Ekoautoilua ja yhteisiä ruokailtoja – Espoon Suurpelto yllättää

1. Luonnolle on tilaa

Alueen kerrostaloasuntojen asuntojen parkkipaikat on sijoitettu maan alle, jotta katutasoon jää mahdollisimman paljon tilaa elämiselle. Lisäksi alueen 325 hehtaarin pinta-alasta noin 90 hehtaaria on kaavoitettu puistoiksi ja virkistyskäyttöön. Lapsille Suurpellossa on myös houkuttimena Angry Birds -teemainen leikkipuisto.

2. Omaa autoa ei tarvita, sen voi vaikka lainata

Suurpelto pyrkii erottautumaan alueena pitkistä etäisyyksistä tunnetusta Espoosta rohkaisemalla autottomaan elämään.Alueella on testattu muun muassa yhden taloyhtiön yhteistä Ekoauto-sähköautoa. Suurpellosta kulkee yhteysbusseja Länsimetron eri metropysäkeille, joista lähin asema on Urheilupuisto.

Alueelta on myös bussiyhteydet Leppävaaraan, Matinkylään ja Kivenlahteen. Lisäksi alueelle on kaavailtu 2020-luvulla pikaraitiovaunua, joka kuljettaisi tulevaisuudessa asukkaat ja työntekijät Keraan ja Matinkylään.

3. Innovatiiviset kierrätysratkaisut

Suurpelto on ollut Suomen ensimmäisenä testaamassa automaattista jätteenkeräysjärjestelmää. Alueella on oma jätteenkäsittelylaitos, joka tarkoittaa, että jäteautoja ei alueella näy. Jätteet kulkevat jokaisen taloyhtiön keräyslaatikoista maanalaisia putkia pitkin käsittelylaitokseen.

Järjestelmä on Suurpellon jälkeen otettu käyttöön myös Helsingin Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa.

4. Kasvavat palvelut

Loppuvuodesta 2017 alueelle avautui uusi ostoskeskus, Suurpellon keskus, josta löytyy muun muassa ruokakauppa, ravintoloita, liikuntakeskus ja kampaamo. Suurpellossa on alusta asti osallistettu asukkaita alueen suunnitteluun ja kehittämiseen.

Yhteisiä kokoontumisia järjestetään asukkaiden ja alueen kehittäjien kesken ja mukaan on otettu myös alueen yrittäjät.

5. Yhteistä tekemistä muiden asukkaiden kanssa

Alueella toimii Suurpelto-seura-asukasyhteisö sekä Marttayhteisö, joka järjestää muun muassa käsityö- ja ruokailtoja asukkaiden kesken.

M2-Kotien vapaat asunnot Suurpellossa ja muualla Espoossa.

Teksti: Aurora Airaskorpi
Kuvat: Espoon kaupunki/ Heidi-Hanna Karhu