Yhteenmuutto – parhaat vinkit yhteisasumiseen
Yhteenmuutossa on paljon hyviä puolia, sillä oman arjen pääsee jakamaan muiden kanssa ja kotoa löytyy aina seuraa. Erilaisten ihmisten elämäntapojen yhteensovittaminen voi kuitenkin viedä alussa oman aikansa, joten on tärkeää antaa kaikille osapuolille aikaa uuteen tilanteeseen sopeutumiseen.
On muutamia asioita, joita kannattaa pitää mielessä yhteenmuuttaessa, jotta vältytään turhilta konflikteilta. Seuraavaksi kerromme mihin varautua ja kuinka teet yhteisasumisesta mahdollisimman auvoisaa!
Yhteenmuutto tiedossa? Tutustu vapaisiin vuokra-asuntoihimme!
Yhteen muuttaminen puolison kanssa
Monelle pariskunnalle yhteenmuutto on luonnollinen askel suhteessa, kun halutaan sitoutua toiseen vahvemmin ja alkaa rakentamaan yhteistä kotia.
Muuttaminen saman katon alle on yleensä pääosin positiivinen muutos, mutta on hyvä myös varautua mahdollisiin näkemyseroihin. Ajoittaiset hampaiden kiristelyt ja kärhämät kuuluvat asiaan, sillä tilanne on kummallekin osapuolelle uusi. Eripuraa tulee usein muun muassa tavaramäärästä, sisustuksesta, ruoanlaittamisesta ja tilan jakamisesta.
Tavaramäärä kannattaa käydä läpi ennen muuttoa ja miettiä, mitä kaikkea halutaan tuoda uuteen kotiin. Kun kaksi taloutta yhdistetään, tavaraa löytyy paljon, joten turhasta eroon hankkiutuminen on järkevää. Ruoanlaitosta ja sisustuksesta tulisi sopia yhteiset käytännöt ja kompromissien tekeminen on usein avain sujuvaan yhteiseloon.
Puolison kanssa yhteenmuutto herättää varmasti pääosin onnen tunteita, mutta muutto voi jännittää ja jopa pelottaa. Vaikka muuttoa olisi harkittu yhdessä pidempään, on tilanne kuitenkin uusi ja moni saattaa miettiä, miten jatkuva yhdessä oleminen tulee vaikuttamaan parisuhteeseen.
Kannattaa kuitenkin avoimesti keskustella tilanteesta ja omista tunteista puolison kanssa. Kuinka vältetään pahimmat riidat ja kompastuskivet? Miten saadaan omaa tilaa tarpeen tullen? Kun omat ja toisen rajat on tiedossa, on helpompi lähteä rakentamaan toimivaa yhteistä kotielämää.
Vinkit puolison kanssa yhteenmuuttoon:
- Keskustelkaa ennen muuttoa kummankin odotuksista ja mahdollisista huolenaiheista.
- Sopikaa yhteiset pelisäännöt. Miten hoidetaan esimerkiksi ruokakaupassa käynti ja siivoaminen?
- Omalle ajalle on myös fiksu varata aikaa sekä yhteiselle tekemiselle muutoinkin kuin kotitöiden parissa.
Kaverin kanssa yhteen muuttaminen
Yhä useampi valitsee kämppisten kanssa asumisen, sillä hyviä puolia on lukuisia. Helppo startti yhteisasumiseen on muutto yhteen kaverin tai kavereiden kanssa, sillä voi tuntua turvallisemmalta asua tuttujen ihmisten kanssa.
Yhteisasuminen sopii erityisesti ihmisille, jotka nauttivat ihmisten seurasta kotona. Kun vaikkapa iltalenkille ja kahvikupille löytyy seuraa kämppiksistä, tekee se yhdessä asumisesta kotoisaa. Moni kokeekin toimivan kämppisyhteisön kuin perheeksi, sillä kotoa löytyy ihmisiä keiden kanssa jutella ja vaikkapa kokata. Yksinäisyyttä ei luultavimmin tunne niin vahvasti ja moni kokee toisten seuran myös turvalliseksi.
Jotta kämppiselämä sujuisi mahdollisimman sutjakkaasti, on yhteiset pelisäännöt kaiken perusta. Ennen muuttoa kannattaa jo keskustella, että millaisia toiveita tulevilla kämppiksillä on. Kuinka paljon kukakin tarvitsee omaa rauhaa ja tilaa? Miten kunnioitetaan ihmisten erilaisia elämäntapoja ja rytmiä? Kuka hoitaa laskujen maksamisen ja miten käytännön asiat hoidetaan?
Kannattaa muistaa, että ihmisillä on hyvin erilaisia ajatuksia kotielämästä. Toinen nauttii rauhallisuudesta ja toinen siitä, että talo on täynnä ystäviä. Asioista on fiksua keskustella hyvissä ajoin, jotta myöhemmin ei tule väärinkäsityksiä ja turhaa eripuraa.
Tuntemattomamman kämppiksen kanssa muuttaessa keskusteleminen sekä toiseen tutustuminen on erityisen tärkeässä asemassa. On paljon miellyttävämpää jakaa koti ihmisen kanssa, jonka tuntee, kuin tuiki tuntemattoman.
Vinkit kämppiselämään:
- Tehkää selvät säännöt kotitöiden jakamisen ja muiden järjestettävien asioiden suhteen.
- Muistakaa kunnioittaa toisten tilaa ja tapaa elää kotona, sillä osa tarvitsee omaa tilaa ja osa taas haluaa olla jatkuvasti ihmisten keskellä.
- Järjestäkää yhteistä tekemistä, esimerkiksi kokkailu ja leffaillat ovat hyviä tapoja viettää aikaa kämppisten kanssa!
Uusperhe yhteen muuttaminen
Jos yhtälöstä löytyy sekä lapsia että aikuisia, on silloin yhteenmuuttaessa monta ihmistä, joiden tunnelmat täytyy ottaa huomioon. Siksi uusperheen muutossa kannattaa erityisesti muistaa antaa aikaa sopeutumiseen ja uuden arjen muodostumiseen. Kahdella eri perheellä voi olla hyvin erilaiset tavat elää, joten toisen perheen tapoihin mukautuminen voi olla lapsille, kuin myös aikuisille, aluksi haastavaa. Tilanne on uusi sekä lapsille että aikuisille, joten keskusteluyhteys on hyvä pitää aina avoinna.
Tärkeää olisi pyrkiä viettämään aikaa yhdessä perheenä, jotta yhteinen arki pääsisi mahdollisimman sujuvasti muodostumaan. Pienet asiat, kuten yhteiset ruokailut, voivat olla merkittäviä hetkiä, jolloin porukka alkaa vahvemmin hitsautua perheeksi. Aikuisten vastuulla on toki rajojen asettaminen ja turvallisen ympäristön luominen. Täysin ilman vastoinkäymisiä harvemmin kuitenkaan kukaan selviää.
Uusperheen muutto voi olla kuitenkin hieno muutos, sillä perhe laajenee ja lapset saavat uusia sisaruksia. Lapset saattavat muutoksen edessä tarvita erityisestä tukea ja ymmärrystä, joten aikuisten tulisi satsata aikaa lasten kuuntelemiseen ja yhteisen ajan viettämiseen. Näin uusperheen arjesta voidaan rakentaa sujuvampaa!
Vinkit uusperheen yhteenmuuttoon:
- Koko perheen on hyvä heti keskustella uuden yhteisen kodin säännöistä.
- Erityisesti aikuisten tulisi valmistautua siihen, että lapset ovat uuden tilanteen edessä ja tulevat luultavasti kaipaamaan erityisesti tukea.
- On tärkeää pyrkiä pitämään keskusteluyhteys aina avoinna, jotta lapset ja aikuiset pääsevät tutustumaan toisiinsa ja puhumaan avoimesti tunteistaan.
- Yhteinen aika on kaikki kaikessa, kun halutaan saada perhedynamiikka toimimaan, joten koko porukka yhdessä aikaa viettämään!
Yhteenmuutto suunnitelmissa, mutta ei vuokra-asuntoa?
Olitpa sitten muuttamassa yhteen kumppanin, kämppiksen tai perheen kanssa, M2-Kotien valikoimista löytyy paljon viihtyisiä vuokra-asuntoja. Koteja löytyy niin pienempään kuin isompaan tarpeeseen ympäri Suomea. Katso läpi vapaat vuokra-asuntomme ja laita hakemusta pikimmiten sisään. Näin pääsette mahdollisimman pian muuttamaan yhteen ja rakentamaan yhteistä arkea! M2-Kodeilta asunnon saa aina kotia eniten tarvitseva ihminen. Katso myös M2-Kotien vinkit sopivan asunnon löytämiseen.
Yhteenmuuttoaikeissa, mutta kotia ei ole löytynyt? Tutustu vuokra-asuntoihimme!