Tunnetko roskisten värikoodit?

M2-Kotien roskakatoksista ja jätepisteistä löytyy monenlaisia laatikoita. Näillä värikoodeilla osut oikeaan!


Lajittelu on yllättävän helppoa, kun ensin järjestät kotiisi jokaiselle roskalajille omat roska-astiansa. Kun on roskien ulosviennin aika, voit suunnistaa oman M2-Kotisi roskakatokselle. Sieltä löydät näppärästi värikoodatut roska-astiat.

Roska-astioiden värit tai tarrat niissä ovat suosituksia. Väreissä, astioiden määrissä ja lajitteluohjeissa on paikkakuntakohtaisia eroja. Tarkista aina jäteastian tarrasta tai kyltistä kerättävä jätelaji, ja tutustu oman kuntasi ja talosi ohjeisiin!

Ruskea – biojäte

Biojätepönttöön kuuluvat kaikki maatuvat jätteet ruoantähteistä ja kuihtuneista kukista kahvinporoihin suodatinpusseineen sekä talouspaperit ja puiset jäätelötikut.

Keltainen – muovipakkaukset

Muovipakkausten kerääminen ei ole vielä pakollista, mutta esimerkiksi M2-Kotien Ekokompassi-pilottikohteissa pääkaupunkiseudulla on astiat muovipakkauksille.

Keltaiseen astiaan sopivat esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaukset ja pesuainepullot. Pyyhkäise tai huuhtele tyhjät pakkaukset sekä irrota korkit ja kannet.

Pakkaukset, joissa on säilytetty vaarallisia aineita sekä PVC-muovipakkaukset (merkintä PVC, 3 tai 03), on laitettava sekajätteeseen.

Mustat muovipakkaukset ovat haaste: käsittelylaitoksen optinen lajittelu ei tunnista mustaa muovia, ja siksi se päätyy laitoksella poltettaviin jätteisiin. Oman kotisi roskakorissa voit laittaa mustan muovin joko muovipakkausten lajitteluun tai suoraan sekajätteeseen.

Huomio! Muoviset lelut tai hammasharjat eivät ole pakkauksia, niiden paikka on sekajätteissä.

Vihreä – paperi

Paperinkeräyslaatikkoon voi laittaa kaikenlaisen postiluukusta tulevan paperin, mainosmateriaalin, kirjoituspaperin sekä ikkunalliset kirjekuoret. Niittejä ja paperiliittimiä ei tarvitse poistaa. Paperin pitää olla puhdasta ja kuivaa.

Valkoisesta paperista tehdyt paperikassit kuuluvat paperinkeräykseen, mutta ruskeat kartonkikeräykseen. Voimakkaasti värjätyt paperit, kuten lahjapaperit ovat sekajätettä.

Sininen – kartonkipakkaukset

Kartonkipakkausten keräyslaatikkoon kuuluvat kaikki puhtaat ja kuivat kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset, alumiinivuoratut maito- ja mehutölkit sekä talous- ja wc-paperin hylsyt ja munakennot. Avaa ja litistä pakkaukset. Teippejä ja niittejä ei tarvitse poistaa.

Vinkki! Munakennoja, puurohiutalepaketteja ja jauhopusseja voi käyttää myös kodin pieninä biojäteroskiksina. Silloin ne voi laittaa biojätteisiin.

Sininen – lasipakkaukset

Laita lasipakkausten keräysastiaan värilliset ja värittömät lasipullot ja -purkit. Huuhdo pakkaukset ja poista korkit ja kannet. Etikettejä tai kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa.

Juomalasit, kuumuutta kestävä lasi sekä posliini ja keramiikkaa kuuluvat sen sijaan sekajätteisiin.

Musta – pienmetalli

Pienmetallin keräysastioiden suositusväri on musta, mutta myös sinisiä keräysastioita voi jossain näkyä.

Kotitalouden pienmetallijätettä ovat esimerkiksi metallipakkaukset, säilyketölkit, lasipurkkien metalliset kannet ja aluminivuoat ja -foliot. Tähän astiaan voi laittaa myös tuikkukynttilöiden kuoret ja tyhjät aerosolipurkit, jotka eivät hölsky tai pihise.

Punainen – vaarallinen jäte

Vaarallisen jätteen astioita ei löydy tavallisten kotitalouksien roskakatoksista. Lisätietoja vaarallisen jätteen keräämisestä löydät täältä.

Harmaa – sekajäte

Kun olet lajitellut kotisi jätteistä jo kaiken kierrätettävän, on lopuksi aika kääntyä sekajäteastian puoleen. Sinne kuuluu sekalainen kierrätyskelvoton loppujäte.

Joillain alueilla, kuten Lahden seudulla, kerätään lisäksi energiajätettä. Se on kodin poltettava jäte, ja tämän laatikon tunnusväri on tavallisesti oranssi.

Kiinnostaako tietää tarkemmin jätteiden lajittelusta? Lue lisää jutun lähteistä: HSY (Helsingin seudun ympäristöpalvelu), PHJ (Päijät-Hämeen jätehuolto) ja PJHOY (Pirkanmaan jätehuolto).

Jutun asiantuntijoina ovat toimineet Liisa Sunila M2-Kodeilta sekä Kaisa Halme Suomen Kiertovoima ry:stä.

Teksti: Krista Ahola

Kuvat: Kaisu Jouppi / M2-Kodit


Mitä mieltä olit aiheesta?