Vinkit stressittömään jouluun

Jouluaatto lähestyy ja pinna kiristyy? Ota mallia näistä rennoista joulunviettäjistä ja huokaise helpotuksesta.

Minimal flat lay Christmas theme. New year sale concept.

Jotain ihan muuta

Krista kertoo: “Kukaan perheestämme ei pidä jouluruoista. Niinpä olemme keksineet ihan omanlaisemme jouluperinteen: jo usean vuoden ajan olemme tilanneet joulupöydän ruoat nepalilaisesta ravintolasta. Lapsetkin osaavat jo odottaa sitä!”

Sini kertoo: “Yhtenä vuonna vietimme joulua kaveriporukalla ja tilasimme yhteisesti kokin kotiimme valmistamaan jouluruoat. Se maksoi, mutta samalla säästimme siinä, ettei rahaa kulunut muihin jouluvalmisteluihin tai lahjoihin. Saimme vain istua pöydässä ja nautiskella. Vietimme tämän kaverijoulun jo 23. päivä, koska kenellekään ei ollut merkitystä, minä päivänä joulua oikeasti kuuluu viettää.”

Vessu kertoo: “Jouluna kannattaa olla töissä. Siitä saa kunnollisen korvauksen, ja yleensä on suhteellisen rauhallista. Asiakkaat ovat keskimääräistä rennommalla tuulella, ja moni äityy tippaamaankin.”

Päätä, mikä on tärkeintä

Emmi kertoo: “Miettikää, mikä teille on joulussa merkityksellistä. Jos tärkeintä on vaikka täydellinen joulupöytä, toteuttakaa se, ja unohtakaa muu. Kaikki jouluseurueesta voivat nimetä itselleen tärkeimmän ruoan, ja sitten joulupöytään tehdään vain nämä ruoat.”

Sanna kertoo: “Stressi syntyy usein siitä, ettei pysy tekemissään päätöksissä. Jos on vaikka päättänyt, ettei osteta lahjoja, alkaakin pari päivää ennen aattoa etsiä paniikissa tädille kynttilää joululahjaksi. Sitten tulee riitaa alkupalapöydästä, kun puoliso ihmettelee, että eihän me sellaisesta sovittu ollenkaan.

Jos tekee suunnitelmat ja pysyy niissä, ehtii hoitaa kaiken ajallaan, ja kaikki perheenjäsenet tietävät, missä mennään.”

Joululahjat netistä tai alesta

Suvi kertoo: “Olen usein tilannut kaikki joululahjat netistä viimeistään lokakuussa. Marraskuun aikana ne on jo paketoitu, ja joulukuun voi pyhittää kivalle glögittelylle kavereiden kanssa.”

Kiia kertoo: “Minulla on kaapissa lahjahylly, johon ostelen vuoden mittaan hyviä lahjoja. Voin ostaa lahjoja vaikka keskellä kesää, ja hyödynnän alennuskorien tarjonnan. Näin joulukuulle ei myöskään tule ylimääräistä rahallista menopiikkiä. Samalla vältän kaupoissa pyörimisen joulun aikaan ja ylihinnoitellut hätäostokset.”

Reetta kertoo: “Aineettomat lahjat ovat kivoja, ja niihin voi käyttää erilaisia kuponkeja tai alennuslippusia. Aineettomana lahjana lupaan viedä kaverin elokuviin tai ystäväperheen lapsen HopLopiin.”

Nyyttikestit ja avoimet ovet

Anne kertoo: “Meillä on tapana viettää joulu nyyttärimeiningillä. Kotimme ovet ovat avoinna joulupäivät, ja vieraat tuovat mukanaan syötävää ja juotavaa. Näin kenenkään ei tarvitse uuvuttaa itseään yksin keittiössä.”

Johanna kertoo: “Vietämme joulua yhdessä toisen lapsiperheen kanssa. Tällöin lapsilla on leikkiseuraa toisistaan, ja kaikki viihtyvät. Molemmat perheet tuovat pöytään omia lempijouluruokiaan tai ihan mitä vain suosikkiruokiaan. Olemme matkustaneet jouluksi Helsingin Herttoniemestä niinkin kauas kuin bussilla naapurikaupunginosaan Roihuvuoreen.”

Juttu on alunperin julkaistu M2-lehdessä 02/2019.

Teksti: Krista Ahola, Kuva: iStock

Tags: , ,

Mitä mieltä olit aiheesta?