Kimppakämpässä sopu säilyy puhumalla

”Mulle on tulossa perjantaina vieraita niin toivon, että tää keittiö ois siisti. En tarkoita, että sun pitäis siivota, mut kunhan et sotke”, sanoo Laura Kuuluvainen, 22, kämppikselleen Onni Koposelle, 18. Juuri nyt keittiö ei ole siisteimmillään: Tiskipöytä on täynnä tiskejä ja eiliset makaronit lepäävät siivilässä pöydällä. Onni on juuri valmistunut nuoriso- ja vapaa-ajan oppaaksi ja takana on kiireiset viikot koulutöiden parissa.

Näin ne siivoushommat sujuvat Lauran ja Onnin kimppakämpässä – keskustelemalla. Laura ja Onni ovat asuneet kimpassa vuoden alusta lähtien ja vaikka he eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, yhteiseen kotiin liittyvät asiat on saatu hyvin sovittua – yhtään riitaa ei ole kämppisten välille syntynyt.

Siivoukseen tai yhteisiin ostoksiin ei olla tarvittu listoja tai vuoroja, vaan molemmat ovat kantaneet kortensa kekoon tavalla tai toisella. Molemmilla on epäsäännöllinen elämänrytmi ja jos toisella on kiire, toinen paikkaa kotihommissa. Vessapaperia Onni on tosin ostanut enemmän kuin Laura. ”Jos voin ostamalla hoitaa oman osuuteni kotitöistä eikä tarvii siivota niin aina parempi”, nauraa Onni.

“Kun ite sotkee, on kiva myös siivota jäljet”

Mafua Elonen, 23, ja Omar Shumin, 22 kotona tuoksuu pesuaine. Keittiön tasot ovat tyhjiä, wc-tilat kiiltelevät puhtauttaan ja molemmissa huoneissa on minimalistinen tyyli. Nyt Omar ei ole kotona, joten kotikierroksen antaa Mafua. Mitään supersiistejä Mafua ei myönnä herrojen olevan, siivous on enemmänkin osa arkea. ”Tykkään laittaa ruokaa ja leipoa ja siksi keittiön siivoaminen tulee aika luonnostaan. Kun ite sotkee, on kiva myös siivota jäljet.”

Kotona molemmat pysyttelevät pitkälti omissa huoneissaan – paitsi jos katsotaan jalkapalloa. Mafualla ei ole televisiota, joten matsit katsotaan Omarin huoneessa. Omassa huoneessaan Mafua keskittyy lukemaan ja kuuntelemaan musiikkia. Musavalikoimaan kuuluu milloin mitäkin Jimi Hendrixistä Anna Abreuun. Iso valkoinen sohva on peräisin Facebook-kirppikseltä, pöydän Mafua kuljetti Herttoniemestä kolmella bussilla. ”Olen aktiivisesti etsinyt itselleni tavaroita ilmaiseksi”.

Mafuan sisustukseen kuuluu myös värejä, seinällä on tulisen pinkki sydäntaulu ja nyt paikkaansa etsii Mafuan tekemä aarrekartta. ”Kun tein tämän, minulla oli aika pinkki fiilis”. Vaaleanpunaiselle kartongille on liimattu kukkia, liikuntaa, paljassäärinen nainen ja teksti ”aurinko”. Keskellä on lainaus: ”saattaa muuttaa elämäsi”. Se muistuttaa Mafuaa siitä, että hänellä on paljon annettavaa. Mafua on viettänyt aktiivista välivuotta, saanut päätökseen opintonsa Stadin ammattiopistossa ja takana on pääsykokeet kasvatustieteisiin ja yhteisöpedagokiksi. Tulevaisuus on vielä avoin.

Kimppakämpässä näkee toisenlaista elämää

Onni ja Laura sekä Mafua ja Omar tutustuivat toisiinsa M2-Kotien ja Oman muotoinen koti-hankkeen kautta. Se tarkoittaa, että he ovat asumisen ohessa osallistuneet omalla alueellaan työtehtäviin, käyneet muun muassa auttamassa vanhuksia ja tehneet töitä nuorisotalolla.

Uusien tuttavuuksien kanssa asuminen on ollut kaikkien mielestä hyvä juttu. ”Onni on sellainen tyyppi, johon en ehkä muuten tutustuisi, koska meillä on niin erilaiset elämäntavat. Mutta kun asuu yhdessä näkee toisen erilaista elämää, eikä elä vain omassa kuplassa”, sanoo Laura, joka opiskelee yhteisöpedagogiksi humanistisessa ammattikorkeakoulussa.

“Kun tein koulun vikoja hommia, istuin oikeastaan tässä monta viikkoa putkeen. Siivoukset ja pyykinpesut unohtuivat sinä aikana aika lailla kokonaan”, sanoo Onni.

Keittiö on Mafualle tärkeä alue, koska hän laittaa mielellään ruokaa. Silloin, jos on iltaisin menoa, tiskit jäävät pariksi päiväksi altaaseen, mutta kämppistä se ei onneksi haittaa.Lauran ja Onnin arjessa yhteisiä kohtaamisia on harvemmin. Kun Laura menee nukkumaan, Onni tulee usein vasta kotiin. Kun Onni nukkuu aamulla myöhään, Laura on jo ehtinyt meditoida omassa huoneessaan. Laura tykkää rauhallisesta ja terveellisestä elämäntavasta ja pysyttelee paljon huoneessaan. Onnilla taas käy paljon kavereita kylässä ja hän majoittaa huoneessaan myös pohjoisesta vierailevia tuttuja. Jonkun kerran Laura on pyytänyt Onnia olemaan hiljempaa iltaisin, jotta hän voi nukkua. Useimmiten Laurasta on kuitenkin vain kiva, että kotona kuuluu ääniä.

Lauran ja Onnin jääkaapissa ruokia ei ole jaoteltu eri hyllyille eikä haittaa jos toinen joskus lainaa jotain. “Meillä on aika erilaiset ruokavaliot niin omat ruoat on helppo tunnistaa.”Kodin äänet ja moikkaaminen ovat kaikkien kimppakämppäläisten mielestä parasta yhdessä asumisessa. Mafuan mielestä koti ei synny seinistä vaan ihmisistä. Vaikka toista ei näkisikään, jo tieto siitä, että kotona on joku, tuo turvaa ja hyvää fiilistä arkeen. Yllättävää kimppa-asumisessa on ollut näille asukkaille lähinnä se, että on tajunnut, että ei olisi edes kovin kivaa asua yksin. ”Kun tulet kotiin ja joku huutaa vastaukseksi moi, tuntuu että olet tullut kotiin”, toteaa Onni ja alkaa laulaa Dingon Levotonta Tuhkimoa ”Ja elämä on helppoo, sillon kun on joku, josta pitää kii”.

Kaikki kolme repeävät nauruun.