Asuinympäristön taide kutsuu viihtymään Arabianrannassa
Hyppää pois ratikasta tai bussista Helsingin Arabianrannassa ja katsele ympärillesi. Joko näkyy taidetta? Arabianrannan taidekoordinaattorina toiminut taiteen tohtori Tuula Isohanni vie kävelykierrokselle tutustumaan alueen ympäristötaiteeseen.
Taidepihat houkuttelevat retkelle
Aloita kierros vaikka Arabian kauppakeskuksen kohdalta ja kävele kohti Vanhankaupunginkoskea. Hiivi hiljaa, ettet herätä Toukolankadun päässä nukkuvia kullanvärisiä leijonia. Sitten voitkin sukeltaa porttikongista Roomankadun ja Pariisinkadun väliselle Heijastuksen pihalle, taidepihoista ensimmäiselle.
”Viisi peräkkäistä taidepihaa muodostavat taidepolun, joka kutsuu retkeilemään ja kulkemaan eteenpäin etsien uutta nähtävää. Alueen taide on suunniteltu niin, että siinä voi oleskella ja leikkiä. Esimerkiksi katuun maalatut geometriset kuviot innostavat lapsia keksimään omia pihapelejä”, Tuula kuvailee.
Heijastuksen pihalla voi tarkastella valoa ja värejä, Aistien piha puolestaan suunniteltiin ajatellen pihapiirissä sijaitsevaa näkövammaisten lasten päiväkotia. Kasvun pihalla hyödynnettiin alueelle tyypillistä kasvistoa.
Liikkeen pihaa ympäröivää taloa kutsutaan ”Gaudi-taloksi”. Sen erikoiselta pinnalta voi bongata paloja Arabian vanhasta jäteposliinista, kuten Muumi-mukeista.
Viimeinen taidepiha ennen Arabian peruskoulua on Hiljentymisen piha Lontoonkadun ja Berliininkadun välissä.
”Sen japanilaishenkisessä tunnelmassa voi hengähtää ennen kuin astuu kadulle iloiseen hälinään.”
Pysähdy portille
Moni Arabianrannan taideteos sijaitsee talojen sisäänkäynnissä tai porttikongissa.
”Portit ovat luontaisia kokoontumisen ja pysähtymisen paikkoja. Aluetta suunnitellessani näin mielessäni porttien alle pysähtyneitä äitejä lastenvaunuineen”, Tuula muistelee.
Ympäristötaiteeseen saa koskea ja sen voi ottaa osaksi omaa arkiympäristöään. Näin teki esimerkiksi lintu, joka rakensi pesänsä Kaj Franckin kadun porttikongista löytyvään linnunpönttöä ja puuta esittävään taideteokseen.
”Arkiympäristöön tuotu taide tarjoaa erilaisia näkökulmia. Joskus joku asukas on kertonut saaneensa jostain teoksesta vuosienkin jälkeen uuden ahaa-elämyksen.”
Kun Arabianrannan taidetta suunniteltiin, pessimistit nostivat esiin ilkivallan. ”Nämä nyt rikotaan ennen kuin niitä on pystytettykään”, taidekoordinaattori sai kuulla. Todellisuudessa ilkivaltaa ei ole juurikaan esiintynyt.
”Asumisalueen taide kannattaa valita niin, ettei se ole liian hyökkäävää. Väsyneenä töistä tullessa ei välttämättä halua aggressiivista teosta silmilleen. Sopiva taide asuinympäristössä rauhoittaa ja virkistää.”
Puisto kuin erikoinen koti
Seuraava pidempi hengähdyshetki taidekierroksella on Tapio Wirkkalan puisto – sitä on vaikea ohittaa pysähtymättä. Puiston kupeessa sijaitsee kaksi M2-Kotien taloa Gunnel Nymanin kadulla.
Urbaanin aukion on suunnitellut Robert Wilson. Aukiolla voi vaikka leikkiä hippaa tai kuunnella, minkälaisen unen puhuva kaivo kuiskaa.
”Aukiolta löytyvät ruudut ovat kuin asuintalon huoneet. Graniittipaadet kuvaavat suomalaista metsää, ja maassa oleva alhaalta valaistu lasi on kuin Suomen järvet tai jää. Pyörivillä kivillä voi istuskella. Tämä erikoinen aukio tarjoaa paljon tarinoita”, Tuula kertoo.
Riemua ja rauhoittumista
Arabiankadun päässä näkyy värikäs seinä. Käpytikka-nimisessä talossa on kehitysvammaisten nuorten ensiasuntoja. Kun nuoret astuvat ratikasta päätepysäkillä, he näkevät heti oman talonsa ja kotiin löytäminen helpottuu. Kadun toisella puolen, korkealla, on puolestaan linnunpesältä näyttävä parveke. Se on taloyhtiön yhteistilan parveke, jonka valaistus on sitä kirkkaampi, mitä enemmän parvekkeella on vilvoittelijoita.
Värikkään seinän viereisestä porttikongista kannattaa astua sisään. Pihalta löytyy suuri punainen labyrinttimainen teos, joka näyttää upealta säässä kuin säässä.
Kävelykierroksen voi päättää Posliinipihan päätyyn, rannan tuntumaan.
”Tämä on minulle Tapio Wirkkalan puiston lisäksi yksi tärkeimmistä teoksista. Taikakiville voi pysähtyä hengähtämään. Ne on suunniteltu niin, että katsojan silmät rauhoittuvat juuri Vanhankaupunginlahden horisontin tasolle.”
Lue lisää:
M2-Kodeilla on kaksi taloa Arabianrannassa, Gunnel Nymanin katu 4 ja Gunnel Nymanin katu 8.
Myös rakenteilla olevaan Kruunuvuorenrantaan on tulossa ympäristötaidetta, erityisesti valotaidetta. M2-Kotien ensimmäiset talot Otonkujalle valmistuvat kesällä 2019.