhdyt suursiivoukseen.
 • Karsi kamaa. Mieti, pitäisikö raivata muutenkin eli karsia tavaraa pois kokonaan: laittaa kierrätykseen tai myydä kirpparilla? Koti kaunistuu, kun se ei ole liian täynnä.
 • Hanki paikka kaikelle. Kun jokaiselle tavaralle on oma paikka, kamaa ei ajelehdi pinnoilla ja tasoilla.

Kodin onnistuneeseen järjestämiseen tarvitaan vain kaksi taitoa: kyky säilyttää kaikki se, mikä herättää iloa, ja heittää loput menemään, ja toiseksi kyky valita jokaiselle säilytettävälle tavaralle paikka ja panna se takaisin omalle paikalleen. – Marie Kondo: KonMari, Iloa säkenöivä järjestys, Bazar.

Tee, teetä ja lainaa taidetta

 • Taide nostaa sisustuksen toiselle tasolle. Taiteen ei tarvitse olla kuuluisan artistin tekemää, kallista tai vakavaa. Sillä on vain yksi tehtävä: miellyttää omaa silmää.
 • Kehystä omien lasten tai kummi­lasten piirustuksia ja maalauksia seinille. Parhaimmillaan ne ovat muutaman taulun sommitelmina. Lasten taiteiluista koti saa väriä, ja näissä teoksissa on todellista tunnearvoa!
 • Onko kaveripiirissäsi joku, joka oli jo kouluaikana hyvä piirustuksessa ja maalaamisessa? Hanki hänelle tyhjä taulu eli esimerkiksi pinkopohja (niitä myy muun muassa Clas Ohlson) ja akryylimaaleja ja pyydä häntä taiteilemaan. Tai kokeile itse, mitä saat aikaan!
 • Hanki “oikean taiteilijan” taidetta taidelainaamoista. Lunasta taidetta vähitellen ikiomaksesi maksamalla muutaman kympin kuukausieriä. 

Yksityiskohdat ratkaisevat

 • Talven sisustustrendejä ovat kotoisuus, lämminhenkisyys ja murretut värit. Koti sisustetaan kotoisaksi samettityynyillä, pellavapeitteillä ja pörröisillä matoilla.
 • Osta sohvalle muutama tumman­sininen tai tummanruskea tyynyn­päällinen. Edullisia on muun muassa H&M Homessa ja Ikeassa. Nettikirppiksiltä ja Facebook-ryhmistäkin voi tehdä löytöjä.
 • Metsästä kirpputoreilta messinkisiä, puisia ja kivisiä pienesineitä ja tee niistä asetelmia.

Sisusta valaistuksella

 • Luo valaistuksella kotiisi erilaisia tunnelmia. Pidä huolta, että kotona on tarpeeksi yleis-, kohde- ja tunnelmavaloa.
 • Yleisvalaistus, eli käytännössä kattolamput ovat kodin valaistuksen perusta, mutta harvemmin kodikkaan tunnelman kantava elementti. Jotkut sisustussuunnittelijat ovat sitä mieltä, että pelkkää yleisvalaistusta pitäisi käyttää vain viikkosiivouksen valaisijana.
 • Kohdevalaistus tarkoittaa tietyn kohteen, vaikkapa taulun tai lukunurkkauksen, valaisemista. Kohdevalaisimia ovat esimerkiksi ruokapöytää valaisevat riippuvalaisimet ja suunnattavat seinävalaisimet. Kohdevalaisin on hyvä luku­lamppu, mutta myös tunnelman luoja.
 • Tunnelmavalaistus luodaan koristevalaisimen avulla. Sen tehtävä ei ole niinkään antaa valoa, vaan toimia sisustusesineenä.

HUOM! Lampun värisävy ilmoitetaan kelvineissä. Lämmin valkoinen (eli hehkulampun keltaisen sävyinen) on 2 700–3 200 K, neutraali valkoinen 3 200–4 000 K ja kylmän valkoinen 4 000–6 500 K. Samassa tilassa kannattaa käyttää saman­laisia värisävyjä!

Tee asetelmia kynttilöistä

Kokoa tarjottimelle tai muulle alustalle useita samanvärisiä mutta erikokoisia kynttilöitä. Lisää kynttiläasetelmaan esimerkiksi pieni kaktusruukku, käpyjä, kauniita kiviä tai koriste-esineitä. Katso inspiraatiota esimerkiksi Pinterestistä. 

Kokeile kalkkimaaleja

 • Moni sisustaja on tänä vuonna löytänyt kalkkimaalit ja ihastunut niihin. Kalkkimaalit vaativat vain vähän tai ei ollenkaan pohjatöitä, tekevät mattaa ja eläväistä jälkeä ja sopivat hyvin esimerkiksi huonekalujen tuunaamiseen.
 • Kalkkimaaleilla saadaan aikaan patinoituneen näköisiä pintoja. Myös monen kalkkimaalibrändin värivalikoima on tehty miellyttämään vintage-henkisen sisustuksen ystäviä.
 • Kalkkimaali käy mainiosti kodin kalusteiden värityksen yhtenäistämiseen. Jos olet kerännyt kirppareilta kalusteaarteita, joista pidät, mutta tilan yleisvaikutelma on hajanainen, muutaman kalusteen maalaaminen samalla (kalkki)maalilla voi rauhoittaa tilan tunnelmaa. Kalkkimaaleja saa sisustus- ja rautakaupoista.

Teksti: Susanna Lehmuskoski

Tags: ,

Mitä mieltä olit aiheesta?