Mitä tarkoittavat vakuus, hyvityslasku ja mitkä ovat vuokralaisen velvollisuudet?

1) Mikä tarkoittavat takuuvuokra, vuokravakuus ja vakuus?

Näillä termeillä tarkoitetaan yleensä samaa asiaa. Asuntoa vuokratessa vuokralainen joutuu useimmiten maksamaan vuokranantajalle vakuuden. Se on korkeintaan kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa, jonka vuokralainen saa takaisin vuokrasuhteen päätyttyä.

Vuokranantaja voi kuitenkin käyttää vakuutta esimerkiksi korvaamaan maksamattomia vuokria, vuokralaisen aiheuttamia tavanomaista kulumista suurempia vaurioita asunnolle tai vaikka siivouskuluja, jos asunto on loppusiivouksenkin jälkeen sotkuinen.

M2-Kodeissa vakuutta ei useinkaan tarvitse maksaa, mutta se voidaan periä vuokralaiselta, jolla on maksuhäiriömerkintöjä. Korkeintaan kolmen kuukauden vuokraa vastaava vakuus maksetaan ennen vuokrasopimuksen alkamista. Jos vuokranmaksu sujuu sovitusti, vakuus palautetaan asukkaalle kolmen vuoden asumisen jälkeen tai viimeistään poismuuton yhteydessä.

Ole yhteydessä M2-Kotien asiakaspalveluun, jos haluat, että vakuus palautetaan sinulle kolmen vuoden asumisen jälkeen. Muussa tapauksessa saat vakuuden takaisin noin kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä. Jos vakuuden on maksanut esimerkiksi Kela maksusitoumuksena, M2-Kodit palauttaa vakuuden Kelaan.

2) Sain hyvityslaskun, mitä se tarkoittaa?

Jos vuokra-asunnossa tai taloyhtiössä tehdään remonttia tai muita muutostöitä, josta aiheutuu  asumiselle haittaa tai esimerkiksi parveke on käyttökiellossa, vuokralainen saa yleensä hyvitystä vuokrassa.

M2-Kodeilla isännöitsijä postittaa tällaisessa tapauksessa asukkaalle miinusmerkkisen hyvityslaskun. Voit itse päättää, vähennätkö hyvityslaskun summan seuraavasta vuokrasta vai haluatko summan pankkitilillesi.

Jos haluat, että hyvityssumma maksetaan tilillesi, ilmoita tilinumerosi kirjallisesti hyvityslaskussa näkyvään osoitteeseen. Hyvityslaskun summaa ei siis makseta automaattisesti, sitä on pyydettävä erikseen.

3) Mistä tiedän, mistä asioista minun on huolehdittava asunnossa ja mitkä ovat vuokranantajan vastuulla?

Vuokra-asunnosta on pidettävä hyvää huolta. Vuokralainen on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingot, jotka hän aiheuttaa tahallaan tai laiminlyömällä asunnon hoitoa. Normaalista asumisesta johtuvaa asunnon kulumista ei kuitenkaan laskuteta vuokralaiselta.

Esimerkiksi seuraavat asiat ovat asukkaan omalla vastuulla:

  • Keittiön liesituulettimen suodattimien puhdistus.
  • Pyykin- ja astianpesukoneiden asennuttaminen. Astianpesukoneen saa asentaa vain ammattilainen.
  • Pesualtaiden, lattiakaivojen ja hajulukkojen puhdistus.
  • Sälekaihtimien hankinta ja huolto.
  • Irrallisen palovaroittimen asennus, uusiminen ja huolto.

Katso kodinhoidon vinkkivideot:

Vuokralaisen ja vuokranantajan velvollisuuksista on laadittu yksityiskohtainen vastuunjakotaulukko. Löydät sen asukasoppaasta, joka annetaan kaikille M2-Kotien asukkaalle vuokrasuhteen alkajaisiksi. Asumisopas löytyy nettisivustoltamme, josta löydät myös erilaisia erillisiä asumiseen liittyviä vinkkejä.

Voit myös aina olla yhteydessä huoltoyhtiöön tai M2-Kotien asiakaspalveluun, jos olet epävarma, miten eri tilanteissa tulisi toimia.

Yksi vuokralaisen tärkeimmistä velvollisuuksista on ilmoittaa huoltoyhtiöön tai M2-Kotien asiakaspalveluun kaikista asunnossa tai yhteisissä tiloissa havaitsemistaan vioista mahdollisimman pian. Myös siis sellaisista asioita, joiden korjaaminen ei ole asukkaan vastuulla. Näin vahingon mahdollinen laajeneminen voidaan estää.