Valitse joulukukka fiksusti

1. Joulutähti sopii lapsiperheeseen

Onko vaarana, että perheen pienin ei tyydy vain katselemaan kaunista kukkaa, vaan haluaa haukata siitä palasen? Silloin sipulikasvit, kuten hyasintti tai amaryllis ovat pannassa. Etenkin niiden sipulit ovat myrkyllisiä. Myös jouluruusu on erittäin myrkyllinen syötynä.

Tulilatva on myrkytön joulukasvi, samoin joulutähti. Lapset innostuvat varmasti minijoulutähdestä tai Mickey Mouse -nimisestä joulutähdestä, jonka lehdet ovat muodoltaan kuin hiiren korvat.

Perinteisesti joulutähteä on luultu myrkylliseksi, mutta tuoreimman tiedon mukaan kasvi ärsyttää vain paikallisesti. Maistelu saattaa aiheuttaa ärsytystä suussa, mahassa tai iholla.

2. Allergiselle tuoksuton vaihtoehto

Joulukaktus ja tulilatva ovat yleensä varmoja valintoja allergisen, astmaa sairastavan tai tuoksuherkän kotiin. Sen sijaan voimakkaasti tuoksuvat kukat, kuten hyasintit, saattavat tehdä allergisen joulusta yhtä niistämistä.

Allergiat ovat erilaisia ja joskus myös yllättäviä. Esimerkiksi vaikka joulutähti ei myrkyllinen olekaan, sen lehdet saattavat kuivuessaan ja rikkoutuessaan pölläyttää huoneilmaan maitiaisnestettä, joka voi aiheuttaa allergiselle hengitystieoireita.

3. Lemmikkiperheen turvallisin kukka on silkkiä

Joulukukat voivat etenkin kissojen ja koirien mielestä olla vastustamattomia. Jos kukkaa ei saa esimerkiksi uteliaiden kissojen ulottuvilta, kannattaa lemmikkiperheisiin harkita vaihtoehtoja perinteiselle joulukukalle.

Esimerkiksi silkkiset kukat ovat yllättävän aidon näköisiä ja säilyttävät viehkeän ulkomuotonsa vuodesta toiseen. Joulukukan voi myös korvata havuilla ja niistä tehdyillä asetelmilla.

4. Amaryllis säilyy jopa vuosia

Atsaleat, tulilatvat, joulutähdet ja krysanteemit säilyvät oikein hoidettuna pitkään. Kestävyysennätyksen tekee kuitenkin amaryllis eli ritarinkukka, josta voi saada iloa vuosikausiksi.

Kun amaryllis alkaa venyä pituutta, kukinto leikataan maljakkoon leikkokukaksi. Valoisalla ikkunalla olevaa sipulia kastellaan ja lannoitetaan edelleen maltillisesti. Keväällä kasvi istutetaan multaan tai viedään ruukku ulos puolivarjoon. Syksyllä kukka tuodaan jälkeen sisälle ja laitetaan lepäämään pimeään. Ennen joulua ruukun voi taas nostaa valoon ja hyvällä tuurilla amaryllis palkitsee hoitajansa uudella kukalla.

5. Kotimainen kukka on eettinen valinta

Kotimaisen kukan alkuperän voi jäljittää puutarhalle asti. Tällöin voi luottaa esimerkiksi siihen, että puutarhan työntekijöillä on ollut hyvät työskentelyolosuhteet ja asianmukainen palkka. Joulukukan kääreestä löytyvä Sirkkalehti-merkki takaa kotimaisuuden lisäksi sen, että puutarha on sitoutunut kiinnittämään huomiota tuotannon ympäristövaikutuksiin.

Joulutähden voi ostaa myös kotimaisena ja Reilun kaupan merkillä varustettuna. Tällöin kukan pistokkaat tulevat afrikkalaisilta kukkatiloilta, joissa ne on tuotettu Reilun kaupan kriteerein. Täyteen loistoonsa ne on kasvatettu kotimaisilla kukkatarhoilla.

Jutun asiantuntijoina on haastateltu Minna Rantalaa Kauppapuutarhaliitosta, Anne Vuorenmaata Allergia- ja astmaliitosta sekä Maija Merikaria Pieneläinsairaalasta.

Teksti: Krista Ahola

Kuvat: iStock