Asukastarina: Wilma ja Onni, Tampere

Millaista on asua M2-Kodeilla? Annetaan asukkaiden kertoa!

Tässä artikkelissa ääneen pääsee Tampereella asuva nuoripari. Artikkeli on alun perin julkaistu M2-lehdessä 2/2021.

Asukkaat: Wilma Seppälä ja Onni Toivonen

Asuinpaikka: M2-Kotien asunto Tampereella Kalevan kaupunginosassa

Jonglöörin unelmakoti

Esiintyvien taiteilijoiden vuokratalo Tampereen Jallukka sijaitsee paraatipaikalla Kalevan kaupunginosassa. Ajan hissillä kuudenteen kerrokseen ja kävelen käytävän päähän. Täällä asuvat tanssija Wilma Seppälä, 26, ja jonglööri Onni Toivonen, 27.

Taiteilijapariskunta vaikuttaa vastaheränneeltä. He tarjoavat kahvia sirosta lasikannusta. Päiden päälle jää epätavallisen paljon ilmatilaa.

Katsahdan ylöspäin, ja avaruus yllättää, vaikka tiesin, mitä odottaa. Tältä siis näyttää kodissa, joka on neljä ja puoli metriä korkea.

Kelpaa vaikka heitellä keiloja ilmaan.

Eteisen ja keittiötilan yläpuolelle jää omalaatuinen hylly. Jos sinne pääsisi jotenkin kiipeämään, siellä voisi istua ja heilutella jalkojaan. Silti jalat eivät yltäisi alla seisovan päähän.

”Vanhoissa taloissa on usein ihmeellisiä lokeroita ja muita eriskummallisia ratkaisuja. Tässä talossa on vähän samanlaista fiilistä, vaikka tämä on ihan uusi talo”, Onni kehuu kotia.

Wilma kiittelee ikkunoiden paljoutta. Vaikka alemmat sälekaihtimet sulkisi näkösuojaksi, ylemmistä ruuduista virtaa runsaasti luonnonvaloa.

”Huonekasvit voivat tosi hyvin”, Wilma ihastelee.

Pari on selvästi tyytyväinen upouuteen M2-Kotien asuntoonsa. Tällaista kämppää ei monella ole.

Muutto Kalevaan ei ole kaduttanut

Asukkaat Wilma ja Onni
Kuva: Marjaana Malkamäki

 

Kun Onni kuuli kaveriltaan Tampereelle valmistuvasta taiteilijoiden vuokratalosta, hän kiinnostui heti. Into kasvoi, kun hän näki netissä ensimmäiset havainnekuvat ylimmän kerroksen huoneistoista. Huonekorkeuden ansiosta hän pystyisi jongleeraamaan kotona.

”Ilmeisistä syistä olin tosi mehuissani tästä talosta ja hypetin tätä tosi paljon. Wilma oli ehkä vähän nirsompi.”

Wilmaa mietitytti, kantautuisiko viereiseltä kadulta ja rakennustyömailta meteliä. Aiemmin Pispalan järvimaisemissa asuneena hän pohti, olisiko Kalevasta liian pitkä matka Tampereen luontokohteisiin.

Hän kuitenkin päätti antaa Jallukalle mahdollisuuden – eikä ole katunut.

Onni kantoi muuttokuormansa sisään toukokuun lopussa. Kesäkuussa tuli Wilma, Ruotsista asti. Hän oli juuri saanut valmiiksi tanssijan kandidaatintutkintonsa Tukholman taideyliopistossa.

Yli kolmen vuoden etäsuhteen jälkeen pari asui nyt saman katon alla.

”Suhteessamme on ollut paljon enemmän etäilyä kuin läheilyä”, Wilma kertoo.

Lue myös: Näin haet asukkaaksi M2-Kodeille

M2-Kotien asunnot Tampereella

Etäsuhteesta lähisuhteeseen

Asukkaat Wilma ja Onni
Kuva: Marjaana Malkamäki

 

Wilma ja Onni ovat seurustelleet seitsemän vuotta. Molemmat ovat opiskelleet Tukholman taideyliopistossa – mutta eri aikaan.

Onni aloitti opiskelun sirkusammattilaiseksi heti lukion jälkeen. Samana vuonna Wilma kävi ensimmäistä kertaa Tukholmassa tanssilinjan pääsykokeissa. He tunsivat toisensa jo lukioajoilta, joten pääsykokeiden yhteydessä tuli hengailtua.

”Seuraavana kesänä Tampereella ’alettiin oleen’”, Wilma kertoo hymyillen.

Onni vietti opintojensa aikana kesät aina Tampereella.

Onnin asuessa Tukholmassa Wilma opiskeli teatterikansanopistossa Lahdessa ja sitten Outokummussa, missä hän suoritti tanssialan perustutkinnon. Onnin valmistumisen jälkeen pari ehti asua vain puoli vuotta yhdessä Tampereella, kun Wilma lähti vuorostaan Ruotsiin.

Nyt, muutettuaan Onnin kanssa yhteen, Wilma on paradoksaalisesti enemmän yksin kotona kuin koskaan ennen. Opiskeluaikoinaan hän asui kimppakämpissä.

”Onnin työ on niin liikkuvaa, että suhteemme muistuttaa etäsuhdetta, vaikka asummekin yhdessä”, Wilma kuvailee tyynesti. Reissaava elämäntapa on molemmille tuttua, eikä etäilyyn liity draamaa.

”Etä- ja lähisuhde ovat täysipainoista yhdessä olemista”, Onni sanoo.

Onni on kuluneen kesän ja syksyn aikana työskennellyt paljon Helsingissä ja Joensuussa. Hän on valmistanut sirkusesityksiä eri työryhmien kanssa. Wilma taas on onnistunut saamaan syyskaudeksi tuuraus- ja opetustöitä koti-Tampereelta. Lisäksi hän valmistelee paria esitystä tamperelaisten työryhmien kanssa.

Koti tukee palautumista

Asukkaat Wilma ja Onni
Kuva: Marjaana Malkamäki

 

Tänään molempien reput odottavat eteisessä pakattuina. Pariskunta lähtee kohta ajamaan Ouluun, missä he esittävät sirkusta ja tanssia yhdistävän esityksensä Amalgam. Siinä he esimerkiksi ampuvat puhallusputkella riikinkukon sulkia ylös – niin monen metrin korkeuteen, ettei esitystä voi treenata edes heidän kotonaan. Esityksessä Onni myös pyörittää pitkää lautaa päänsä päällä.

Wilma ja Onni pitävät itseään onnekkaina, sillä molemmille on löytynyt töitä kilpaillulta taidealalta. Haasteena molemmilla on työmäärän rajaaminen.

”Tulevaisuudessa haluaisin tehdä mielekkäitä töitä, mutta niin, että palautumis- ja rauhoittumisaikaa jäisi tarpeeksi”, Wilma pohtii.

Onni komppaa. Tässä kuviossa koti on ennen kaikkea rauhoittumispaikka, ei esimerkiksi sisustusprojekti.

Pariskunnan tuntemista taiteilijoista osa reissaa jatkuvasti sohvalta toiselle. Niin juureton elämäntapa ei kiehdo.

”On hyvä olla jokin beissi, johon tulla reissujen välissä”, Onni tiivistää.

Mieluusti osa yhteisöä

Wilmaa ja Onnia kiinnostaa Jallukassa myös yhteisöllisyys naapureiden kanssa.

”Luulen, että tarve yhteisöllisyyteen on aika syvään koodattu ihmiseen”, Wilma pohtii.

Toistaiseksi he eivät ole ehtineet tutustua naapureihin kovin hyvin. Syinä ovat liikkuva elämäntyyli sekä koronarajoitukset, joiden vuoksi talon kerhohuonetta ei ole vielä saatu käyttöön.

”Osa talon muusikoista on jo selvästi tutustunut toisiinsa. He taitavat jamitella alakerran treenikämpissä”, Onni kertoo.

Tampereen Jallukalla on myös aktiivinen Facebook-ryhmä. Jos joltakulta jää vaikka saunavuoro käyttämättä, sen voi luovuttaa eteenpäin.

M2-Kotien asukastoiminta

Jallukan äänieristys on huippuluokkaa

Onni kaivaa säilytyslaatikosta työvälineitä ja alkaa sinkoilla niitä ylös. Seitsemän keilaa pysyvät ilmassa hämmästyttävästi. Ne eivät ole edes lähellä osua kattoon.

Kun yksi ”droppaa” eli putoaa matolle, ääni on vaimea. Meluhaittojen minimoimiseksi Onni on ostanut kaksi samanlaista paksua mattoa ja asettanut ne lattialle päälletysten.

Kyseessä on varotoimi. Jallukan äänieristys on huippuluokkaa. Wilma ja Onni eivät ole kuulleet naapuriasunnoista juuri mitään ääniä.

Hellalla kiehuu vesi. Taiteilijat aikovat lounastaa ennen seitsemän tunnin ajoa Ouluun.

Sanomme heipat, koska Onnin pitää ehtiä vielä parturiin ennen lähtöä. Esityksessä lauta ei pyöri kunnolla pään päällä, jos hiuksia on liikaa.

7 hyvää syytä muuttaa M2-Kodeille

Meistä jokainen on oikeutettu omaan kotiin, riippumatta elämäntilanteesta tai palkkapussin koosta. Kun muutat M2-Kodeille, rahaa jää myös elämiseen.

Tarjoamme kaupungin reiluimmat vuokraneliöt opiskelijoille, perheille, nuorille aikuisille, työssäkäyville, eläkeläisille ja haastavassa elämäntilanteessa oleville.

Miksi M2-Kodit?

Etsi asuntoja