Koira haukkuu yksin ollessaan – mitä tehdä?

Lemmikin hyvinvointiin kerrostalossa voi vaikuttaa luomalla omaan M2-Kodin asuntoon lemmikille sopivan ympäristön ja tarjoamalla riittävästi virikkeitä. Lue eläintenkouluttajan hyvät perusvinkit lemmikin kanssa elämiseen kerrostalossa.

Jos koiran käytösongelmat jatkuvat ohjeista huolimatta, huomioi seuraavat asiat.

1. Unohda rangaistukset ja pikaratkaisut

Haukkuuko koirasi toistuvasti yksin kotona ollessaan tai tuhoaa paikkoja? Perinteisesti koiralle on karjaistu ”hiljaa!” tai annettu rangaistus jälkikäteen. Nykytiedon mukaan se ei kannata.

Huonoja uutisia myös pikaratkaisuja etsiville: erilaiset sitruuna- tai ultraäänipannat voi unohtaa. Pelkoa ja kipua aiheuttavat koulutusvälineet ja -menetelmät saattavat jopa pahentaa käytösongelmia.

2. Kartoita koirasi hyvinvointi

Syitä häiriökäyttäytymiseen kannattaa etsiä koiran hyvinvoinnista. Jos koiran elämässä tapahtuu toistuvasti asioita, joihin se ei voi itse vaikuttaa, koira voi stressaantua.

Ahdistusta aiheuttava asia voi olla yllättäväkin: esimerkiksi toistuvasti väkisin tehty kynsien leikkaaminen. Tai se, ettei koira tiedä, pääseekö se omistajansa mukaan lenkille vai ei.

Koiran hyvinvoinnin seuraaminen antaa usein johtolankoja. Pidä päiväkirjaa koiran arjesta, kuten ulkoilusta, syömisestä, koulutuksesta ja leikistä.

Koiran käyttäytymistä yksin kotona voi seurata äänestä aktivoituvilla videokameroilla tai erilaisilla sovelluksilla. Esimerkiksi Digital Dogsitter -palvelussa voi nauhoittaa ja soittaa omaa rauhoittavaa puhetta koiralle. Samalla sovellus pitää kirjaa koiran äänistä päivän aikana.

Koirille on olemassa myös pantaan kiinnitettäviä aktiivisuusmittareita, jotka kertovat kuinka paljon koira leikkii ja nukkuu.

3. Tunnista eroahdistus

On tärkeä tunnistaa, onko koiran käyttäytymisessä kyse eroahdistuksesta vai muunlaisista yksin kotona olemisen ongelmista. Eroahdistus on oireyhtymä, jonka alttius on geeneissä. Vakavasta eroahdistuksesta kärsivän koiran oireet ovat äärimmäisiä ja koira voi hätääntyneenä satuttaa itseään.

Eroahdistuneen koiran tuhotyöt kotona liittyvät pelkoon ja pakenemiseen. Se voi esimerkiksi tuhota ulko-ovea ja ovenkarmeja. Jos taas koira yksin ollessaan syö sohvaa, kyse ei luultavasti ole varsinaisesta eroahdistuksesta.

Eroahdistuksesta kärsivää koiraa ei saa jättää yksin, sillä tilanne on vakava. Tällöin kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin ja kouluttajaan.

4. Luo kivoja rutiineja

Koirat rakastavat ennakoitavia asioita ja rutiineja. Esimerkiksi ulkoilulenkit tai edes yksi niistä kannattaa toistaa joka päivä samaan aikaan ja samalla tavalla.

Keksi ulkoilulenkin varrelle koiralle kivoja asioita, jotka toistatte joka ulkoilulla. Voitte esimerkiksi hyppiä aina samalla tavalla penkin yli tai pujotella samoja puita. Leikkimisen jälkeen koira voi saada herkkuja.

5. Varmista terveys

Usein koiran häiriökäyttäytymisen syynä on jokin piilossa oleva sairaus, kuten lonkka-, selkä- tai polvikivut tai suoliston ongelmat. Kipeä koira ei välttämättä onnu, vaan kivut tai epämiellyttävä olo näkyvät ainoastaan koiran häiriökäytöksenä.

Jos koiran hyvinvoinnin kartoituksesta ei löydy syytä koiran käyttäytymisen ongelmiin, kannattaakin käydä lemmikin kanssa eläinlääkärillä.

Jutun vinkit antoi ongelmakoirakouluttaja ja Digital Dogsitter -nettipalvelun asiantuntija Jenny Jalonen.

Teksti: Krista Ahola

Kuvat: iStock