M2-Kodeissa kisataan veden säästössä – voittajatalolle luvassa 1 000 euroa

“Tämä on kilpailu itsemme puolesta, ei toisiamme vastaan.”

Näin sanoo Pekka Paasia Välitä pisaroita -kilpailun starttitilaisuudessa. Ja Espoon Kalastajanmäki 3:n talotoimikunnan puheenjohtaja on aivan oikeassa! Toki jokainen kisatalo koettaa olla ykkönen vedenkäytön vähentäjänä, mutta mielessä on muutakin.

Monia mietityttävät asumisen ympäristövaikutukset ja asumiskulujen pienentäminen. Voisiko vedensäästöllä hillitä esimerkiksi vuokrankorotuspaineita? Isona asiana on myös etenkin lasten ja nuorten kasvattaminen vastuullisiksi kuluttajiksi.

“Kisa on sinänsä sivuseikka. Minusta on tärkeää näyttää taloissamme asuville lapsille, että omilla valinnoillaan voi vaikuttaa asioihin. Kilpailun myötä kulutus tulee näkyväksi”, Saija Kivimäki Malagankatu 3:sta sanoo.

“Kyllä tässä todellakin herää ajattelemaan vedenkulutustaan ja toivottavasti muutkin innostuvat”, Ulla-Maija Filppu Kompassikatu 7:stä sanoo ja ihmettelee kotitalonsa huimaa vedenlotrausta. Talossa nimittäin kuluu vettä kisataloista eniten: keskimäärin 188 litraa henkeä kohden vuorokaudessa.

Ero vähiten vettä kuluttavan talon, Espoon Viitakorpi 2:n 112 litran vuorokausikulutukseen on suuri.

Suihkussa ei saa pissata

Filppu, samoin kuin Marja-Leena Joki Helsingin Norkkokuja 3 ja 4:sta odottavatkin innolla saavansa M2-Kodeilta vedensäästövinkkejä. Helposti arjessa hyödynnettäviä ohjeita on luvassa kisataloille kuukausittain.

Kilpailun starttitilaisuuteen osallistuneet talot miettivät myös yhdessä, miten vedenkäytössä voisi nipistää. Yksi vinkki sai naurunremakan säestämänä ehdottoman ein. Suihkuun ei saa pissata, vaikka haluaisikin säästää vessan vetämiseen kuluvan veden. Viemäri alkaa haista.

Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan suihkussakäynti on kotien suurin vesisyöppö. Viiden minuutin mittainen suihkuttelu kuluttaa keskimäärin 6 ämpärillistä vettä, 20 minuutin nautiskelu suihkun alla vie jo 24 ämpäriä. Suihku kannattaakin sulkea siksi aikaa, kun levittää shampoota hiuksiin tai antaa hoitoaineen vaikuttaa.

“Monelta myös unohtuu, että veden lämmittäminen lisää energiankulutusta. Termostaatin ei tarvitsekaan olla ääriasennossa, pienempikin vedenlämpö riittää. Kannattaa myös käyttää suihkuverhoa tai pitää suihkukaapin ovet suljettuina. Näin suihkussa on lämpimämpää”, Suur-Uski vinkkaa ja jatkaa, ettei muutoksia ei kannata yrittää tehdä kerralla, vaan istuttaa niitä pienin askelin omaan arkeensa.

Kaipaatko lisää vedensäästövinkkejä? Katso kilpailutilanne m2kodit.fi/vedensaasto ja selvitä myös, monta ämpärillistä vettä käytät hampaidenpesuun?

Ei vuotoja ja tiputtelua! Raili Koivukoski (vas), Pekka Paasio, Saija Kivimäki ja Päivi Suur-Uski totesivat M2-Kotien toimiston hanojen olevan kunnossa.

M2-Kotien yhteisöllisyyden parantaminen tavoitteena – ja voitto

Mutta kisassa kun ollaan, voitto on tietenkin makeana mielessä! Ainakin Juutinraumankatu 10:ssä.

“Kisaamme leikkimielisesti ja puoliksi tosissaan. Kilpailu on myös yksi keino rakentaa talon yhteisöllisyyttä. Jos voitamme, pääsemme tekemään yhteistä kivaa”, Raili Koivukoski sanoo.

Toukokuun ja lokakuun välisenä aikana käytävässä kilpailussa ensimmäinen palkinto on 1 000 euroa. Voittajatalo saa käyttää sen yhteisölliseen toimintaan, kuten vaikka pihajuhliin. Lisäksi he voivat vaikuttaa, mihin vesiaiheiseen hyväntekeväisyyskohteeseen M2-Kodit lahjoittaa rahaa.

Toiseksi eniten vettä suhteessa edellisen vuoden vedenkäyttöön vähentänyt talo saa 500 euroa.

Arjen valinnat ratkaisevat

Kisatalojen keskimääräinen vedenkäyttö on kaikkien nähtävillä Välitä pisaroista -kampanjasivustolla m2kodit.fi/vedensaasto. Aina kulutuserot eivät johdu siitä, että asukkaat lotraisivat mielin määrin. Esimerkiksi Koti kuntoon -remonttien jälkeen taloissa on uudet vesikalusteet, jotka vievät huomattavasti vähemmän vettä kuin vanhat.

“Jos vettä tuntuu kuluvan paljon, kannattaa myös tutkia, etteivät hanat esimerkiksi tiputa tai vesikalusteissa ole muita piilovuotoja. Mutta ihmisten vedenkäyttötottumukset vaihtelevat ja talon asukasrakenne. Isoissa lapsiperheissä pyykätään, kokataan ja peseydytään paljon”,  M2-Kotien asukashallinnon koordinaattori Kaisa Nisula sanoo.

M2-Kotien asukashallinnon koordinaattori Kaisa Nisula toivoo vedensäästövinkkien innostavan kaikkia M2-Koteja tutkailemaan vedenkulutustaan.

Seuraa M2-Kotien verkkosivuilta kilpailun kulkua

Kilpailun etenemistä voi seurata netistä. Kuun alkupuolella kilpailusivustolle m2kodit.fi/vedensaasto ilmestyvät edellisen kuun kulutuslukemat henkeä kohden vuorokaudessa sekä suhteellinen ero edellisvuoden vastaavaan aikaan.

Välitä pisaroista -kilpailu järjestetään nyt ensimmäisessä vaiheessa pääkaupunkiseudulla, mutta se on tarkoitus viedä seuraavien vuosien aikana eri puolilla maata sijaitseviin M2-Koteihin.

“On mielenkiintoista nähdä, miten vedenkulutus vaihtelee eri alueiden kesken ja miten eri puolilla maata innostutaan vedensäästöstä”, Nisula sanoo.