Tiedätkö nämä pyöräilyn perussäännöt?

Fillarikausi on ovella! Kertaa nämä pyöräilyn perussäännöt ennen kuin nouset polkupyöräsi satulaan.

M2-kodit - Pyöräilyn perussäännöt

Polkupyörä on ajoneuvo ja siksi polkupyöräilijöitä koskevat samat säännöt kuin muitakin ajoneuvoja.

1. Missä pyörällä ajetaan?

Pyöräilijän paikka on pyörätiellä, jos sellainen on. Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä pyöräilijä ajaa oikeassa reunassa, mutta jalankulkija saa päättää, kumpaa reunaa kulkee.

Jos pyörätietä ei ole, pyöräilijä ajaa tien oikeassa reunassa pientareella tai niin lähellä oikeaa reunaa kuin se on turvallista. Vain alle 12-vuotias lapsi saa ajaa jalkakäytävällä. Polkupyörää saa kuitenkin taluttaa jalkakäytävällä.

Etenkin kaupungeissa on autotien vieressä kulkevia pyöräkaistoja, joilla ajetaan samoilla säännöillä kuin autotiellä.

2. Miten ylitetään autotie?

Polkupyöräilijä saa ajaa pyörätieltä toiselle autotien yli niin sanottua pyörätien jatketta pitkin. Pyörätien jatke on esimerkiksi lyhyillä viivoilla merkitty paikka tien ylittämistä varten. Usein samalla kohdalla on myös jalankulkijoille tarkoitettu suojatie.

M2-kodit - Pyöräilyn perussäännöt
Pyörätien jatkeen monenlaiset merkitsemistavat aiheuttavat joskus hämmennystä. Yksinkertaisena sääntönä voi Liikenneturvan mukaan pitää sitä, että jos pyörätie jatkuu toisella puolen tienylityskohtaa, on kyseessä pyörätien jatke.

Jos pyöräilijä taluttaa pyöräänsä, hän on jalankulkija ja autoilijoiden tulee väistää häntä suojatiellä.

3. Kuka väistää liikenteessä?

Pyöräilijää koskevat normaalit ajoneuvojen väistämissäännöt. Yleensä oikealta tulevaa väistetään, mutta risteyksen ajojärjestystä on voitu muuttaa kärkikolmiolla tai stop-merkillä.

Tullessaan pyörätieltä ajoradalle tietä ylittävän pyöräilijän velvollisuutena on väistää sekä oikealta että vasemmalta tulevaa liikennettä. Muut ajoneuvot väistävät, jos niillä on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai jos ne ovat kääntymässä.

Pyöräilijä väistää linja-autoista poistuvia tai siihen nousevia matkustajia.

4. Mitkä ovat pyöräilijän yleisimmät vaaratilanteet?

Kääntyvän autoilijan huomio voi olla autoliikenteen tarkkailussa. Tällöin autoilija ei välttämättä huomaa sivulta tulevaa pyöräilijää.

Pyöräilijän kääntyminen vasemmalle voi yllättää autoilijan. Näytä siis selkeästi suuntamerkkiä.

Kadun laitaan pysäköidystä autosta saatetaan avata ovi pyöräilijän eteen. Oven avaajalla on tietysti väistövelvollisuus, mutta myös pyöräilijän kannattaa olla tarkkana ahtaissa paikoissa.

5. Mitkä ovat pyöräilijän pakolliset varusteet?

Polkupyörässä täytyy olla heijastimet edessä, takana ja sivuilla. Myös poljinheijastimia suositellaan. Pimeällä pyörässä on oltava valo. Etuvalon kuuluu olla valkoinen tai vaaleankeltainen, ja mahdollisen takavalon on oltava punainen.

Polkupyörässä tulee myös olla soittokello ja toimivat jarrut. Pyöräilykypärän käyttämistä suositellaan sekä ajajalle että kyydissä matkustavalle. Ilman kypärää ajaminen ei kuitenkaan ole rangaistava teko.

Jutun lähteet:

Teksti: Krista Ahola / Kuvat: Liikenneturva

Avainsanat: