Marjo Mainingin vinkein koti piristyy tuunaamalla

Pienen pienessä Viralan kylässä Janakkalassa ei ollut 80-luvulla nettiä tai Pinterestiä. Jos halusi olla erilainen nuori, piti keksiä omat kreisit ideat. Marjo Maininki, 37, tuunasi ensimmäiset farkkunsa jo 10-vuotiaana ompelemalla niihin pastellinvärisiä vohvelikangaspaikkoja.

”Fanitin lapsena erityisesti punkkareiden erikoista tyyliä. Nuoruuteni vietin kloriitilla valkaistuissa farkuissa. Minulla ei ollut välttämättä paljon taitoja, mutta sitäkin enemmän intoa!”

Samalla fiiliksellä Marjo jatkaa tuunaamista vielä 20 vuotta myöhemmin. Ei pilkuntarkasti ohjeiden mukaan, vaan rennosti ja hauskasti. Ja mikä parasta: paksua lompakkoa tärkeämpää on kekseliäisyys.

”Jokaisella on oma tapansa irtautua arjesta ja rentoutua. Minulla tähän toimivat käsityöt. Kun stressaantuneena otan esiin käsityön, en enää ajattele mitään muuta.”

Nykyisin Marjo työskentelee muun muassa sisustussuunnittelijana, stylistinä, tuottajana ja pukusuunnittelijana oman yrityksensä suojissa. Hän vetää Maininki ja ystävät -kässäkerhoja aikuisille.

”Kursseilla olemme koristelleet kangaskasseja ja askarrelleet persoonalliset festariseppeleet. Ensi kerralla tuunaamme astioita posliinisiirtokuvilla. Kaikissa kerhoissa on myös Insta-corner, jossa opetellaan ottamaan villejä kuvia askarteluista.”

DIY-kangaspuut voi tehdä oikeastaan mihin tahansa kehikkoon. Pystysuuntainen loimilanka laitetaan kulkemaan edestakaisin pieniin nauloihin, ja sitten vain pujotellaan työhön erilaisia lankoja tai kangassuikaleita. Kokeilemalla oppii!

Kierrätyskeskus on askartelijan aarreaitta

Huonekalujen ja vaatteiden tuunaaminen on kierrätystä parhaimmillaan, kun vanha esine saa kokonaan uuden elämän. Tuunaaja puolestaan saa kivaa ja inspiroivaa tekemistä sekä persoonallisen esineen, jollaista ei löydy keneltäkään toiselta.

Kirpparit ja kierrätyskeskukset ovat nuoruudesta asti olleet Marjon aarreaittoja.

”Niistä löytää mahtavasti askartelutarvikkeita. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksissa toimii Kädentaitopalvelu Näprä, jossa on hyvät valikoimat muun muassa nappeja, matonkuteita, nahkapaloja tai askartelijoiden starttipaketteja.”

Esimerkiksi olohuoneen rahi sai uuden ilmeen Marjon tekemällä hapsupäällisellä. Hapsutyön pohjana on tavallinen liukuestematto, johon Marjo sitoi solmuilla kierrätettyä matonkudetta.

”Rahin päälliseen ei tarvitse muuta kuin kudetta, sakset, liukuestematon ja paljon aikaa solmia. Tämän osaa tehdä ihan jokainen!”

Helpolla kieputustekniikalla voi tuunata minkä tahansa huonekalun jalat persoonallisemmiksi. Langan lisäksi kieputuksessa toimivat myös kangassuikaleet.

Tarroja ja lankaa huonekalujen koristeeksi

Nostalgia iskee Marjon makuuhuoneessa: tuollainen kukkateline oli joskus jokaisessa suomalaisessa kodissa! Marjo on ostanut omansa kymmenellä eurolla tori.fi:stä ja tuunannut sen omannäköiseksi.

”Laitoin ensin liimaa pienelle pätkälle jalkaa, ja aloin vain kieputtaa tavallista lankaa jalan ympäri. Langan sijaan voi käyttää myös vaikka vanhoista vaatteista leikeltyjä kangassuikaleita. Samalla tavalla voi koristaa myös tuolin-, pöydän- ja lampunjalkoja”, hän vinkkaa.

Makuuhuoneen lipastokin on saanut uuden ilmeen tarroilla. Marjo on leikellyt yksivärisistä tarra-arkeista kuvioita ja liimannut ne lipaston pintaan.

”Ja kun leikkaa tarran pois arkista, jää reunoista jäljelle näppärä sapluuna. Sen voi liimata haluamaansa kankaaseen ja töpötellä aukkoon kankaanpainoväriä. Sapluunan voi ottaa heti pois ja kuivata värin esimerkiksi föönillä. Näin saa esimerkiksi tavalliseen mainoskassiin persoonallisen ilmeen.”

Itse tehdyt tuunaukset toimivat mahtavasti myös lahjoina.

“Tulee hyvä mieli, kun tietää, että lahjan antaja on käyttänyt tähän aikaansa. Hän on ajatellut juuri sinua tätä askartelua tehdessään!”

Lue myös:
Säästämällä maailman ääriin