Martinlaaksossa asukkaat ja oma talkkari pitävät pihan kunnossa yhdessä

Iltapäivän hämärä on jo laskeutunut Raappavuorenrinne 2:n pihapiiriin Länsi-Vantaan Martinlaaksossa. Runsasluminen talvi on kuorruttanut pihan, puut, pensaat ja lasten leikkitelineet. On ihana rauha.

Väljä, vuonna 1973 rakennettu M2-Koti on neljän kolmikerroksisen talon suojaama. Talojen keskellä on suojaisa piha, jossa on tilaa olla ja nauttia.

Aura-auto on kasannut pihan nurkkiin suuria lumikasoja, mutta kulkuväylät, ne ovat putipuhtaat. Siitä on kiittäminen Esa Järvistä, jonka kontolla pihan viimeistely on ollut tällä viikolla.

Esa tekee lumitöitä M2-Kotien palkkaamana vuoroviikoin myös samassa pihapiirissä asuvien Pinja Leijoen ja Jessica Kivimäen kanssa.

“Me tulemme lapioinemme ja harjoinemme töihin, kun lunta on vähintään viisi senttimetriä. Putsaamme kulkuväylät 13 rappuun sekä roskakatokselle. Lisäksi hiekoitamme väylät tarvittaessa”, Pinja sanoo.

Talven lumityöpesti on yksi Y-Säätiön Uuras-työllistymispalvelun tarjoamista työmahdollisuuksista M2-Kotien asukkaille. Lumityöntekijät auttavat kotipihansa lumenluonnissa ja liukkauden torjunnassa talon omaa talkkaria Tomi Vanhasta. Uuras-ohjelman avulla asukas voi työllistyä  erilaisiin työsuhteisiin Y-Säätiön ja M2-Kotien kautta.

Kreikkalais-roomalaista painia harrastavan Esa Järvisen mielestä lumityöt ovat hyvää vastapainoa työlle ja urheilulle.

Työvuorojen vaihdot WhatsApp-ryhmässä

“Porraskäytävän ilmoitustaululla oli viime syksynä ilmoitus, että M2-Kodit etsi lumityöntekijöitä. Me kolme ilmoittauduimme ja saimme homman”, Jessica kertoo.

Kun töitä on jakamassa kolme ihmistä, työtaakka ei ole kenelläkään liian suuri. Nuorilla on käytössään WhatsApp-ryhmä, jossa työvuorot jaetaan. Jokainen on passissa viikon kerrallaan.

Pääsääntöisesti lumet luodaan aamulla. Esalle lapiotyöt heti aamusta sopivat oikein hyvin.

“Joskus lunta tulee tietenkin niin paljon, että töitä on aamulla ja illalla. Mutta muuten lumityöt ovat hyvää vastapainoa hierojan työlle. Kroppa saa toisenlaista liikuntaa ja huoltaa kehoa. Sitä paitsi päivä alkaa virkeämmin, kun on ollut heti aamusta ulkona”, hierojan-tutkintoa osteopaatin opinnoilla täydentävä Esa sanoo.

Myös Jessican ja Pinjan aika menee päiväsaikaan opintojen parissa. Jessica on ensimmäisen vuoden merkonomiopiskelija, Pinja opiskelee sisustusartesaaniksi Stadin ammattiopistossa.

Jessica Kivimäki suunnittele pestautuvansa lumitöihin myös ensi talvena.

Lapiohommiin säiden mukaan

WhatsAppissa voi myös kertoa, jos on vaikka sairas tai on muuta menoa. Samalle tilille tulee myös ilmoitus Uuras-palvelun kehittämiskoordinaattorilta Eero Untamalalta tai Tomi Vanhaselta, kun luvassa on lumimyräkkä.

“Me seuraamme Tomin kanssa tarkasti paikallissäätiedotuksia ja laitamme viestiä. Mutta hyvin ovat nuoret itsekin kartalla siitä, milloin pitää mennä töihin”, Eero sanoo.

Käsilumityöt hoituvat kaikkiaan viidessä M2-Kotien taloissa asukkaiden toimesta. Asukkailta saadun palautteen perusteella jokaisessa talossa ollaan uuteen toimintatapaan todella tyytyväisiä.

Uuras-palvelun työstä kertyy eläkettä

Palkkaa lumitöistä ja hiekoituksesta maksetaan arkisin 10,50 euroa tunti, sunnuntaisin enemmän. Yhdestä kerrasta saa aina vähintään kahden tunnin palkan. “Useimmiten työt hoituvat tunnissa, mutta jos lunta on todella paljon, aikaa kuluu enemmän. Silloin korvaus on tietenkin suurempi”, Pinja sanoo.

Tänä vuonna lunta ja hiekoitettavaa on ollut kiitettävästi. Kaikilla on ollut tehtyjä tunteja joka viikko. Naapuritkin ovat huomanneet, että kulkuväylät ovat olleet kunnossa.

Kolmikon mielestä parasta lumitöiden tekemisessä onkin ulkonaolon lisäksi se, että tuntuu mukavalta nähdä kättensä jäljet ja saada tsemppausta ohikulkijoilta. Siitä tulee hyvä mieli. “Sitäpaitsi taloyhtiössä asuu myös ikäihmisiä. Tuntuu kivalta, kun voi auttaa heitä kulkemaan turvallisesti”, Jessica jatkaa.

Kaikki kolme ilmoittautuvat todennäköisesti myös ensi vuonna lumitöihin, jos M2-Kotien hanke jatkuu. Työhön liittyvä byrokratia, kuten tehtyjen työtuntien ilmoittaminen, palkanmaksu ja eläkkeet hoituvat puhelimeen ladattavan Treamer-sovelluksen avulla. Samasta sovelluksesta voi tutkia myös uusia työmahdollisuuksia.

M2-Kodit tarjoavat työtä asukkailleen Uuras-työtyöllistymispalvelun kautta.

“Minä olen käyttänyt Treameria aiemminkin ja saanut sen kautta esimerkiksi satunnaisia siivouskeikkoja, ikkunanpesua ja tiedotteiden jakamista. Se on ollut kätevä tapa ansaita lisätienestejä”, Pinja sanoo.

Kiinnostavatko sinua lisäansiot tai haluatko oppia uutta? Lue lisää Uuras-työllistymispalvelusta, joka tarjoaa työtä ja lisäkoulutusta.

Löytyisikö sinullekin koti Martinlaaksosta?