Kertaa pyöräilyn perussäännöt!

M2-Kodeilla asuvat pääsevät nauttimaan hyvistä pyöräilyreiteistä ympäri Suomea. Pyöräilykauden startatessa on kuitenkin hyvä kerrata pyöräilyn säännöt, sillä vaikka ei aina tule ajatelleeksi, polkupyörä on ajoneuvo. Siksi polkupyöräilijöitä koskevat samat säännöt kuin muitakin ajoneuvoja.

1. Hetkinen, missä pyörällä saakaan ajaa?

Pyöräilijän paikka on pyörätiellä, jos sellainen on tarjolla. Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä pyöräilijä ajaa oikeassa reunassa, mutta jalankulkija saa päättää, kumpaa reunaa kulkee.

Jos pyörätietä ei ole, pyöräilijä ajaa tien oikeassa reunassa pientareella tai niin lähellä oikeaa reunaa kuin se on turvallista. Vain alle 12-vuotias lapsi saa ajaa jalkakäytävällä. Polkupyörää saa kuitenkin taluttaa jalkakäytävällä.

Etenkin kaupungeissa on autotien vieressä kulkevia pyöräkaistoja, joilla ajetaan samoilla säännöillä kuin autotiellä.

2. Miten autotie ylitetään?

Polkupyöräilijä saa ajaa pyörätieltä toiselle autotien yli niin sanottua pyörätien jatketta pitkin. Pyörätien jatke on esimerkiksi lyhyillä viivoilla merkitty paikka tien ylittämistä varten. Usein samalla kohdalla on myös jalankulkijoille tarkoitettu suojatie.

Pyörätien jatkeen monenlaiset merkitsemistavat aiheuttavat joskus hämmennystä. Yksinkertaisena sääntönä voi Liikenneturvan mukaan pitää sitä, että jos pyörätie jatkuu toisella puolen tienylityskohtaa, on kyseessä pyörätien jatke.

Jos pyöräilijä taluttaa pyöräänsä, hän on jalankulkija ja autoilijoiden tulee väistää häntä suojatiellä.

3. Kuka väistää liikenteessä?

Pyöräilijää koskevat normaalit ajoneuvojen väistämissäännöt. Yleensä oikealta tulevaa väistetään, mutta risteyksen ajojärjestystä on voitu muuttaa kärkikolmiolla tai stop-merkillä.

Tullessaan pyörätieltä ajoradalle tietä ylittävän pyöräilijän velvollisuutena on väistää sekä oikealta että vasemmalta tulevaa liikennettä. Muut ajoneuvot väistävät, jos niillä on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai jos ne ovat kääntymässä.

Pyöräilijä väistää linja-autoista poistuvia tai siihen nousevia matkustajia.

4. Mitkä ovat pyöräilijän yleisimmät vaaratilanteet?

Kääntyvän autoilijan huomio voi olla autoliikenteen tarkkailussa. Tällöin autoilija ei välttämättä huomaa sivulta tulevaa pyöräilijää.

Pyöräilijän kääntyminen vasemmalle voi yllättää autoilijan. Näytä siis selkeästi suuntamerkkiä.

Kadun laitaan pysäköidystä autosta saatetaan avata ovi pyöräilijän eteen. Oven avaajalla on tietysti väistövelvollisuus, mutta myös pyöräilijän kannattaa olla tarkkana ahtaissa paikoissa.

5. Mitkä ovat pyöräilijän pakolliset varusteet?

Pyöräilykypärän käyttämistä suositellaan sekä ajajalle että kyydissä matkustavalle. Ilman kypärää ajaminen ei kuitenkaan ole rangaistava teko.

Polkupyörässä täytyy olla heijastimet edessä, takana ja sivuilla. Myös poljinheijastimia suositellaan. Pimeällä pyörässä on oltava valo. Etuvalon kuuluu olla valkoinen tai vaaleankeltainen, ja mahdollisen takavalon on oltava punainen.

Polkupyörässä tulee myös olla soittokello ja toimivat jarrut.

Turvallisia pyöräretkiä! 

Lisätietoja:

Teksti: Krista Ahola / Kuvat: Shutterstock ja Liikenneturva