Kestävä asuminen: Kohti ekologisempaa ja vastuullisempaa elämää

Kestävä asuminen tarkoittaa asumistapaa, joka ottaa huomioon ympäristön, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden. Se pyrkii vähentämään asumisen negatiivisia vaikutuksia ympäristölle ja edistämään terveellistä, turvallista ja resurssitehokasta elämää. Kestävä asuminen perustuu ekologiseen ja vastuulliseen ajatteluun.

Joitakin kestävän asumisen keskeisiä periaatteita, jotka näkyvät myös M2-Kotien arjessa ovat:

  1. Energiatehokkuus: Kestävässä asumisessa pyritään käyttämään energiaa mahdollisimman tehokkaasti. Tämä voi sisältää esimerkiksi energiatehokkaiden kodinkoneiden käyttöä, hyvää eristystä sekä uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinkoenergian tai tuulienergian hyödyntämistä. M2-Kotien kiinteistösähkö on vihreää sähköä. Lisäksi asuntojen lämpötiloja pyritään optimoimaan ennakoivasti.
  2. Vähähiilisyys: Kestävä asuminen pyrkii vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja muita kasvihuonekaasuja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kestävän liikkumisen edistämistä, kuten kävelyä, pyöräilyä tai joukkoliikenteen käyttöä. Uusia M2-Kotien taloja on valmistunut lähivuosina sijainteihin, joissa elämä ilman autoa on sujuvaa hyvien sijaintien ja lähellä sijaitsevien palveluiden vuoksi. Tällainen kohde on esimerkiksi Helsingin Oulunkylään valmistunut Viisaan liikkumisen kortteli.
  3. Kierrätys ja jätteiden vähentäminen: Kestävässä asumisessa pyritään vähentämään jätteen määrää ja kierrättämään materiaaleja mahdollisimman paljon. Esimerkiksi kompostointi, tekstiilien kierrätys ja muovijätteen vähentäminen ovat tärkeitä kestävän asumisen käytäntöjä. M2-Kodit tukee asukkaiden kierrättämistä tarjoamalla muun muassa asukkaille maksuttoman kierrätysastian.
  4. Vesitehokkuus: Kestävä asuminen kannustaa säästämään vettä ja käyttämään sitä mahdollisimman tehokkaasti. Esimerkiksi vesikalusteiden, kuten hanat ja suihkut, vedenkulutuksen vähentäminen voi olla osa kestävää asumista. Uusissa kohteissamme sekä Koti kuntoon-remonteissa asuntoihin vaihdetaan taloudellisesti vettä käyttävät suihkupäät. Lisäksi asukkaamme eri puolilla Suomea ovat päässeet osallistumaan vedensäästötalkoisiin vedensäästökilpailun innoittamana.
  5. Ekologinen rakentaminen: Uudisrakennuksissa ja remontoinnissa suositaan kestäviä ja ympäristöystävällisiä rakennusmateriaaleja ja -ratkaisuja. Tällä tavoin pyritään vähentämään rakentamisen ympäristövaikutuksia.
  6. Yhteisöllisyys: Kestävä asuminen voi tarkoittaa myös yhteisöllisyyden ja yhteisöasumisen tukemista. Yhteisölliset asumismuodot voivat edistää resurssien jakamista ja yhteisen hyvinvoinnin edistämistä. M2-Kotien syksyllä valmistuvaan uudiskohteeseen valmistuu myös Yhdessä-asuntoja.

Kestävän asumisen tavoitteena on luoda asumisympäristöjä, jotka tukevat ihmisten hyvinvointia, vähentävät ympäristövaikutuksia ja edistävät kestävää kehitystä. Tämä voi tapahtua niin yksittäisten kotitalouksien, asuinalueiden kuin kaupunkienkin tasolla. Kestävän asumisen periaatteiden noudattaminen auttaa meitä säilyttämään maapallon luonnonvarat ja ympäristön parempana tuleville sukupolville.

Kierrättäminen on yksi helpoimmista tavoista tehdä omasta asumisesta kestävämpää

Kierrättäminen on tärkeä askel kohti kestävämpää ympäristöä, ja voit tehdä kierrätyksestä vieläkin tehokkaampaa seuraavien vinkkien avulla:

  1. Lajittele jätteet oikein: Tarkista oman alueesi kierrätysohjeet ja varmista, että lajittelet jätteet oikein. Eri materiaalit, kuten paperi, kartonki, lasi, metalli ja muovipakkaukset, tulisi lajitella erilleen ja viedä niille varattuihin kierrätyspisteisiin.
  2. Kierrätä elektroniikka oikein: Älä heitä sähkö- ja elektroniikkalaitteita roskikseen. Monet laitteet, kuten puhelimet, tietokoneet ja kodinkoneet, sisältävät arvokkaita materiaaleja, jotka voidaan kierrättää. Varmista, että palautat vanhat elektroniikkalaitteet asianmukaiseen kierrätyspisteeseen.
  3. Kompostoi biojäte: Jos sinulla on mahdollisuus, kompostoi ruoantähteet ja puutarhajäte. Kompostista syntyy arvokasta multaa, jota voit käyttää puutarhassa.
  4. Pidä kierrätyspisteet järjestyksessä: Huolehdi, että kierrätyspisteet ovat selkeästi merkittyjä ja helposti saavutettavissa. Näin perheesi ja vieraasi osaavat lajitella jätteet oikein.
  5. Vähennä kulutusta: Kierrättämisen lisäksi pyri vähentämään kulutusta ja hanki vain tarpeellisia tavaroita. Vähemmän ostaminen johtaa vähemmän jätteeseen.
  6. Kierrätä vaatteet ja tekstiilit: Jos vaatteet ovat käyttökelpoisia, lahjoita tai myy ne eteenpäin. Rikkinäiset ja kuluneet vaatteet voi viedä tekstiilikeräykseen tai käyttää rätteiksi tai matonkuteiksi.
  7. Opettele oikeat kierrätystavat: Jos olet epävarma joidenkin tuotteiden kierrätyksestä, etsi tietoa tai ota yhteyttä paikalliseen jätehuoltoon. Monet tuotteet, kuten paristot, lääkkeet ja vaaralliset jätteet, vaativat erityistä kierrätyskäsittelyä.
  8. Osta kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita: Tukea kierrätystä ostamalla tuotteita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Tällä tavalla edistät kierrätyskierrosta ja vähennät uusien raaka-aineiden tarvetta.

Nämä ovat joitakin tapoja, joilla voit edistää kestävämpää elämäntapaa. Kierrätys on tärkeä askel kohti ympäristöystävällisempää tulevaisuutta, ja jokainen meistä voi tehdä osansa edistääkseen tätä päämäärää.