Kokeilu kierrätysastiasta asukasetuna tuotti erinomaisia tuloksia: asukaskyselyn mukaan 85 % kierrätysastian käyttöönottaneista asukkaistamme kertoi kierrätyksen lisääntyneen kotonaan.
Alkuvuodesta 2022 toteutetun kokeilun tarkoituksena oli tukea ja kannustaa asukkaitamme jätteiden lajittelussa. Kokeilun myötä uudet M2-Kotien ja Y-Kotien asukkaamme saivat halutessaan käyttöönsä kierrätysastian, jonka tarkoituksena oli helpottaa kotitalousjätteen lajittelua ja säilytystä. Palautteiden mukaan 100 % kierrätysastian käyttöönottaneista oli sitä mieltä, että jätteiden kierrätys oli helpompaa uuden kierrätysastian myötä. Nyt asukasetu laajenee kaikille M2-Kotien ja Y-Kotien asukkaille.
Osa kotitalouksien kestävää arkea on kotona syntyvien jätteiden kierrättäminen. Kehittämällä asukasetujamme haluamme kannustaa asukkaitamme kohti kestävämpää asumista. Tavoitteemme on olla hiilineutraali toimija vuoteen 2035 mennessä.
Kuinka uuden asukasedun saa käyttöön?
Kodin kotitalousjätteen helpon lajittelun ja säilytyksen mahdollistaa SmartStore™ Collect -kierrätysastia. Asukasedun saa käyttöönsä olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme. Kierrätysastioita on vuosittain tarjolla rajattu määrä ja asukasetu on lunastettavissa kerran asumisaikana.
Tarkempaa tietoa SmartStore™ Collect –kierrätysastiasta.
Lue lisää asukaseduistamme.
Miksi kierrättää?
Oman kotitalousjätteen kierrättämisellä voi itse vaikuttaa energian ja luonnonvarojen säästämiseen. Mitä enemmän asukkaat lajittelevat, sen edullisempaa jätehuolto on. Jos lajittelu jää väliin, talon huoltokulut nousevat ja sitä kautta mahdollisesti myös vuokrat.
Kotitalousjätteellä tarkoitetaan asumisessa syntyvää jätettä. Kotona syntyvät jätteet voi lajitella seuraavasti: biojäte, paperi, kartonki, pahvi, metalli, lasi ja muovi. HSY:n jäteoppaan avulla voit helposti tarkastaa mihin jätelajiin mikäkin kotitalousjäte kuuluu ja kuinka se tulee oikeaoppisesti lajitella. Tarkista kuntasi lajitteluohjeet, jätelajien nimet voivat vaihdella.
Kun jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan hyödyntää tehokkaimmin teollisuuden raaka-aineena tai jätevoimaloissa sähkön ja kaukolämmön tuotannossa. Biojätteestä puolestaan kompostoidaan multaa ja valmistetaan biopolttoainetta.
Lähde: Hsy.fi
Asukaskysely toteutettiin keväällä 2022 kierrätysastian käyttöönottaneille asukkaille.