M2-Kodeilla asukkaat pääsevät vaikuttamaan yhteisten asioiden hoitoon
Kerrostaloasuminen on luonnostaan sosiaalista ja vaatii yhteispeliä, sillä kotisi on paljon muutakin kuin asuinneliöt, joissa asut. Viihtyvyyteen vaikuttaa naapureiden huomiointi ja kaikki lähtee normaaleista käytöstavoista, joissa tervehditään ja välitetään muista asukkaista.
Koko talon yhteiset asiat vaikuttavat myös siihen miten hyvin viihdyt kodissasi. Sen sijaan, että vain harmittelet asioita, voit tehdä jotain epäkohtien korjaamiseksi ja yhteishengen parantamiseksi. M2-Kodeilla pääset vaikuttamaan yhteisten asioiden hoitoon, vaikka ihan vain pienilläkin jutuilla. Lue mitä hyötyä on siitä, että myös sinä olet tekemässä asuintalostasi viihtyisämpää paikkaa itsellesi ja kaikille muille talossa asuville.
Osallistumisen ei tarvitse olla verenmaku suussa puurtamista ja riitelyä, vaan voit itse päättää miten olet mukana ja osallistua vain niihin asioihin, jotka kiinnostavat sinua.
M2-Kodeissa sinua kuullaan
Jos olet vuokralaisena yksityisellä vuokranantajalla taloyhtiössä, ei sinulla ole lainkaan valtaa talon yhteisten asioiden hoitoon. M2-Kodeilla puolestaan pääset vaikuttamaan millainen oma asuinympäristösi on. Uskomme, että talon asukkaat ovat parempia asiantuntijoita omaan taloon liittyvissä asioissa, ja siksi on tärkeää, että asukkaiden ääntä kuullaan yhteisistä asioista päätettäessä.
Asukkaiden aktiivisuutta ja tekoja talon yhteisten asioiden hoitamiseen, kutsutaan M2-Kodeilla asukastoiminnaksi. Vuokranantajana haluamme kannustaa vuokralaisten yhteistoimintaan ja siksi tuemme sitä niin rahallisesti kuin ohjeistuksella.
- 1500 euroa on keskimääräinen summa / asuintalo yhteisiin hankintoihin tai tekemiseen. Summa riippuu talon neliöistä.
- Asukastoimikunta ei päätä yksin asioista. Osallistumalla esimerkiksi kokoukseen, voit vaikuttaa.
- Keväisin talon asukkaiden edustajat ja isännöitsijä tekevät “katselmuksen”, missä käydään läpi talon kunnostustarpeita.
Vain osallistumalla voit vaikuttaa
Tuntuuko, että talossa jotkut asukkaat määräävät kaikista asioista? Kerhotila toimii vain lapsiperheiden ehdoilla, grillikatokselle ei ole suostuttu tekemään mitään vuosikausiin ja pieni porukka päättää siitä, mitä asukastoimintaan annetuilla rahoilla tehdään. Mielestäsi rahat voisi käyttää vaikka kerhotilan remppaan tai jääkaapin hankkimiseen saunan pukutiloihin. Monissa taloissa on tyypillistä, että aktiivisimmat asukkaat tekevät päätöksiä omista lähtökohdistaan ja ajavat siten omaa asiaansa.
Vanha sanonta, mutta vain osallistumalla voit vaikuttaa. Jos tuntuu, että sinulle hyödyllisiä ja tärkeitä asioita ei viedä tarpeeksi eteenpäin, sinun kannattaa kertoa mielipiteesi ja sitä kautta saada mielipiteesi käytäntöön. Parhaiten tämä onnistuu osallistumalla asukastoimintaan ja yhteisiin tilaisuuksiin.
Millaisista asioista asukastoiminnassa päätetään?
Talon asukkaiden yhteistoimintaan kannustetaan myöntämällä siihen rahaa. Määräraha määräytyy talon neliöiden mukaan ja on keskimäärin noin 1 500 euroa vuodessa. Rahaa voidaan käyttää yhteisten tilojen, kuten talon kerhotilan, saunatilojen tai ulkoalueiden viihtyvyyteen.
Rahaa voidaan käyttää myös yhteiseen tekemiseen. Monissa taloissa järjestetään pihatalkoita tai muuta kivaa. Vaikka ajatus naapureiden kanssa yhteisestä juhannuksen vietosta piha-alueella tarjoiluineen saattaisi tuntua vieraalta, asukastoiminnan rahaa voidaan käyttää myös vastaavanlaisiin yhteisiin tilaisuuksiin. Kun tunnet naapurisi paremmin, parantuu yhteishenki ja yhdessä asuminen sujuu paremmin. Joissain taloissa rahaa käytetään myös retkiin tai muihin tapahtumiin osallistumiseen. Se miten rahoja käytetään, on asukkaiden yhdessä päätettävissä, kunhan toiminta on tarjolla kaikille yhteisesti.
Asukastoiminta vaikuttaa myös yleisiin talon kuntoon liittyviin asioihin. M2-Kodeilla uskotaan, että asukkaat ovat asuintalon parhaita asiantuntijoita. Jos joka päivä tuskailet rappukäytävän reistailevan lukon kanssa, biojäteastiat tyhjennetään mielestäsi liian harvoin tai hiekoitus hoidetaan huonosti, on sinulla luultavasti talon asioista parempi tietämys kuin vuokranantajalla. Vaikka kuka tahansa voi milloin vain olla yhteydessä vuokranantajaan,, hoituu moni asia paremmin asukastoimikunnan kautta. Kiinteistössä ja sen ulkoalueilla tehdään keväisin asukastoimikunnan edustajien ja isännöitsijän kesken niin sanottu katselmus, missä käydään läpi huolto- ja korjaustarpeita. Asioiden eteenpäin vieminen hoituu helpommin, kun viat käydään kerralla läpi paikan päällä ja niistä tehdään työmääräykset ja korjaussuunnitelmat.
Ei kokouksissa istumista, vaan vaikuttamista haluamallasi tavalla
Moni saattaa pelätä, että asukastoiminta tarkoittaa byrokraattista kokouksissa istumista, pöytäkirjojen läpikäymistä ja riitelyä kerhotilan verhojen väristä. Talossasi saattaa olla asukasaktiiveja tai asukkaita, joilla on hyvin vahvat mielipiteet ja itse haluat ehkä vain vaikuttaa asioihin omalta osaltasi. Voit itse päättää, kuinka paljon haluat käyttää aikaasi ja energiaasi talon yhteisten asioiden hoitoon.
Kun rappuun tai postilaatikkoon tulee kutsu osallistua kokoukseen, kannattaa mennä paikalle. Tapaamisessa voit kertoa mielipiteesi talon asioiden edistämisestä tai siitä mitä asukastoimintaan varatuilla rahoilla voisi tehdä. Jos et pääse paikalle, voit aina jutella jonkun asukastoiminnassa mukana olevan kanssa ja pyytää viemään asiaa eteenpäin. Asukastoiminnan ei siis tarvitse olla mitenkään raskasta puurtamista.
Asukastoiminnan tarkoituksena on lisätä yhteishenkeä
Vaikka et olisikaan itse aktiivinen asukastoiminnassa, voit osallistua yhteisiin tempauksiin, talkoisiin ja muihin tapahtumiin. Yleensä yhdessä tekemisen kautta opit tuntemaan naapureitasi paremmin, mikä parantaa talon ilmapiiriä. Hyvä yhteishenki auttaa myös ongelmatilanteissa, sillä silloin voidaan myös vaikeista asioista keskustella rakentavasti. Toisaalta taas naapureihin tutustuminen helpottaa yhteistä asumista. Voit pyytää apuja autopaikan lumenluonnissa tai koiran ulkoiluttamisessa. Eläminen talossa, missä on hyvä ilmapiiri ja naapurit tuntevat toisensa, on moninkertaisesti helpompaa ja mukavampaa.
Esimerkkejä asukkaiden yhteistoiminnasta
Asukastoimintaan varattua rahaa käytetään kaikille asukkaille tarjolla oleviin asioihin ja hankintoihin. Rahaa voidaan käyttää vaikkapa:
- talkoiden järjestelykustannuksiin (esimerkiksi tarjoilut)
- yhteisten tilojen hankintoihin (esimerkiksi kerhotilan sisustus ja tarvikkeet)
- pihakalusteiden hankintaan (istumaryhmät, grillivarusteet jne.)
- asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitettuja harrastusvälineitä (pelejä, leluja, astioita jne. kerhotilaan)
- Yhteiskäyttöön tarkoitettujen tavaroiden ja välineiden hankintaan, joita jokaisen ei kannata itse omistaa (A-tikkaat, höyrypesuri, ompelukone jne.)
- yhteisten juhlien järjestämiseen (esimerkiksi pihajuhlat)
- yhteisten retkien järjestämiseen
Myös istutukset ja pihaviljelylaatikot ovat tyypillisiä asukastoiminnan aktiviteetteja, mutta niitä ei tarvitse maksaa asukastoiminnan budjetista.
Rahan lisäksi asukastoiminnan kautta voi vaikuttaa moniin muihin talon yhteisiin asioihin, kuten:
- kertoa vuokranantajalle korjaustarpeista talossa
- kertoa vuokranantajalle kiinteistöhuollon palvelujen kehittämisestä (esimerkiksi jätehuolto, siivous, pihanhoito, talvikunnossapito, turvallisuus)
- muiden yhteisten asioiden edistäminen (esimerkiksi talon säännöt ja ohjeet)
Asukastoimintaa myös alueellisesti
M2-Kotien asukkaana pääset osallistumaan myös oman asuintalosi ulkopuolella järjestettäviin tilaisuuksiin. M2-Kotien asukkailla on alueellisia organisaatioita, jotka järjestävät erilaisia tempauksia ja tapahtumia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi teatteri-illat, konsertit, huvipuistopäivät ja muut retket. Kannattaa seurata uutisia ja mennä rohkeasti mukaan. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille. Voit myös ehdottaa yhteisiin tapahtumisiin osallistumisia alueen organisaatiolle. Hyviä ideoita otetaan varmasti mielellään vastaan.
Lue millaisen tapahtuman M2-Kotien pääkaupunkiseudun asukkaat järjestivät vantaan Kuusijärvellä
Asukastoiminta on asukkaita varten
Asukkaana pääset vaikuttamaan siitä, miten talossasi hoidetaan asioita. Asukastoiminta auttaa parantamaan asukkaiden viihtyvyyttä satsaamalla yhteisiin tiloihin ja asukkaiden käytössä oleviin varusteisiin ja tiloihin.
Se miten asioita hoidetaan talossa, on omasta aktiivisuudesta kiinni. Voit osallistua haluamallasi tavalla joko menemällä mukaan toimintaan tai vain kertomalla mielipiteesi oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Hyvä aika vaikuttaa siihen on syksyisin järjestettävä kokous, mutta voit aina viedä asioita eteenpäin myös muina aikoina.