Valuta vettä fiksusti – luonto kiittää

M2-Kotien Välitä pisaroista -vedensäästökampanja käynnistyi vappuna. Osa M2-taloista on mukana kampanjaan liittyvässä vedensäästökilpailussa, mutta vettä voi säästää muutenkin. Poimi vinkit talteen!


Monellako vesiämpärillisellä peset hampaasi?

Tiedätkö, kuinka paljon kuluu vettä, jos harjaat hampaita hammaslääkäreiden suositusten mukaisesti kahden minuutin ajan veden valuessa hanasta? Peräti 24 litraa, siis yli äyräiden tulvivien kahden ämpärillisen verran!

Hammasmukia käyttävä pärjää parilla desillä, joten ero on iso jo yhdellä pesukerralla. Aamuin illoin hampaat harjaten eroa kertyy vuositasolla yli 850 vesiämpärillistä. Se on niin paljon, että hammasmukin käyttö kannattaa ottaa tavaksi.

Laulatko ja lotraatko suihkussa?

Suihku on kodin suurin vedenkuluttaja. 10 minuutin suihkun aikana vettä ehtii valua viemäriin noin 150 maitopurkillisen verran. Pikasuihku ei aina riitä, mutta sulje hana ainakin saippuoinnin ajaksi. Kiinnitä huomiota myös veden paineeseen – peseytyminen onnistuu mainiosti pienemmälläkin virtaamalla.

Jos mietit suihkun ja kylvyn välillä, on vedensäästäjän vastaus ilmiselvä: ota suihku. Kylpy kannattaa säästää hemmotteluhetkeen.

Kenen tiskivuoro?

Tiskataanko teillä käsin? Jos tiskivuoro osuu sinulle, muista käyttää lavuaarissa tulppaa. Näin säästät roimasti vettä verrattuna siihen, jos pesisit ja huuhtelisit astiat juoksevalla vedellä.

Jos olet onnekas ja omistat astianpesukoneen, käytä sitä. Uudet astianpesukoneet kuluttavat vettä alle 2 ämpärillistä pesukertaa kohden. Käsin tiskatessa vettä voi kulua jopa viisi kertaa enemmän.

Astioita ei tarvitse huuhdella ennen tiskariin laittamista, sillä nykyiset koneet on suunniteltu pesemään astiat huuhtelemattomina. Huuhtelu saattaa jopa heikentää pesutulosta, sillä uudet koneet osaavat tulkita astioiden likaisuuden ja säätävät pesuohjelmaa sen perusteella.

Onko valkopyykkiä kertynyt jo täysi koneellinen?

Pyykkikori alkaa jo tursuta likapyykkiä. Hyvä niin, sillä kannattaa pestä vain täysiä koneellisia. Pesukone näet kuluttaa täytenä ja vajaana saman verran vettä.

Lähes kaikilla M2-Kotien asukkailla on käytössään ilmainen pesutupa isoine pesukoneineen. Hyödynnä sitä! Kone on sopivan täynnä, kun rummun yläosaan jää kämmenen levyinen tyhjä tila.

Jos peset pyykkisi omalla koneella, selvitä, mikä ohjelma käyttää vähiten vettä.

Vuotaako hana tai vessanpönttö?

Tippa silloin, toinen tällöin voi vaikuttaa harmittomalta, mutta pienestäkin vuodosta saattaa ajan kuluessa valua hukkaan tuhansia litroja vettä. Ota pikaisesti yhteyttä huoltoyhtiöön tilanteen korjaamiseksi. Yhteystiedot löytyvät oman M2-Kotisi ilmoitustaululta.

Lue myös kuka korjaa tai auttaa kodin pienissä korjauksissa?

Jano iski, nyt kelpaisi lasillinen kylmää vettä!

Jääkaapissa kannattaa aina säilyttää vesipulloa tai -kannua. Näin hanasta ei tarvitse juoksuttaa vettä kylmää juomaa saadakseen.

Jos sinun kuitenkin pitää valuttaa hanaa, ota haalea vesi talteen ja kastele sillä esimerkiksi kukkia. Toinen hyvä vaihtoehto on valuttaa vesi kulhoon ja hyödyntää se hedelmien ja kasvisten pesemiseen.

Haluatko tietää enemmän veden säästämisestä ja siihen liittyvistä hyödyistä? Tutustu Välitä pisaroista -kampanjaan.

Etsitkö vuokrakotia? Tutustu M2-Kotien vapaisiin tai vapautuviin vuokra-asuntoihin!

Jutussa on käytetty lähteenä: fiksuvesi.fi, mikalo.fi

Teksti: Saara Autere / Kuva: iStock

Tags: , , ,

Mitä mieltä olit aiheesta?