Apua rahahuoliin syyllistämättä

M2-Kotien asumisneuvonta tarjoaa tukea myös talouteen liittyvissä asioissa. Vuokranmaksuun liittyvät huolenaiheet ovat yleisimpiä, mutta neuvontaa voi saada myös laajemmin arjen talouskysymyksissä. Apua voi ja kannattaa hakea jo ennen kuin tilanne ehtii kriisiytyä.

Taloushaasteet ovat usein monen tekijän summa. Taustalla voi olla esimerkiksi työttömyys, ero, pienet tulot tai se, ettei kaikkia tukia ole osattu hakea. Myös pikavipit tai viivästykset etuuksien maksussa voivat aiheuttaa vaikeuksia.

Asumisneuvojat kohtaavat asukkaat aina ilman syyllistämistä. Moni ajattelee virheellisesti olevansa yksin ongelmiensa kanssa – vaikka todellisuudessa taloushuolia voi tulla kenelle tahansa missä tahansa elämäntilanteessa.

”Talousvaikeuksista ei usein puhuta ääneen. Saatamme olla ensimmäinen taho, jolle asiakas asiastaan kertoo”, kertoo M2-Kotien asumisneuvoja.

Neuvonta vähentää häätöjä

M2-Kotien asumisneuvonta tarjoaa tukea asukkaille erilaisissa taloustilanteissa. Tavoitteena on ehkäistä maksamattomista vuokrista johtuvia häätöjä ja turvata asumisen jatkuminen.

Neuvonnan avulla asukas saa apua esimerkiksi vuokravelkatilanteissa, ja asioihin voidaan puuttua ennen kuin ne ehtivät johtaa irtisanomiseen. Palvelu tukee asukkaiden taloudellista vakautta ja yleistä hyvinvointia.

Talousneuvontaa kehitettiin osana valtion tukemaa kolmivuotista ASTA-hanketta. Vaikka erillinen talousneuvojan palvelu on päättynyt, talouteen liittyvissä kysymyksissä voi yhä kääntyä M2-Kotien asumisneuvojien puoleen.

Asumisneuvontaa saa puhelimitse ja sähköpostitse kaikkialla Suomessa. Pääkaupunkiseudun asukkailla on myös mahdollisuus asioida kasvotusten M2-Kotien toimistolla Helsingin Pasilassa.

Apua rahahuoliin – Ratkaisuja mietitään yhdessä

Asumisneuvonnassa lähdetään liikkeelle asukkaan kokonaistilanteen kartoittamisesta: millaiset ovat tulot ja menot, onko vuokravelkojen lisäksi muita velkoja ja mitä niille olisi mahdollista tehdä.

”Tilannetta on vaikea ratkaista, jos sitä ei käydä kokonaisvaltaisesti läpi. Asiat eivät ratkea vain sillä, että hoidetaan vuokravelka, jos taustalla on jotain muutakin.”

Asumisneuvoja voi yhdessä asukkaan kanssa selvittää esimerkiksi, olisiko tarjolla edullisempaa asuntoa, ja tarkistaa, onko kaikki mahdolliset tuet haettu. Jos tuloja on sen verran, että velkaa pystyy lyhentämään kuukausittain, laaditaan yhdessä maksusuunnitelma.

Tarvittaessa asumisneuvoja ohjaa asukkaan eteenpäin, esimerkiksi oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön. Nämä auttavat velkakierteessä tai muuten haastavassa taloudellisessa tilanteessa olevia.

Asumisneuvoja kuuntelee – ei tuomitse

Asumisneuvonnassa parhaita hetkiä ovat ne, kun asukkaan tilanne selviää ja olo helpottuu. Taloushuolten ratketessa moni kertoo tuntevansa suurta helpotusta – joskus huoli on painanut niin pitkään, että tunne on jopa silmin havaittava.

Asukkaat ovat kokeneet tärkeäksi sen, että apua saa nopeasti. Etelä-Suomessa asumisneuvontaan pääsee yleensä parin viikon sisällä, ja sähköpostitse tukea voi saada jo saman tai seuraavan päivän aikana. Palvelu on maksuton.

Moni yllättyy siitä, kuinka helposti apua on saatavilla – ja siitä, että tilanteeseen suhtaudutaan ymmärtäen.

”Moni pelkää ottavansa yhteyttä, koska ajattelee, ettei saa ymmärrystä. Mutta me emme tuomitse ketään.”

Älä siis jää yksin – rahahuoliin saa apua.